Trvalé bydliště novorozence?

47
16.2.16 11:36

Trvalé bydliště novorozence?

Ahoj,

měla by jsem dvě otázky u kterých si nejsem jistá jak to chodí. Bydlím v Plzni, trvalé bydliště mám také v Plzni, stejně tak gynekologa.
Rodit chci v Domažlicích.
Manžel má trvalé bydliště v Domažlicích.

Dnes jsem na gyndě dostala k vyplnění papír „Prohlášení o narození dítětě.“

Zajímalo by mě kde bude mít mimčo trvalé bydliště, je to vždy podle trvalého bydliště matky? Nebo se na matrice budou tatínka po porodu ptát? V papíru nic takového vyplnit nechtějí.

Celý papír je směřován na matriku v Plzni, je to přímo pro ně a pod čarou je i napsáno, že po narození dítěte si máme rodný list vyzvednout přímo u nich.
Jak to tedy bude probíhat, když se mimčo narodí v Domažlicích, na matriku bychom rádi taky šli do Domažlic, stejně tak musí být přeci místo narození Domažlice.
Je možné, že je papír jen jakýsi můstr, který mohu odevzdat v jakékoli porodnici nezávisle na tom, že je určený pro Plzeň?

Ještě se určitě zeptát na gyndě sestřičky, ale než tam půjdu, tak jsem se chtěla informovat, jestli s tím někdo máte zkušenosti?

Děkuju Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68
16.2.16 11:40

Ja jsem podobný případ. Bydlím u přítele a trvalé bydliště mám v jiném okrese. Na matrice jsme podepsali prohlášení o otcovství (otec udan v rodném liste) a rodný list dítěte došel poštou. Trvalé bydliště se automaticky uvádí podle matky.

Příspěvek upraven 16.02.16 v 11:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
16.2.16 11:40

Tam, kde mas trvalé bydliště ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zuzaniee
16.2.16 11:42

Nad tím jsem taky přemýšlela, protože za 2 měsíce rodím a na internetu jsem četla, že trvalé bydliště miminku se automaticky píše takové, jaké má maminka, ale nevím to jistě :think:

• Citovat
  • Upravit
Ibi
4168
16.2.16 11:45

Dítě automaticky dostane trvalé bydliště tam kde ho máš Ty, bez ohledu na to, kde se narodí. Po narození mu ho samozřejmě můžeš změnit.

Matriku jsem teda řešila v místě, kde jsem i rodila, ve Tvém případě teda Domažlice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
16.2.16 11:50

To prohlášení když tak vyplníte v Domažlicích znova, to bych až tak neřešila…
Nebo jestli tam budeš jezdit i na kontroly před porodem, tak se na to zeptej. Jinak další papír navíc před porodem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
16.2.16 12:10

Trvalé má miminko podle matky a RL se vydává v městě, kde se miminko narodí, v tvém případě v Domažlicích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PID
726
16.2.16 12:11

@Jassluc
Miminko bude mit automaticky trvale bydliste dle bydliste matky. Po porodu se to da pak zmenit na trvale bydliste otce - na matrice ( v Tvem pripade v Domazlicich).
Ja jsem nekde uvadela, ze chci rodny list dorucit na adresu trvaleho bydliste otce. Myslim, ze to bylo do papiru, ktere jsem dostala primo v porodnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85420
16.2.16 12:14

@Jassluc automaticky ziska trvale bydliste po matce, nic s tim nenadelas, az po porodu to muzete zmenit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
16.2.16 12:24

Tak ju, děkuju moc holky :) Měnit trvalé bydliště budeme až všichni tři najednou, takže na to nespěchám :) Jen jsem chtěla vědět, jak to chodí…
Děkuju moc za rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zoy
1495
16.2.16 12:25

Dítě má trvalé bydliště automaticky tam kde matka. Jinak ohledně matriky jsem 2× rodila v jiném místě, než mám trvalé bydliště (v místě trvalého bydliště není porodnice :)). Každý porod byl v jiné porodnici a každý rodný list řešila jiná matrika. Poprvé vyzvedl manžel, podruhé nám ho poslali doporučeně poštou, dalo se to zaškrtnout v papírech v porodnici. Dítě pak klidně můžete přehlásit do Domažlic, stačí souhlas majitele nemovitosti a doklad, že je to opravdu majitel nebo nájemní smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
16.2.16 12:29

@Jassluc presne, jak pisou holky. trvale bydliste automaticky podle tebe jakožto matky. na matriku podle me muzes jakoukoli, jen se tam sepise ten papir o jmene. zavolej si na nejakou a zeptej se. a rodny list vydavaji na matrice, tam, kde se ditko narodi. ale nejlepší je nechat si ho poslat postou, nemusíš pak s novorozencem nikde jezdit nebo něco resit, proste dorazi, kam napises.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí