Trombocytopenie - snížené množství trombocytů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
25.2.11 22:05

Trombocytopenie

Dobrý den, už cca 5 let sé léčím s trombocytopenií, destičky mám kolem 35 -40 tis., je mi 31 let a ráda bych jednou otěhotněla, ale můj gynekolog i hematolog mě od toho velmi odrazují. Jsem si vědoma rizik, ale mimi si moc přeji. Má někdo podobnou zkušenost? I malá naděje potěší…a dodá odvahu! díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8114
25.2.11 22:35
sisulka píše:
Dobrý den, už cca 5 let sé léčím s trombocytopenií, destičky mám kolem 35 -40 tis., je mi 31 let a ráda bych jednou otěhotněla, ale můj gynekolog i hematolog mě od toho velmi odrazují. Jsem si vědoma rizik, ale mimi si moc přeji. Má někdo podobnou zkušenost? I malá naděje potěší…a dodá odvahu! díky

Sisulko a jaký důvod pro trombocytopenii máš? Mě zjistili trombocytopenii+ leukopenii, když mi bylo 25… zcela náhodně, když mi měli operovat apendix. TAkže operace zrušena a honili mě po hematologii, odebírali kostní dřeň ap. „lahůdky“, infenkční a testy na zoonozy. Nakonec nezjistili nic - asi jsem to měla po špatné léčbě opakované virozy (silné léky). Kdžy jsem týden ležela jen na kapačkách a poslední den byla bez jídla i bez kapaček, tak primař při vizitě nakoukl do karty, okomentoval to, že on má taky málo destiček a ať mi dají rohlík :pankac: :palec: Destiček jsem měla tehdy cca 65tis. Léčba byla pouze nějaké B vitaminy, kontrola za 3měsíce…ta byla na dolní hranici THR, ale já už nikdy nikam nešla. …krvácením z nosu jsem trpěla od mala, teď mě zlobí jenom petichie pod kůží, no a modřiny, které se berou bůhvíkde 8-o . Když jsem byla před rokem hodně unavená, nechala jsem si kr.obr. zkontrolovat u praktické a OK. Nikdy mi nikdo neřekl, že bych s touto diagnozou nemohla otěhotnět- dvě děti jsem měla do 23let, nyní čekám ve 37 třetí miminko a moje hodnota 145tis destiček :?: je to dolní hranice, ale nikdo nic neřeší. Prostě to mám takto asi dané a výš nepůjdu :wink:
U Tebe záleží na tom, jak dlouho trombocytopenií trpíš, z jakého důvodu a jak je možné ji lěčbou ovlivnit-kam až se tvé destičky navýší, aby bylo těhotenství možné bez větších komplikací.

zkus se poradit třba s touhle maminkou…nějké zkušenosti má…a dokonce s ITP- to byla i moje diagnoza

https://www.emimino.cz/…ktomii-7441/

Budu Ti držet pěstičky, ale myslím, že pokud najděš správného odborníka, tak miminko mít budeš. ( mě kdysi odrazovala alergoložka od těhotenství - mám polyvalentní alergii. a to jen proto, že moje dítě by mohlo podědit…podědil syn-astmatik- ale nyní v téměř 16ti letech je bez léčby a vytížený fotbalista..)- takže věř, že když člověk chce a nenechá se odbýt, všechno jde :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
26.2.11 09:47

nejde o otěhotnění, ale o samotný porod!!! Destičky jsou potřeba ke srážení krve, tudíž k zastavení krvácení. Ten počet je opravdu nízký a s tímto bych do toho opravdu nešla. Mohla bys vykrvácet, proto ti to nedoporučují! Otázkou je, jaký je pro to důvod a jestli se to v tvém případě dá vyléčit, zlepšit…to už je věc jiná. V tomto momentálním stavu bych to taky nedoporučovala, bohužel :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
26.2.11 20:45
Brusek píše:
nejde o otěhotnění, ale o samotný porod!!! Destičky jsou potřeba ke srážení krve, tudíž k zastavení krvácení. Ten počet je opravdu nízký a s tímto bych do toho opravdu nešla. Mohla bys vykrvácet, proto ti to nedoporučují! Otázkou je, jaký je pro to důvod a jestli se to v tvém případě dá vyléčit, zlepšit…to už je věc jiná. V tomto momentálním stavu bych to taky nedoporučovala, bohužel :-?

díky za názor..ale asi mě to stejně neodradí..nepočítám,že se to zlepší, bylo mi řečeno, že je asi vrozené, neví, pro´č mám tak málo destiček,ale nekrvácím, nedělají se modřiny, takže vypadá,že i tento malý počet funguje dobře…slezina je bohužel požírá moc rychle…potvůrka jedna,ale odebrat ji nechcou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
26.2.11 20:55
birma píše:
sisulka píše:
Dobrý den, už cca 5 let sé léčím s trombocytopenií, destičky mám kolem 35 -40 tis., je mi 31 let a ráda bych jednou otěhotněla, ale můj gynekolog i hematolog mě od toho velmi odrazují. Jsem si vědoma rizik, ale mimi si moc přeji. Má někdo podobnou zkušenost? I malá naděje potěší…a dodá odvahu! díky

Sisulko a jaký důvod pro trombocytopenii máš? Mě zjistili trombocytopenii+ leukopenii, když mi bylo 25… zcela náhodně, když mi měli operovat apendix. TAkže operace zrušena a honili mě po hematologii, odebírali kostní dřeň ap. „lahůdky“, infenkční a testy na zoonozy. Nakonec nezjistili nic - asi jsem to měla po špatné léčbě opakované virozy (silné léky). Kdžy jsem týden ležela jen na kapačkách a poslední den byla bez jídla i bez kapaček, tak primař při vizitě nakoukl do karty, okomentoval to, že on má taky málo destiček a ať mi dají rohlík :pankac: :palec: Destiček jsem měla tehdy cca 65tis. Léčba byla pouze nějaké B vitaminy, kontrola za 3měsíce…ta byla na dolní hranici THR, ale já už nikdy nikam nešla. …krvácením z nosu jsem trpěla od mala, teď mě zlobí jenom petichie pod kůží, no a modřiny, které se berou bůhvíkde 8-o . Když jsem byla před rokem hodně unavená, nechala jsem si kr.obr. zkontrolovat u praktické a OK. Nikdy mi nikdo neřekl, že bych s touto diagnozou nemohla otěhotnět- dvě děti jsem měla do 23let, nyní čekám ve 37 třetí miminko a moje hodnota 145tis destiček :?: je to dolní hranice, ale nikdo nic neřeší. Prostě to mám takto asi dané a výš nepůjdu :wink:
U Tebe záleží na tom, jak dlouho trombocytopenií trpíš, z jakého důvodu a jak je možné ji lěčbou ovlivnit-kam až se tvé destičky navýší, aby bylo těhotenství možné bez větších komplikací.

zkus se poradit třba s touhle maminkou…nějké zkušenosti má…a dokonce s ITP- to byla i moje diagnoza

https://www.emimino.cz/…ktomii-7441/

Budu Ti držet pěstičky, ale myslím, že pokud najděš správného odborníka, tak miminko mít budeš. ( mě kdysi odrazovala alergoložka od těhotenství - mám polyvalentní alergii. a to jen proto, že moje dítě by mohlo podědit…podědil syn-astmatik- ale nyní v téměř 16ti letech je bez léčby a vytížený fotbalista..)- takže věř, že když člověk chce a nenechá se odbýt, všechno jde :palec:

Děkuji moc, strašně mi tvůj názor pomohl, vím,že je to jen názor laika, ale někdy to dodá hrozně odvahy, potěší a přidá zase trošku chuť do života… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
27.2.11 11:35
sisulka píše:
Brusek píše:
nejde o otěhotnění, ale o samotný porod!!! Destičky jsou potřeba ke srážení krve, tudíž k zastavení krvácení. Ten počet je opravdu nízký a s tímto bych do toho opravdu nešla. Mohla bys vykrvácet, proto ti to nedoporučují! Otázkou je, jaký je pro to důvod a jestli se to v tvém případě dá vyléčit, zlepšit…to už je věc jiná. V tomto momentálním stavu bych to taky nedoporučovala, bohužel :-?
díky za názor..ale asi mě to stejně neodradí..nepočítám,že se to zlepší, bylo mi řečeno, že je asi vrozené, neví, pro´č mám tak málo destiček,ale nekrvácím, nedělají se modřiny, takže vypadá,že i tento malý počet funguje dobře…slezina je bohužel požírá moc rychle…potvůrka jedna,ale odebrat ji nechcou.

a když se třeba řízneš nebo nějak poraníš-trvá dlouho, než ti přestane téct krev?? Jako-bála bych se hlavně kvůli tomu vykrvácení no. Kvůli tomu tě asi od toho odrazují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zelenka
28.2.11 11:36

Ahoj, ja mam taky ITP. Minimalne jsem během těhotenstvi mela 75 tis. desticek. Pokud vim, dava se u porodu trombonaplav, kdyz je min nez 50 tis. a taky zalezi jaka je srazlivost krve.
AYU tebe hodne zalezi, co uz mas za lecbu za sebou, jestli beres leky, ktery se v tehotenstvi nesmi, kdy to mimino planujes…
Hlavne se ptej tech doktoru, proc, ne, jaka rizika (pro tebe, pro mimino), na kolika destic by to slo…
Kdyz tak si sezen i nazor jinych hematologu, gynekologu. Preju ti hodne stesti.

• Citovat
  • Upravit
martina_burda
30.3.12 09:06

trombocytopenie

Ahojky sisulko,
já se léčím s trombocytopenií už 11.let. Mám autoimunní trombocytopenii s počtem destiček max. do 30tisíc. Slezina mi to nedělá, ale játra. Dlouho jsem brala kortikoidy, které mi po čase přestaly zabírat. Poté jsem byla na cyklosporinu a též bez dlouhodobého efektu. Už pro mě léčba není, musím do výzkumné léčby po které již nejde mít děti. Hned jak mi to doktor řekl, vysadila jsem antikoncepci a po měsíci již jsem byla těhotná. Nyní jsem v 6. měsíci. Hematolog, gynekolog, ale i třeba na kožním mi to nedoporučovali a vymlouvali. Je tam opravdu velké riziko krvácení u porodu, ale věřím že si doktoři poradí. Nasadí mi imunoglobuliny a náplavy, tak věřím že vše dopadne ok. Každopádně pokud miminko chceš, jdi do toho, musíš věřit pozitivně. Přeji hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
martina7890
30.3.12 17:49
@sisulka píše:

Ahoj Sisulko.Chtela jsem ti jen napsat,ze mam kamaradku,co se s trombocytopenii leci od detstvi,dokonce je po operaci sleziny a ted celkem cerstve porodila miminko.Je hrozne stastna,ze do toho sla.Nekdy kolem 30tydne tehotenstvi mela velky pokles trombocytu a 2× lezela tady v Hradci Kralovena kuru imunoglobulinu.Pak se ji ty trombocyty upravily a takhle to bylo 2×.Porod ji teda vyvolavaly nejak po 37tydnu,kdyz mela tech trombocytu dostatek,uz nechteli riskovat dalsi pokles.Vsechno dopadlo OK,k zadnemu krvaceni nedoslo.Jen chodila do te hodne rizikove poradny pro tehotne,ale tu mate v Brne urcite taky.Hodne ji sledoval hematolog.Jinak to tehotenstvi celkem slo,az na tu dvojitou kuru imunoglobulinu.Ja byt tebou,tak se poradim jeste s nejakymi dalsimi odborniky a ppkud by mi to vylozene nezakazali,tak bych to asi riskla.Ale je to samozrejme na tobe a na lekarich.Drzim ti moc palce,aby to klaplo.

• Citovat
  • Upravit
Liiii
24.7.12 04:15

Moje mamka tuhle nemoc mela/má… a má dvě děti, ikdyž jí vsichni doktori hrozili jake to bude rizikove, ale pres rizikové tehotenstvi se dostala.. jen si davej pozor muze to byt dedicne…

• Citovat
  • Upravit
12
11.9.12 15:49

Ahoj holky, jsem tu nová. Prosím najde se někdo s podobným problémem? V těhotenství se mi objevila idiopatická trombocytopenická purpura. Dnešním dnem mám měsíc po porodu. Narodil se mi spontáně zdravý kluk. Hematolog čekal, že hladina trombocytu bude zase narůstat, ale do dneška se tak nestalo. Měla jsem 2 náplavy před porodem a 2 po porodu. Vždy mi hodnoty po nějaké době klesnou až pod 20.Za 10 dní mi chce nasadit kortikoidy a zastavit kojení. Chtěla bych najít nějakou spřízněnou duši. Teď ležím v nemocnici a koukám jak to kape a přemýšlím, jaké budu mít z braní kortikoidů vedlejší účinky, jak dlouho to bude trvat a samozřejmě bulím kvůli kojení. Máte někdo podobnou zkušenost s tímto zblázněným imunitním systémem?
Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
11.9.12 15:58
@pavlissa píše:
Ahoj holky, jsem tu nová. Prosím najde se někdo s podobným problémem? V těhotenství se mi objevila idiopatická trombocytopenická purpura. Dnešním dnem mám měsíc po porodu. Narodil se mi spontáně zdravý kluk. Hematolog čekal, že hladina trombocytu bude zase narůstat, ale do dneška se tak nestalo. Měla jsem 2 náplavy před porodem a 2 po porodu. Vždy mi hodnoty po nějaké době klesnou až pod 20.Za 10 dní mi chce nasadit kortikoidy a zastavit kojení. Chtěla bych najít nějakou spřízněnou duši. Teď ležím v nemocnici a koukám jak to kape a přemýšlím, jaké budu mít z braní kortikoidů vedlejší účinky, jak dlouho to bude trvat a samozřejmě bulím kvůli kojení. Máte někdo podobnou zkušenost s tímto zblázněným imunitním systémem?
Díky moc

já osobně s tím zkušenost nemám, ale v nemocnici jsme měli pacienta, který měl trombocyt jenom jeden. tím tě nechci nějak vystrašit, jen ukázat, že jsi na tom relativně ještě dobře. každopádně bych to nepodceňovala a opravdu se léčila. pán měl na chodidlech ošklivé ranky kvůli té purpuře a nepříjemně to zapáchalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
11.9.12 16:04

Jojo jsem si vědoma, že je to docela vážný. Pokud bych se při nízkých trombocytech uhodila do hlavy nebo do břicha mohlo by nastat krvácení a mělo by to pro mě fatální následky. Braní kortikoidu je jako smlouva s ďáblem. Někde pomůžou a někde můžou hodně uškodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
151
11.9.12 16:10

Kortikoidy většinou škodí, pokud jsou brány dlouhodobě :-) Takže zatím není čeho se obávat. Držím ti pěsti ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
berenika012
16.9.12 19:29

Ahoj mám taky trombocytopenii beru sem tam kortikoidy a chodím i na kapačky většinou mi to vydrží jen pár týdnu a pak zase klesnou na konci srpnu sem měla kapačky a po pár týdnu mi to kleslo na 11 tisíc strašně mi chybí ty časy kdy sem mohla kdykoliv se bouchnout nebo tak…ale ted když se bouchnu začnu si dělat výčitky jsem strašně nešika :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky