Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@NikiNaty píše:
no o té mutaci mi dr říkala, že jí nejspíše mám, ale kurňa proč to nezjistili dříve? jak Tobě na to přišli?
je to velmi častá mutace. uvádí se, že jí má až třetina lidí. normálně se to nevyšetřuje, protože je to nákladné vyšetření.
my jí zjišťovali u lidí po mrtvici (dělal jsem na neuro JIP) v lehčí formě se dá úpravou životního stylu předcházet riziku trombóz ale v těhotenství se „léčí“ pícháním nízkomolekulárního heparinu (Fraxiparin, Clexan)
@NikiNaty chápu tvé rozčilení, ale bohužel tohle se stává. Ta vyšetření na mutace krve se prostě běžně nedělají, jen se zachycují u rizikových rodiček (trombozy, záněty žil, časté potraty). Nejsi první ani poslední, v podstatě máš štěstí, že ti neumřela už první holčička, já vím, že jsi naštvaná, ale to je prostě příroda. Tedˇ už si tě pohlídají a při dalším těhotenství všechno dobře dopadne, neboj ![]()
@lenholka taky mám Leidenku a dva a půl roku starého chlapce. Vím o tom cca 3m
nemoc se testuje cca poslední dva roky, proto to nemohli u zakladatelky zjistit, testy se nedělají automaticky, mě je udělal gyndař, když jsem mu řekla, že máma měla trombozu v noze, a táta má křečový žíly…
@NikiNaty my máme v pitevní zprávě že placenta vykazovala jisté znaky selhání, ale žádnou mutaci nemám, nebyla tam ani infekce
každopádně vyšetřit se nech - a pevné nervy, hematolog se neskutečně cukal, že mám přijít po pěti potratech (a to mám děti jedině z IVF
)
@wobludka jinýho hematologa. Mě tam poslal gynekolog se žádankou po 3 potratech. Musela jsem změnit gynekologa, můj by mě neposlal nikam, prý když děti mám, tak co by to nešlo
…tenhle mě poslal i c manželem na genetiku, k hematologovi, udělal mi hormonální profil i nějaký další krevní rozbory…celkem 7 ampulí krve+ další u hematologa. A hematolog se taky snaží a testuje…jeho sestra v ordinaci teda není nic moc, ale dr je milej (Brno)
@krokodylek jj děkuju, už jsem si to potupně vyběhala přes známého (a to jsem byla ochotná si to sama zaplatit). Nakonec jsem stejně zdravá jako řípa, takže tudy cesta nevede - koukám na podpis, že jsem na tom v tomhle směru podobě ![]()
@wobludka já jsem na tom myslím líp-těhotním normálně a děti už mám…U mě to vypadá, že něco možná bude(aspoň ruku jsem po tom jejich testu přiškrcení měla pěkně flekatou),ale výsledky budou až příští týden a ještě nevím, jestli nebudem dělat další testy…mě se ptal na testy na antifosfolipidový syndrom, jestli už mám dělané a já nevěděla, tak mu nesu všechny už hotové výsledky, ale myslím, že je ještě nemám, takže ještě asi toto budem dělat
takže ti na nic nepřišli? Ani genetika nebo nějaké protilátky proti strukturám plodu??
@krokodylek ne, na nic
hematologie ok, genetiku i imunologii i spoustu dalšího mám dělané kvůli ivf a vše je v naprostém pořádku - příčina neplodnosti je jasně na straně partnera. Jeden z doktorů se kloní k SIDS v prenatálním stádiu (takže jsem si to přeložila, že prostě neví). Teď podstupuju další ivf a zadek mám stažený ![]()
@krokodylek mě právě štve, že kamarádce z Prahy to její dr udělal a tím předešli tomu, co se stalo mi…aniž by o tom věděla, že jí něco takového dělal, prostě vzali krev na rozbory a mazi tím dělal i na tu mutaci..zvláštní, že jeden to dělá a druhý ne… a až pak se teda dozvěděla, že má ten problém a bude si asi muset píchat ty injekce..
@wobludka no to si děláš srandu, 5 potratů..jak to má člověk zvládnout..je to jiné když je to na začátku, první potrat jsem obrečela sice taky, ale věděla jsem to opravdu jen 2 dny, než HCG začalo klesat, ale představa že pokaždé by to bylo až po 12tt by mě asi zabilo..ještě že mi dr řekla, že bude trvat na té genetice..jsem ráda..
@NikiNaty tak té kamarádce to dělala ale asi proto, že byla z nějakého důvodu riziková-např rodinná anamnéza, nějaký nález z dřívějška, léčba apod…opravdu to není stadart a dřív než po dvou-třech potratech tě tam pošle opravdu málokdo (by nám to zdravotní pojištění jinak ještě sakra zvedli
)
@krokodylek Zeptám se jí pak, ale vím že mi říkala, že o tom ani nevěděla, že jí to dr dělá a akorát jí řekl výsledky pak a prý to bylo pro to, že je soukromý a je nově spjatý s nějakou tou klinikou a začal ty testy dělat..žádná rodinná anamnéza, má akorát jeden potrat cca v 8tt za sebou a jednu zdravou tří letou dceru.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.