Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
měla by jsem dvě otázky u kterých si nejsem jistá jak to chodí. Bydlím v Plzni, trvalé bydliště mám také v Plzni, stejně tak gynekologa.
Rodit chci v Domažlicích.
Manžel má trvalé bydliště v Domažlicích.
Dnes jsem na gyndě dostala k vyplnění papír „Prohlášení o narození dítětě.“
Zajímalo by mě kde bude mít mimčo trvalé bydliště, je to vždy podle trvalého bydliště matky? Nebo se na matrice budou tatínka po porodu ptát? V papíru nic takového vyplnit nechtějí.
Celý papír je směřován na matriku v Plzni, je to přímo pro ně a pod čarou je i napsáno, že po narození dítěte si máme rodný list vyzvednout přímo u nich.
Jak to tedy bude probíhat, když se mimčo narodí v Domažlicích, na matriku bychom rádi taky šli do Domažlic, stejně tak musí být přeci místo narození Domažlice.
Je možné, že je papír jen jakýsi můstr, který mohu odevzdat v jakékoli porodnici nezávisle na tom, že je určený pro Plzeň?
Ještě se určitě zeptát na gyndě sestřičky, ale než tam půjdu, tak jsem se chtěla informovat, jestli s tím někdo máte zkušenosti?
Děkuju Lucka
Ja jsem podobný případ. Bydlím u přítele a trvalé bydliště mám v jiném okrese. Na matrice jsme podepsali prohlášení o otcovství (otec udan v rodném liste) a rodný list dítěte došel poštou. Trvalé bydliště se automaticky uvádí podle matky.
Příspěvek upraven 16.02.16 v 11:41
Nad tím jsem taky přemýšlela, protože za 2 měsíce rodím a na internetu jsem četla, že trvalé bydliště miminku se automaticky píše takové, jaké má maminka, ale nevím to jistě ![]()
Dítě automaticky dostane trvalé bydliště tam kde ho máš Ty, bez ohledu na to, kde se narodí. Po narození mu ho samozřejmě můžeš změnit.
Matriku jsem teda řešila v místě, kde jsem i rodila, ve Tvém případě teda Domažlice.
To prohlášení když tak vyplníte v Domažlicích znova, to bych až tak neřešila…
Nebo jestli tam budeš jezdit i na kontroly před porodem, tak se na to zeptej. Jinak další papír navíc před porodem ![]()
Trvalé má miminko podle matky a RL se vydává v městě, kde se miminko narodí, v tvém případě v Domažlicích
@Jassluc
Miminko bude mit automaticky trvale bydliste dle bydliste matky. Po porodu se to da pak zmenit na trvale bydliste otce - na matrice ( v Tvem pripade v Domazlicich).
Ja jsem nekde uvadela, ze chci rodny list dorucit na adresu trvaleho bydliste otce. Myslim, ze to bylo do papiru, ktere jsem dostala primo v porodnici.
@Jassluc automaticky ziska trvale bydliste po matce, nic s tim nenadelas, az po porodu to muzete zmenit
Tak ju, děkuju moc holky
Měnit trvalé bydliště budeme až všichni tři najednou, takže na to nespěchám
Jen jsem chtěla vědět, jak to chodí…
Děkuju moc za rady ![]()
Dítě má trvalé bydliště automaticky tam kde matka. Jinak ohledně matriky jsem 2× rodila v jiném místě, než mám trvalé bydliště (v místě trvalého bydliště není porodnice
. Každý porod byl v jiné porodnici a každý rodný list řešila jiná matrika. Poprvé vyzvedl manžel, podruhé nám ho poslali doporučeně poštou, dalo se to zaškrtnout v papírech v porodnici. Dítě pak klidně můžete přehlásit do Domažlic, stačí souhlas majitele nemovitosti a doklad, že je to opravdu majitel nebo nájemní smlouva.
@Jassluc presne, jak pisou holky. trvale bydliste automaticky podle tebe jakožto matky. na matriku podle me muzes jakoukoli, jen se tam sepise ten papir o jmene. zavolej si na nejakou a zeptej se. a rodny list vydavaji na matrice, tam, kde se ditko narodi. ale nejlepší je nechat si ho poslat postou, nemusíš pak s novorozencem nikde jezdit nebo něco resit, proste dorazi, kam napises.