Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pavlasu taky paradni
ja to našla náhodou dr, nám porad psala ty nálepovací.
A takže nosite cely den nebo jak?
@pavlasu píše:
neboj, synovi taky zjistili tupozrakost v pěti letech.. chodí od ledna do oční školky:-) cvičí každý den očičko. Paní doktorka ho chválí, že se mu to hrozně rychle lepší.. nemáte někde blízko oční školku? a nemusí do léčebny
No mi bohužel bydlíme hodně odříznutí od světa a nic takového jako oční školka tu v okruhu 100 km není.
Snad pomůže, když s ním budu hodně cvičit.
@quinny píše:
Ona ta léčebna bude asi ideál v tom ze tam cvičí opravdu hodne…me ji minule predhazovala dr na kontrole kdyz se mu to moc nelepsilo ale ted na poslední kontrole velký pokrok tak uz ani necekla. Přitom ona nechce aby nosil okluzor porad třeba na sport a ani do školky, ze by ho to hodne omezovalo kdyz pak chybi prostorové vnímánitakže sranda s ni, ale pravda mi máme min dioptrii
Používali jsme teda jen ty nálepovací okluzory ale ty nám dost drazdili kůži, nakonec jsme pořídili látkovy a super
http://www.okluzory-latkove.cz/
Kdyžtak mrkni jsou tam i typy na cviceni
Nám na to naštěstí přišli pri nejake prevenci po 3 roce ve školce a jsem za to moc rada, takhle ma šanci ze jednou bude bez brýlí..což mi přijde jako ze to zase není zase tak hrozná vada kdyz se s tim dá něco delatdržte se a uvidíš. Myslím ze na rozhodování o léčebně mate času dost..cvičné a uvidíš jak to pujde
Jé děkuju ![]()
Ty hry vypadají moc zajímavě tak se do toho pustíme. Dneska jsme zatím jen prohlíželi obrázky a ukazovali si písmenka.
A ty látkové okluzory vypadají moc dobře. Zatím máme jen nalepovací a vůbec mu to nedrží tak to máme ještě přelepené náplastí. Ale kupodivu si zvykl rychle už mě ráno hned upozorňoval, abych mu ho nalepila. ![]()
@anoli30 píše:
No mi bohužel bydlíme hodně odříznutí od světa a nic takového jako oční školka tu v okruhu 100 km není.Snad pomůže, když s ním budu hodně cvičit.
já jsem si na nějakých stránkách stáhla program na cvičení tupozrakého oka.. ambliopia abc (nevím, jestli to je ono http://www.softpedia.com/…ia-ABC.shtml) a tam jsme oko cvičili..malého to bavilo a pomáhalo to
máme to ještě v počítači a vím, že to bylo zadarmo.. našla jsem to na nějakých českých stránkách o tupozrakosti.. ale už si nepamatuju na kterých…
@quinny píše:
@pavlasu taky paradnija to našla náhodou dr, nám porad psala ty nálepovací.
A takže nosite cely den nebo jak?
nám to poradili maminky v oční školce:-)
no, on brýle doma moc nenosí, máme ještě dvouletého kluka a on mu je pořád bere… tak jsem zvědavá jak to uděláme o prázdninách
měl by nosit okluzor celý den, ale jemu se to oko strašně rychle zlepšuje, paní doktorka ho při každé návštěvě hrozně chválí ![]()
No, co se nalepovacích okluzorů týče, tak my musíme mít jen ty od 3M, ostatní nám vůbec nedrží, ale tyhle klidně celý den.
Bohužel my narazili na blbou doktorku - očíčko jsme krásně rozkoukali, i ho hezky fixovala (neujíždělo jí), tak nám doktorka řekla, že už okluzor nosit nemusíme. Pak očíčko opět začalo ujíždět a doktorka, že je to pořád dobré. Po roce jsem už nevydržela a zašla k jiné doktorce a ta řekla, že to radši nebude komentovat. Ta původní nám to celé posr… Protože největší šance jak to zlepšit je před 6.rokem, ale od 5 do 6 let jsme to díky té doktorce vůbec nenosili. Teď nosíme opět už víc jak 2 roky a oko bez brýlí stále „lítá“. Doktorka doufám, že by se do konce základní školy mělo zafixovat.
Pokud některá chodí k MUDr. Brožové na Prahu 4, tak radši jinam. Doktorka sice super milá, ale u nás napáchala dost škody.
@andreiika achjo ono je to asi těžké určit. Naše nám řekla ze určitě do první třídy ještě hodne trenovat ze v první třídě jak se zacnou hodne soustředit a koukat na tabuli a na psaní ze se to muže zase hodne zhoršit. Tak uvidíme. Říkala ze kdyz tohle období zvládneme ze by mohl pak uz byt bez brýlí ale ja tomu moc nevěřím.
Občas si taky říkám ze by se hodil názor ještě dalšího odborníka ale zase kdyz u těch děti ty oči rozkapavaji tak se mi do toho znova nechce ![]()
@quinny nám oči nerozkapávali.
Jen se díval do takového přístroje a tam mu všechno změřili.
@anoli30 píše:
Ahoj, dnes synovi zjistili tupozrakost 3,5 dioptrie na jedno oko. Dostali jsme okluzor a doktor mi hned řekl, že by měl syn na podzim nastoupit do léčebny což mě okamžitě položilo. Nedovedu si představit být dva měsíce bez něho a pro něho by to taky nebylo lehké. Proto se chci zeptat, je možné, když bude nosit ten okluzor, že se mu to oko začne zlepšovat?
Tak to tě plně chápu i soucítím.
Když mě byly 3,5 roku, byla jsem v léčebně 3 měsíce, 150km od rodičů. Mám na to hrozné vzpomínky dodnes (vlastně jsou to první vzpomínky, co si ze života pamatuju), ale to proto, že v tý době se tam chovaly sestřičky k dětem strašně. Jo a taky jsem pak nemohla doma spát bez zhasnutýho světla, a máma mě musela držet za ruku, to trvalo několik měsíců.
Každopádně samotnou klapkou se to nezlepší.
Školka byla taky terno, nikdo tam neměl ani brýle, natož s klapkou, děti se mi posmívaly, každý den jsem tam šla s pláčem. To trvalo ještě na základce. Celkově mě to poznamenalo na celý život.
Ale dobrá zpráva na závěr! Ve 13ti letech jsem se zbavila šilhání i brýlí.
Držím vám palečky! ![]()
@anoli30 tak to je vážně zajímavý Já kde se ptala třeba po optikach tak mi řekli ze děti nedělají protože tam je potreba to oko rozkapat ![]()
@Clarkia tvoje dobra zprava s tema brylkama a co myslíš ze pomůže nejvíc??
@quinny Tak to, holky, bohužel nevím, protože je to 25 let zpátky, a za tu dobu myslím, že se toho strašně moc změnilo. Dřív se laser nepoužíval, dneska se léčí tupozrakost laserem, atd.
@Clarkia teda co já teda slyšela od všech doktorů, tak tupozrakost žádnou operací léčit nejde, to je právě ta jeho velká nevýhoda - a s léčbou se musí začít před 6 rokem, pak už jsou ty výsledky horší..
@quinny píše:
@anoli30 tak to je vážně zajímavý Já kde se ptala třeba po optikach tak mi řekli ze děti nedělají protože tam je potreba to oko rozkapat@Clarkia tvoje dobra zprava s tema brylkama a co myslíš ze pomůže nejvíc??
My jsme byli přímo v té léčebně tak třeba je lépe vybavená.
![]()