Trombocytopenie - snížené množství trombocytů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12
16.9.12 21:08

Ahoj Bereniko, a jak dlouho tímto onemocněním trpíš a kdy se ti to projevilo? Já jsem teprve na začátku, ale už z toho teda pěkně magořím. Dokonce jsem si chtěla lihovkou označit staré modřiny, abych věděla které jsou staré a které nové. Abych to měla pod kontrolou a byla včas varována, až to začne klesat. Při posledním poklesu jsem vypadala jako oběť domácího násilí. Pak jsem to teda vyhnala z hlavy.Ve čtvrtek mě začala bolet hlava a hned jsem volala jestli nemám nějaky „cévní defekt“.Jestli to půjde takhle dál, budu navštěvovat hematologii i psychiatrii :,( A přitom nejsem žádná kňoura, která by se pořád pozorovala.Holt jsem si to plánovala trochu jinak. V pátek jdu na kontrolu. Doufám, že to bude dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
berenika012
17.9.12 20:54
@pavlissa píše:
Ahoj Bereniko, a jak dlouho tímto onemocněním trpíš a kdy se ti to projevilo? Já jsem teprve na začátku, ale už z toho teda pěkně magořím. Dokonce jsem si chtěla lihovkou označit staré modřiny, abych věděla které jsou staré a které nové. Abych to měla pod kontrolou a byla včas varována, až to začne klesat. Při posledním poklesu jsem vypadala jako oběť domácího násilí. Pak jsem to teda vyhnala z hlavy.Ve čtvrtek mě začala bolet hlava a hned jsem volala jestli nemám nějaky „cévní defekt“.Jestli to půjde takhle dál, budu navštěvovat hematologii i psychiatrii :,( A přitom nejsem žádná kňoura, která by se pořád pozorovala.Holt jsem si to plánovala trochu jinak. V pátek jdu na kontrolu. Doufám, že to bude dobrý.

už to bude pomaloučku 3.rok přeju ti abzs ses uzdravila a at to bude do :D

• Citovat
  • Upravit
berenika012
17.9.12 20:55

Abys ses uzdravila a aby to bylo dobry

• Citovat
  • Upravit
10709
1.11.12 19:43

Prosím vás… koukám, že tu řešíte trombocyty… ale vyčetla jsem tu trochu jiná čísla :think: Já mám momentálně 115 čehosi, těch jejich mini jednotek na mol nebo jak :nevim:

normál má být cca 150 a víc, ale do stovky prý zatím dobré…

Četla jsem tu, že když jich je hodně málo, že snad už nedoporučují těhotenství,,, resp. porod je riziko… nevíte hodnoty v těch jednotkách, ve kterých to znám já?

Při prvním těhu jsem měla nejmíň 122, teď jse byla právě na těch 115, tak se trochu bojím, kam až to bude klesat, ale nikdo to zatím nijak neřeší :nevim:, asi to není zas až taková krize :)

Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10709
1.11.12 19:48

…tak jsem trochu pogooglila a už chápu, jak je to s těmi jednotkami :palec:
115 u mě ještě houby zle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cupicka
21.4.13 17:59

ITP

Stran těhotenství u pacientek s ITP je to strašně individuální. Záleží na počtu destiček dlouhodobě, jak často jsou relapsy (zhoršení), jaké brala v minulosti léky, jak na ty léky reagovala. V těhotenství většinou všechna autoimunitní onemocnění se klidní (to znamená, že u ITP se mohou zvednout destičky), ale jsou případy (a není jich málo), kdy se v těhotenství ty destičky hodně sníží (relaps) a stav vyžaduje léčbu. I v těchto případech se dávají kortikoidy (i v těhotenství) a dle stavu i infuze s imunoglobuliny (protilátky, co vychytávají protilátky např. proti destičkám), které jsou velmi drahé a dávají se jen v nejnutnějších případech. Během těhotenství u pacientek s ITP se sleduje na hematologii krevní obraz cca po měsíci (dle stavu i častěji!). Pak se musí porod naplánovat a před porodem dát buď destičky v transfuzi nebo ty infuze s imunoglobuliny. Je tam riziko nejen krvácení matky při porodu, ale protilátky proti destičkám procházejí přes placentu a mohou ohrozit miminko - může mít jen snížený počet destiček nebo může krvácet. řeší se to transfuzí destiček pro miminko. A po porodu bývá návrat plné imunity a destičky mohou rapidně klesnout a pak je potřeba intensivní léčba.
Tedy těhotenství u pacientek s ITP není zakázané, ale je velmi rizikové. Proto Vás od toho všichni odrazují…
hodně síly v rozhodování…

• Citovat
  • Upravit
1
6.5.13 23:53

Trombo

Dobry den tak jsem si to tady procetla a chci taky prispet svou zkusenosti, mam tri deti 11,9 a 16 mesicu u prvnich dvou tehotenstvych dobry a ted u tretiho mi v poslednim trimestru zjistili malo krevnich desticek hodnota byla nekde mezi 50 a 60ti, takze me okamzite gynekolog predal na ryzikove do fakultky v OV tam jsem dojizdela asi mesic a pul na kontroly a na hematologii, nasledne mi naplanovali vyvolani porodu a den pred terminem mi nakapali imunoglobuliny, druhy den po krevnich testech kdy desticky vysplhaly na asi 80 jsem nastoupila do porodnice kde jsem jeste ten den porodila bez nejakych komplikaci ani krvaceni u porodu ani po nem vse bylo v normalu tak jako u predchozich dvou deti.Kdyz mel maly dva dny delali mu testy na desticky kde zjistili ze jich ma malo uz presne nevim vim ze jak mu brali krev z rucicky tak ji mel uplne fialovou, nasledne na to nas prelozili na neonatologicke oddeleni kde jsem byla asi tyden nez se to nastesti malymu dalo do pohybu a dnes je uplne ok no a me se to i s koro po roce a pul nijak k lepsimu nepohlo porad je to tak do 50 po porodu jsem mela jen nejakych 16 tak mi nakapali znova imunoglobuliny a ted jsem byla je to tyden tak jsem na 37 no zit se stim da jen je to otravne ty kontroly ja dojizdim z Bruntalu az do OV nejakych 70 km a je to na cely den kontrola jednou za dva mesice, a jeste v jednom mi to vadi ze jsem byla clovek ktery byl zvykly na to ze udela za den spoustu veci ale ted jsem dost unavena ze si kolikrat musim i pres den lehnout jak me to uplne veme.Tak to je asi tak vse mejte se vsichni moc dobre trombocytopenie je sice nemoc v nekterych pripadech docela i zavazna ale bojujte a nenechte se tim nejak pohltit clovek musi doufat ze to bude ok :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
21.4.14 12:17

Jde o to že u ITP se velmi špatně stabilizuje na běžnou hranici 150-300 tisíc, je tam vysoké riziko krvácivosti a to i v průběhu těhu a u porodu. A pak ITP je přenosná na dcerky (dědičná). Já se od 18 ĺet léčím s druhou formou TTP-TROMBOTYCKÁ TROMBOCYTOPENICKÁ PURPURA pokud má někdo zkušenost. Také mi říkali že nikdy mimčo mít nebudu a dnes mám krásnou dcerku. Hodnoty pořád kolem 160-180 což není moc ale vlivem kortikoidů často marodím nemám imunitu. V době kdy mi na to přišli jsem měla 3. Je to hlavně o tom se nad tim povznést bojovat a být v dobré psychické kondici. Všem hodně zdravíčka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
21.4.14 12:22

Ještě doplním že tuto formu má cca 15 lidí, a byla jsem první která otěhotněla mimčo donosila a v pořádku porodila. Těhotenství a porod v pořádku a výsledky stabilizované. Jinak se těhu nedoporučuje a nedopadalo prý dobře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí