Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj! Potřebovala bych poradit ohledně trvalého bydliště miminka. Taková to je situace:
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den!
A proc nemuze mit miminko trvale bydliste tam, kde ho mate vy? …Pak byste se mohli akorat prehlasit vsichni spolecne - to mi prijde nejjednodussi ![]()
Ahoj..Snad nebudu mlžit,nevím,jestli je možné,aby mimi mělo trvalé bydliště jinde,než Ty,ale já si myslím,že to možné není..Tedy,aspoň to nejde zajistit před narozením.
Já jsem při narození dětí měla taky trvalé bydliště jinde,než jsme skutečně bydleli.A děti dostali automaticky trvalé bydliště tam,jako já.Potom jsme se přehlašovali všichni.Asi to jde po porodu přehlásit,ale myslím,že dřív,než se dítě narodí,tak není možné mu nahlásit jinde trvalé bydliště.
A taky by to udělalo určitý problém při vyřizování dávek.
Snad jsem to vysvětlila trošku pochopitelně.
U nás byla situace taková:
Bydleli jsme v nájmu soukromého majitele,který nám nechtěl v bytě dát trvalé bydliště.Měli jsme TP nahlášený u rodičů v jiném městě.Mezitím se narodila Emička,dostala TP jako my-u rodičů a potom jsme se za čas stěhovali do bytu,kde máme všichni TP.Všechny jsem přehlašovala a tak hrozné to nebylo.Šlo o jednu návštěvu na úřadech,pak to jen dát vědět na všech úřadech,kde pobírám dávky,pojišťovně.A vyřídit novou občanku.To bylo vše.
evo já mám trvalý bydliště v místě bydliště rodič a malý ho tam má taky, přítel má TB u svý babičky, kde bydlel a všichni tři bydlíme úplně někde jinde ![]()
Miminko má automaticky trvalé bydliště matky.
Takže až něco najdete, přehlásíte se všichni dohromady ![]()
Dítě má automaticky stejné trvalé bydliště jako matka. Maximálně se dá zařídit, aby mělo stejné bydliště jako otec (jde to i před porodem) ale že by mělo úplně jiné, to netuším.
Proč chceš aby mělo bydliště u vašich? Kvůli poplatkům? Náš prcek a já máme ještě furt trvalé bydliště úplně jinde než jsme, nevadí to u doktora, ani jinde, jen jsme do místa trvalého bydliště jeli vyřídit porodné a rodičák.
Dítě má trvalé bydliště tam, co matka. Já to mám taky tak, žijeme všichni společně, ale jinde, než já mám psané trvalé bydliště. Takže Ondra ho má taky v Plzni. Není to žádný problém, všude hlásím naši pražskou adresu, na které skutečně bydlíme, u doktorů a tak. Akorát rodičák a podobně si musím vyřizovat v Plzni, což ale není takový problém, stejně tak jednou za dva měsíce jezdíme k našim.
A jestli se jednou vezmeme, tak si pak udělám novou občanku a rovnou jedním vrzem si přepíšu bydliště
.
Tak se dívám,že jsme před lety nebyli jen my „za exoty“.S manželem jsme po svatbě bydleli pár měsíců u jeho rodičů.Trvalé bydliště jsem si na ten čas nechtěla předělávat.Byla jsem těhotná,koupili jsme byt,který jsme začali předělávat.S tím,že než půjdu k porodu,bude byt hotový a my si nehcáme přehlásit trvalé bydliště společně.Ale vše se seběhlo jinak-porod se rozjel jako předčasný,rychlou sanitkou mě vezli do perin. centra a ptali se mě,na různé otázky.Bydliště otce..bydliště matky..a kam mám napsat dítě,které se narodí?Odpověděla jsem,že už rovnou na novou adresu.Smáli jsme se tomu,ja může dítě bydlet samo
A dál už jsme se k dotazníku neodstali-rodilo víc maminek,byl frmol,mě potom překládali na gynekologii,porod se podařilo zastavit…za týden jsem z gyndy byla přeložena k porodu a nikdo se mě už neptal na bydliště.Ani my jsme to nijak nezkoumali.A nyní když nad tím přemýšlím,tak jsem mrkla do papírů-a bydliště bylo napsáno u otce-ani nevím,zda to jen napsala sestra do papírů.Z porodnice už jsme šli rovnou do nového bytu / byli jsme v porodnici měsíc/ a bydliště si přehlásili společně všichni.
díky za odpovědi,takže koukám,že není problém mít bydliště jinde a bydlet jinde. Měla jsem obavy kvůli doktorům anebo sociálnímu úřadu,že by se mohly šťourat v tom,proč nebydlíme,tak kde máme TP. A vidím,že nejsem jediná
Tak jsem chtěla ať alespoň to dítě má vše jak má být ![]()
Přehlašovat se nám fakt nechce,máme to s mužem složitější (oba by jsme museli měnit ještě drážní průkazy na drážním úřadu,které se vážou na číslo občanky a pak absolvovat lítání v zaměstnání). Pořád doufám v to,že se nám podaří brzo najít pěkný domeček ke koupi,přestěhujeme se a rovnou jedním vrzem přehlásíme.
Jo tak, ty jsi nevedela, ze jde mit TP jinde nez bydlite, tak to jo… Myslim, ze je to celkem bezne. My mame TP i s malou u byvaleho na baraku, kde jsme uz v dobe svatby nebydleli a ani se tam vyhledove bydlet nechystali
A nikdy nam nikdo problem nedelal na uradech ![]()
Jiné trvalé bydliště tvoje dítě mít může , já to mám taky tak , my s manželem jinde a děti taky jinde
AjkaZ já měla fakt obavy z toho,že nás pak bude mít pod drobnohledem sociálka - že si nás proklepnou jako podezřelé
Já totiž v okolí nikoho s odlišným bydlištěm neznám,proto jsem založila tuto diskuzi. A teď když vidím,kolik nás podobných je
už se sama sobě směju…
lena123 děkuji
a jak předpokládám,taky s tím nemáš žádný problém na úřadech nebo jinde.
No, tak nebydle na trvaly adrese opravdu problem neni, hlaven kdyz jim platis popelnice
Ale me treba kluka automaticky prihlasili na stejnou adresu jako mam ja, k mojim rodicum, nauctovali popelnice a to tam v ty dobe jeste ani jednou nebyl, tada oprava, jeste v ty dobe ani nebyl v Cesky republice. ja jako obcan Cr musim mit trvaly bydliste, ale vlastne v Cr vubec nejsme. Tenhle institut trvalyho bydliste je postavenej na hlavu, jenom pak zaplati clovek ranec za zmeny v ruznejch dokladech, ridicakach a podobne. A kdyz nekoho hledaj, tak stejne vetsinou na trvaly adrese neni. vcera sem zrovna narazila na to, ze jestli mam napsany auto va sebe v jednom meste a prestehuju se do druhyho, musim ho prehlasovat i na registraci do jinyho mesta? to by docela vydelavali. ![]()
Evi, já znám naopak skoro víc lidí s jiným trvalým bydlištěm, než kde ve skutečnosti bydlí. U nás v práci jsme samí mladí a do Prahy přistěhovalí převážně z Moravy a málokdo si bydliště přehlásí do podnájmu. Takže v tom problém určitě není. Jen když jsem třeba chtěla přihlásit auto nebo změnit řidičák po svatbě, tak jsem si musela vzít dovolenou a jet do trvalého bydliště.
IMI, po přestěhování auto přehlásit musíš a dokonce by si člověk měl udělat i nový řidičák, což mnoho lidí neví.