Trvanlivé mléko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22614
13.3.13 15:46

@Ivan PPZ no tak to samozřejmě, já bydlím v pohraničí, takže super. Ještě že tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
29.11.13 17:47

Zdravím do kolika let jste převařovaly mléko dítěti na noc děkuji za informace
:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.11.13 18:03

My treba snad neprevarovali nikdy.
Kojili jsme celkem dlouho, pak susene smesi a pak uz normalne mleko jen ohrate, ale neprevarene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
29.11.13 18:56

Převařuji jen nepasterizované :nevim: A jen pro malou, já ho piju nepřevařený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
29.11.13 19:00

Mléko kupujeme od vyhlášeného biofarmáře, u kterého jsou kravičky celý den venku na trávě a věřím mu. Pijeme ho nepřevařené, dělám též pro nás doma nepasterizované jogurty, tvaroh a sýry. Nelze to absolutně srovnat s UHT tetrapakovým mlékem a Peklo na talíři jsem viděla, avšak té paní inspektorce či co byla jsem tedy mnoho nevěřila, mezi UHT a tímto mlékem od farmáře je opravdu diametrální rozdíl.
Více o mléku zde: http://vyzivujicitradice. cz/2010/12/04/mleko-mlecne-vyrobky/#&panel1-5, http://vyzivujicitradice.cz/…mene-jersey/ Málokdo si např. uvědomuje, čím je ve velkochovech dobytek krmen..např. GMO krmivy. Nehledě na to, jak se tam s ním často zachází…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
29.11.13 19:11

Omlouvám se, funguje jen ten druhý odkaz, ten první i po opakovaném pokusu nejde spustit. Tak se zkuste kdyžtak skrz ten druhý dostat na stránky vyživující tradice a vpravo v záložce najdete další články o mléce pod názvem „MLÉKO“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
29.11.13 20:26

My kupujeme přímo z farmy, čerstvé, nijak neošetřované, a nepřevařovali jsme nikdy… Převařuji jen mlíko od vlastní kozy, to mi prostě nedá :D Pokud je mléko od veterinárně kontrolovaných zvířat, není čeho se bát, a mléko kupované běžně v obchodě bývá pasterizované, takže to už vůbec není důvod převařovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
29.11.13 22:04

@Evulina ale zminuje UHT, coz uz proste mleko neni. Zatimco bezne pasterizovane porad nejake kultury ma.
My z zadne farmy primo neberem, maximalne v Praze z „kravickoveho“ auta Mlekozfarmy.cz, ale i to je osetrene.
Trochu se mi nechce verit, ze by farmar mohl prodavat mleko uplne neosetrene…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.12.13 16:10
@Ivan PPZ píše:
@Evulina ale zminuje UHT, coz uz proste mleko neni. Zatimco bezne pasterizovane porad nejake kultury ma.
My z zadne farmy primo neberem, maximalne v Praze z „kravickoveho“ auta Mlekozfarmy.cz, ale i to je osetrene.
Trochu se mi nechce verit, ze by farmar mohl prodavat mleko uplne neosetrene…

Ano, farmář neošetřené mléko prodávat může, ale jen „ze dvora“. A pak je tu ten prodej z automatů, což je ale prodej splňující nějaká zvláštní kritéria..
Mléko z farmy - to bučící autíčko :mrgreen: - k nám zajíždělo do vsi jeden čas také, ale od nich jsem nekupovala - ano, ti už musejí mít mléko pasterované.

Proč pijeme nepasterované - důvody jsou na vyživující tradici:

1. Ze zásadotvorné potraviny se pasterací stává kyselinotvorná
  2. Ničí se většina prospěšných kultur, 50% vitaminu C a až 80% ostatních, ve vodě rozpustných vitaminů, dále ničí stigmasterol a vitamin B12 (pro zdravou krev), ničí aminokyseliny lysin a tyrosin a činí tak mléčné bílkoviny hůř stravitelnými
  3. Ničí se enzymy potřebné k využití vápníku - proto rčení ve stylu „mléko pro zdravé kosti“ je neúplné, muselo by tam být ještě slůvko „nepasterované“
  4. Pasterované mléko zatěžuje slinivku - ta musí vytvářet trávicí enzymy pro zpracování paster. mléka - nepasterované je samo přirozeně obsahuje
  5. Lipasa v syrovém mléce pomáhá tělu využít máselný tuk
  6. Pasterace podporuje žluknutí nenasyc. mastných kyselin také zčásti v mléce obsažených
  7. Konečně vlastní zkušenost - lépe nepaster. mléko i ml. výrobky trávíme, poznáváme to na sobě celá rodina přímo „na vlastní kůži“. A i nám více chutnají.

Dál nekupuji mléko z velkochovů, i kdyby bylo nepasterované (tudíž např. z automatů na mléko), protože nikdy nevím, čím byly krávy krmené, hodně se využívá např. krmiv s GMO obilovinami a tomu se opravdu raději vyhýbám. Dál i preventivní braní atb. či hormonů, kráva je braná jako „stroj na mléko“, dojí nepřirozeně mnoho mléka, je neustále březí…tohle taky podporovat nebudu.

A samozřejmě také kráva, která je ve většině krmená trávou a senem, má v mléce důležitý vitamin K2 - také látka důležitá pro vstřebávání vápníku (spol. s vit. D).

Není mléko jako mléko…taky je lepší kupovat mléko od českých stračen (kráva uzpůsobená českým podmínkám - kráva chytrá, odolná)..anebo od Jersey (ta zase má vysokotučné mléko). Holštýnky (černobílé) jsou přešlechtěné, určené jen k masové produkci mléka, které nepřesahuje tučnost 3,5 %. Já osobně upřednosťuju stračenu :lol:

Příspěvek upraven 03.12.13 v 16:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
3.12.13 16:14

Pokud mléko z krámu - tak bych doporučila asi Bio Amálku - je aspoň pasterovaná jen „šetrně“ - tak něco snad v tom mléce ještě zůstane..A také, sice to samozřejmě nevíme na jistotu, ale certifikát bio by měl zaručit aspoň trochu lepší zacházení se zvířaty a také větší pravděpodobnost pasení zvířat na zelené trávě.
Ale já prostě nedám dopustit na to, když přímo vím, od koho mléko kupuju, vidím ty krávy naživo, co žerou a kde, byla jsem osobně přítomna u dojení, vidím, jak s mlékem zacházejí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.12.13 22:41

Děkuji za vaše rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie