Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@akynaaaa píše:
Tak dneska nám taky u synka diagnostikovali tupozrakost, má skoro 4dioptie,
prý brýlečky až do dospělosti, a pak až mu bude asi 20 je možná operace, prý se to jinak samo nespraví…![]()
![]()
Je mi z toho smutno, takový hezký klučík, jediný má z našich 4 dětí tmavá očka, takové veliké krásné kukadla, chjo…
Hned jsem šly vybrat brýle, malému se jedny líbili samozřejmě nejdražší, zkoušeli jsme mu jich více od 700- 1500 on si prostě vždy šáhl po těch jedněch a jiné nechtěl(2299).Je to takový malý nezbeda a ve všech vypadal jako malý ‚profesor‘,bylo mi do breku… Je pravda, že tyto jediné mu jakžtak slušeli.
I optik se snažil mu vnutit jiné(kvuli té ceně), našel hodně podobné, a jedny dokonce se spidermanem, ale on prostě nakonec vždy našel ty jeho, rezignovala jsem, bylo mi moc smutno, když jsem si uvědomila, že už bude muset nosit brýlečky až do dospělosti, takže jsem ani jinam nešly, nechtělo se mi řešit finanční ani jinou stránku (jestli by mu jiné třeba neseděli/neslušeli více)a nutit mu jiné, když si tyto ihned zamiloval…
Dokonce si je hned chtěl nechat a obrečel, že si na ně bude muset počkat…jojo to bych byla štastná kdyby mu takové nadšení vydrželo, no uvidíme…
já první nasazení brýlí u dcery (před 4 lety) taky obrečela. Taková krásná roztomilá holčička a ty brýle jí tak změnily
Ale člověk si zvykne, utěšovala jsem se tím, že jsou horší věci než nošení brýlí. Jen je to zásah do financí - 1-2× za rok nová skla a většinou i obroučky. UF!
Jinak tupozrakost se operovat nedá. Ta lze jen rozkoukat díky zalepování druhého oka. Alespoň tak mi to bylo mnoha lékaři sděleno.
Milé maminy, prosím o vaší zkušenost. našemu 5letému synovi byla nyní odhalená tupozrakost levého oka (nikdy nešilhal, nezakopával, nenaklání hlavu k jedné straně, zkrátka nic), po vykapání oka Atropinem nám naměřila mudr. 7,5dioptrie:(, dostaneme okluzor, brýle s 6dioptrií, budeme to kombinovat i s čočkou (kvuli sportu). před vyšetřením jsme chlapečka „trápili“ a různě ho celý týden testovali, zaslepovali jsme zdravé oko, ukazovali obrázky ve vzdálenosti 4m, dělali rukou různá gesta, nechali ho kopat do balónu, zvládal to bez problémů. Při první návštěvě mi mudr. říkala, že i kdybychom nechali odoperovat dioptrie, nebude to mít význam, protože oko nespolupracuje s mozkem a proto nevidí, když jsem jí říkala, co jsme doma zjistili, tak mi řekla, že je to možné, že dětské oko je více přizpůsobivé a umí lépe zaostřit. V ordinaci při 1 vyšetření neviděl nic. Jsem z toho zmatená…brala bych se 3dioptriemi, ale se 7 a k tomu tupozrakostí…je to vůbec možné?
jak to máte vypozorované u vašich dětí? děkuji každou info ![]()
@ulina píše:
Milé maminy, prosím o vaší zkušenost. našemu 5letému synovi byla nyní odhalená tupozrakost levého oka (nikdy nešilhal, nezakopával, nenaklání hlavu k jedné straně, zkrátka nic), po vykapání oka Atropinem nám naměřila mudr. 7,5dioptrie:(, dostaneme okluzor, brýle s 6dioptrií, budeme to kombinovat i s čočkou (kvuli sportu). před vyšetřením jsme chlapečka „trápili“ a různě ho celý týden testovali, zaslepovali jsme zdravé oko, ukazovali obrázky ve vzdálenosti 4m, dělali rukou různá gesta, nechali ho kopat do balónu, zvládal to bez problémů. Při první návštěvě mi mudr. říkala, že i kdybychom nechali odoperovat dioptrie, nebude to mít význam, protože oko nespolupracuje s mozkem a proto nevidí, když jsem jí říkala, co jsme doma zjistili, tak mi řekla, že je to možné, že dětské oko je více přizpůsobivé a umí lépe zaostřit. V ordinaci při 1 vyšetření neviděl nic. Jsem z toho zmatená…brala bych se 3dioptriemi, ale se 7 a k tomu tupozrakostí…je to vůbec možné?jak to máte vypozorované u vašich dětí? děkuji každou info
a tolik dioptrií má na obě oči nebo jen na to tupozraké? dcera na začátku na to jedno oko neviděla skoro nic, tak ho měla v háji, ale ničeho jsme si nevšimli, kromě toho že jí jedno oko trochu ujíždělo a bohužel bez brýlí ujíždí dál
Ahoj, dnes synovi zjistili tupozrakost 3,5 dioptrie na jedno oko. Dostali jsme okluzor a doktor mi hned řekl, že by měl syn na podzim nastoupit do léčebny což mě okamžitě položilo. Nedovedu si představit být dva měsíce bez něho a pro něho by to taky nebylo lehké. Proto se chci zeptat, je možné, když bude nosit ten okluzor, že se mu to oko začne zlepšovat?
@anoli30 nechci tě děsit, ale do podzimu už moc času není. Myslím že za dva měsíce se to nezlepší. Bratránek jezdil do Dvora Králové a do teď na to vzpomíná, ale byl menší než tvůj syn, když začal, vím že tam jezdil dost roků.
@anoli30 a kolik je synovi? Nám se to ted tréninkem dost zlepšilo cca za pul roku ale máme málo dioptrii ![]()
@quinny píše:
@anoli30 a kolik je synovi? Nám se to ted tréninkem dost zlepšilo cca za pul roku ale máme málo dioptrii
Je mu 5. A já si nedovedu představit, že by jsme byli odloučený na takovou dobu.
@Jasněnkaa píše:
@anoli30 nechci tě děsit, ale do podzimu už moc času není. Myslím že za dva měsíce se to nezlepší. Bratránek jezdil do Dvora Králové a do teď na to vzpomíná, ale byl menší než tvůj syn, když začal, vím že tam jezdil dost roků.
A v zpomíná na to v dobrém nebo špatném?
My byli právě taky ve Dvoře a oni hned brali automaticky, že by tam v listopadu nastoupil.
@anoli30 koukám ze máme stejne stare kluky. Naprosto Ti rozumím taky bych to asi nedala a hledala jiné moznosti ![]()
Vám na to přišli teprve ted?
@anoli30 já myslela že mu je 10, a on je to láskový metřík
on vzpomíná v dobrém, moc se mu tam líbilo. My bydleli kousek od DK, tak jsme tam jezdily místo tety na návštěvy, ona to měla daleko. Ale už je to hrozně dlouho, osobně bych z toho taky měla stres. Uvidíš, kdyby to nezvládal tak ho vezmeš domů, násilím ho tam držet nebudou.
@quinny píše:
@anoli30 koukám ze máme stejne stare kluky. Naprosto Ti rozumím taky bych to asi nedala a hledala jiné moznosti
Vám na to přišli teprve ted?
Jo přišli na to teď, když jsme byli na 5leté preventivce.
@Jasněnkaa píše:
@anoli30 já myslela že mu je 10, a on je to láskový metříkon vzpomíná v dobrém, moc se mu tam líbilo. My bydleli kousek od DK, tak jsme tam jezdily místo tety na návštěvy, ona to měla daleko. Ale už je to hrozně dlouho, osobně bych z toho taky měla stres. Uvidíš, kdyby to nezvládal tak ho vezmeš domů, násilím ho tam držet nebudou.
![]()
Já jsem to tady právě pročítala a všude jsem jen našla, že dítěti dali brýle, ale o léčebně nic.
Tak uvidíme co bude. Za měsíc máme přijít zase na kontrolu.
@anoli30 píše:
Ahoj, dnes synovi zjistili tupozrakost 3,5 dioptrie na jedno oko. Dostali jsme okluzor a doktor mi hned řekl, že by měl syn na podzim nastoupit do léčebny což mě okamžitě položilo. Nedovedu si představit být dva měsíce bez něho a pro něho by to taky nebylo lehké. Proto se chci zeptat, je možné, když bude nosit ten okluzor, že se mu to oko začne zlepšovat?
neboj, synovi taky zjistili tupozrakost v pěti letech.. chodí od ledna do oční školky:-) cvičí každý den očičko. Paní doktorka ho chválí, že se mu to hrozně rychle lepší.. nemáte někde blízko oční školku? a nemusí do léčebny ![]()
Ona ta léčebna bude asi ideál v tom ze tam cvičí opravdu hodne…me ji minule predhazovala dr na kontrole kdyz se mu to moc nelepsilo ale ted na poslední kontrole velký pokrok tak uz ani necekla. Přitom ona nechce aby nosil okluzor porad třeba na sport a ani do školky, ze by ho to hodne omezovalo kdyz pak chybi prostorové vnímáni
takže sranda s ni, ale pravda mi máme min dioptrii
Používali jsme teda jen ty nálepovací okluzory ale ty nám dost drazdili kůži, nakonec jsme pořídili látkovy a super
http://www.okluzory-latkove.cz/
Kdyžtak mrkni jsou tam i typy na cviceni ![]()
Nám na to naštěstí přišli pri nejake prevenci po 3 roce ve školce a jsem za to moc rada, takhle ma šanci ze jednou bude bez brýlí..což mi přijde jako ze to zase není zase tak hrozná vada kdyz se s tim dá něco delat
držte se a uvidíš. Myslím ze na rozhodování o léčebně mate času dost..cvičné a uvidíš jak to pujde ![]()
@quinny my máme taky látkové okluzory.. u nás ve školce je mají skoro všechny děti:-) malý od té doby neprotestuje, že ho musí nosit
http://www.okluzoryprodeti.cz/…-12-let.aspx?…