Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky… je to skoro už 7 týdnů, co jsem porodila mrtvého syna v 26 tt..Včera konečně přišly výsledky a stalo se to kvůli tromboze placenty, moc jsem toho na internetu nenašla… Vím co to je, dr mi to vysvětlila, že se udělala krevní sraženina, která zabránila průtoku krve do pupečníku a dále do tělíčka.. ale proč se tak stalo neví, že asi budu mít tu poruchu srážlivosti krve..Jen proč na to nepřišli dříve? jedno těhotenství mám za sebou a z něho tří letou dceru, zrovna předevčírem jsem byla trhat zub osmičku a tam se mě na to ptali, uvedla jsem že to nemám (ještě jsem to nevěděla) a stejně se nic nestalo, krev tekla normálně…Já to nechápu..objednala jsem se hned včera na vyšetření, kde mi dr dala žádanku a je to až na 6.9
tak pak budu vědět…jen do té doby se asi zblázním, dr řekla že se mi to kdykoliv může taky stát, fakt povzbuzující, ale moc se mi tomu nechce věřit, že bych to měla..tak hledám někoho, komu se stalo něco podobného…
No to je hrozny
taky mam 3letou dceru, tehotenstvi jsem mela v poradku bez problemu, potom mi zjistili leidenskou mutaci, ted si v druhym tehotenstvi picham fraxiparine, v tomhle tydnu uz to musi byt sodoma prijit o mimco.
Preju at se brzy vzpamatujes a at je to napotreti vsechno ok ![]()
@lenholka no o té mutaci mi dr říkala, že jí nejspíše mám, ale kurňa proč to nezjistili dříve? jak Tobě na to přišli?
@NikiNaty ahoj to je mi lito co te potkalo mam taky trombofilii poruchu krve nesmim brat antikoncepci doktor mi při snazeni řekl ze davaji fraxiparin az po druhem potratu jako první byl spontal v 6 tydnu a druhy zamkly v 9 tydnu ted uz mam slibeno ze budu si pichat cele tehotenstvi fraxiparin prave aby nedoslo k tomboze je to všechno o nahode nikdo ti nerekne kdy a proc se vytvořilo ja brala anikoncepci 10 let a ted jsem se prave dozvěděla ze jsem kdykoliv mohla mit embolku. jeste budu chodit cele tehotenstvi(jestli se zadari) na kontroly prutoku krve. drž se
@NikiNaty me třeba na to prisli jen proto ze bratranec mel nehodu u které to zjistili cela rodina musela na vysetreni je to dedicne.
@NikiNaty ptz moje mamka ma mutaci krve, ale jinou nededicnou, jenze segre zjistili taky mutaci krve tkz primarka hematologie chtela aby se nechala vysetrit cela rodina, ja jinak nemam zadny problemy, krom popraskanejch zil na nohach, no holt nemam nejkrasnejsi nohy, ale zadny trobmozy nic…
Jinak u nas se cely tehotenstvi od nejakyho 12.tydne sleduje srazlivost, pokud je to ok nechavaji to byt do 28.tydne a pak i pres dobry vysledky nasazuji ten fraxik az do konce sestinedeli…
ty testy konkretne na leidena trvaji dlouho, myslim, ze jsem na vysledky cekala 6 tydnu
@phoma no měli by testovat než nasadí HA jsem četla, ale tady se na všechno prdí fakt
já ji naštěstí brala jen od 16-18 a pak ve 24 asi 5 měsíců..Jedno zamlklé těhotenství už mám taky za sebou, bylo mi 19, měla jsem akorát velké bolesti v podbřišku, šla jsem k dr, ten mi řekl že mi asi praskla cysta a na druhý den z výsledků krve mi volal, že jsem těhotná…tak jsem šla následující den znovu na krev, HCG klesalo a řekl, že to teda byl asi potrat..(už k němu nechodím)…a teď jsi znovu těhotná?
@lenholka Aha, aha
já ani ty nohy popraskané neám, mám jednu asi 5 mm čárku na lýtku a akorát teď v tomhle těhotenství se mi udělalo pár fialových mapiček na stehnu.. myslíš že to s tím souvisí, nebo už prostě stárnu? mě dr řekla že se čeká 3 týdny, ale v žádance mám napsáno prosím o hematologické vyšetření k vyloučení koagulopatie, grav. mortua hebd 26, trombosa placenty.
@NikiNaty na mutace genů a na poruchy srážlivosti vlivem jiných chorob se přijde až když máš nějaké potíže…např po 2-3 potratech, po úraze, před vážnou plánovanou operací…jinak ne.Na genetiku ti musí někdo vypsat žádanku, myslím, že to nebude nejlevnější test a čeká se 6 týdnů na výsledky. Hematolog zkoumá i jiné příčiny, např antifosfolipidový syndrom, nmyslím, že má podobné následky jako Leidenská mutace a je získaný
Je mi líto, co tě potkalo, ale tohle ti nikdo předem nezkoumá, bohužel
@NikiNaty no před braním HA by ti měli udělat nějaké krevní testy, ale třeba tu mutaci by nezjišťovali. A je pravda, že to skoro nikdo nedělá
@NikiNaty Žena má taky poruchu srážlivosti krve, odhalily to právě testy po dvou potratech, tenkrát jsme byli na testech oba dva, já jsem byl v pořádku.
Dopředu tohle nikdo nezkoumá, to až když se něco stane.
Nám vlastně nikdy neřekli proč se to stalo, až teď s Tvým příběhem si to dávám do souvislosti, že to mohlo taky se srážlivostí souviset.
Teď máme dvě zdravý děti.
To testovani pred nasazeni HA se provadi asi teprve posledni 2 roky, driv se to nedelalo, ale ptz je hodne zen u kterych se nasledkem prave opakovanych potratu nebo i prodelanych tromboz a embolii zjitili mutace krve tak se to zavedlo jako prevence…rikal mi to muj gyndr kdyz jsem otehotnela…
Jinak ted zacinam 9.mesic tak doufam, ze uz to zdarne doklepem az do porodu bez nejakych neprijemnym eskapad ![]()
@NikiNaty To je mi lito co se ti stalo.Ja prisla o prvniho chlepecka tesne pred porodem. Zjistili ze to byl infarkt placenty a zajmavy ze na zadny vysetreni nas neposlali ze prej se to stava
tak co na to rict. Podruhe v tehu jsem se bala ale nastesti dopadlo dobre. Jezdili jsme casteji na genetiku ult. pupecniku a preventivne pichala Fraxiparin 14dni pred porodem. I kdyz to ted boli uvidis ze priste to dopadne dobre uz te pohlidaji ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.