Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, prosím o jakoukoliv radu ohledně tvorby mléka.
Mám 7 týdeního chlapečka a musím dokrmovat.Doktorka mi řekla,že je slabý a až zesílý,budeme zase jen kojit.Zatím to tak nevypadá
Mám si málo mléka.Bojím se,že si zvykne na lahvičku.Z prsu si vztáhne tak 50 ml a pak z lahve 40 ml někdy více někdy méně.Předem děkuji za rady. Pa pa V
eerca
veerco zkus si někde sehnat odsávačku a hodně odsávej, taky hodně pij například kojící čaj, existují i homeopatika na podporu kojení. No a ze všeho nejvíc přikládat, přikládat, přikládat.
Jestli máš strach z odstavení, zkus krmit alternativně (stříkačkou, lžičkou..). My měly krizi později, taky jsem dokrmovala, ale měla jsem mlíka dost, takže jsem odstříkávala a z lahvičky dokrmovala svým MM. Maruška pila asi málo, protože málo přibývala. Už je to dobré a jen kojím. Myslím, že jak jsem odstříkáváním zvýšila tvorbu mléka, šlo jí to snáz a začala víc pít.
Tvůj chlapeček je ale mladší, asi bych se lahvičky bála (Maruška první den přikrmování moje prso odmítala, ale naštěstí se mi podařilo ji „přesvědčit“).
Přeju pevné nervy a hlavně doporučuju věřit, že to zvládnete, protože psychika je v tomto hodně důležitá. ![]()
a koukala jsi na www.kojeni.net ? tM JE AD SPOUSTA . Určitě zruš lahvičku a dokrmuj alternativně.
ach jo to sebojíš dobře měla by jsi krmit alternativně (medela.cz) ne z dudlíku .Malýho si přikládej často a jestli to jde tak třeba i odsávej -čím vyšší poptávka po mléku je tím víc se ho tvoří .Hodně pij a zkus se nestresovat ,neexistuje žádné slabé nebo silné mlíko ,po porodu je tělo hormonálně nastaveno vytvářet mléko ,jediný co tomu může překážet je stres .Pokud máš mléka dost a přesto se malej jakoby nenají ,problém bude spíš v technice přikládání .Mrkni sem http://www.nedoklubko.cz/…navzajem.pdf a zkus tto podle obrázků ,nebo kontaktuj i laktační poradkyni .byla by škoda kdybys nekojila ,ikdyž tragedie to taky není .A hlavně tu lahvičku nepouživej to je lepší dávat po lžičkách nebo stříkačkou přes prst.
Případně zkus suplementor, dá se i jen půjčit, ale použití zprvu určitě s lakt. poradkyní, pak se zaučíš.
Flašku pryč!!!
Taky můžeš při kojení rukou přistříkávat do pusinky.
taky hlasuji za suplementor, ale ze zacatku to je prej drina nez se matka i dite zacvici.
Ahoj, Určitě jak tady píšou ženský, né flašku. Ikdyž já třeba u prvního měla tak bolavý prsa, že jsem odstříkávala mlíko, než se trochu zhojily a dávala synovi normálně z flašky několikrát a prso pořád preferoval, ale určitě radši neriskovat. No já vždycky mlíka měla dost i asi dost silný,, ale je pravda, že jsem se taky tak stravovala, hodně tučný jídla, sladky, jogurty, ovoce, dost tekutin a tak neubírala jsem si ba naopak, ale tělo si o to říkalo a dr. se smála, že místo mlíka mám smetanu. Možná je tvoje mimi jen línější, zkus střídat prsa při každém kojení a klidně koj častěji hlavně i v noci. Z flašky to teče lépe, zkus raději tu stříkačku. No asi jsem moc neporadila, tak hodně štěstí a buď v pohodě, psychika je taky hodně důležitá.
neczuz kojeni.net jsou sice super stránky, ale je to tak vzít si 2 dny volno, než to tam pročteš, není to tak úplně přehledný. aspoň mě z nich brní oči ![]()
a mj. je to vlastně zbytečný tam toho číst moc, protože na ne-kojení má ta paní pořád jedny a ty samý rady - a třeba u nás takové to schoulete se s mimčem pod deku do klidu, nahřejte si prsa před kojením, popíjejte teplý nápoj atp, ona jiné rady asi ani nemá… haha, tak to u nás fakt nefungovalo.
takže já osobně jsem si koupila v 5m suplementor a kojení se mi udrželo ještě do 8m s dokrmem přes něj, aniž by odmítal prso.
takže pokud Verco opravdu o kojení stojíš, jak psaly holky, dá to fušku, ale často přkládej, v noci odsávej, pokud malá vydrží spát dýl, kup si ricinus communis 5CH, pij čaje a caro, UM dokrmuj jedině přes hadičku, stříkačku nebo suplementor…
apotom třeba jako já zistíš, že veškerá snaha a vyčerpávající přikládání a odsávání po hodině ve dne v noci (fakt po hodině!) je prostě k ničemu, protože nejsi prostě kojící typ… ![]()
nicméně držím samozřejmě palce! hlavní je opravdu chtít. pak se to dá zvládnout.
Tak mně fakt hodně pomohly všechny doporučované teplé nápoje - kojící čaj, melta, karo - a nejvíc ze všeho Gravimilk (taky tu teplou verzi).
ahojky,
mně hodně pomohl čaj na podporu tvorby mléka, gravimilk a hodně jsem odsávala v noci.noční kojení má prý vliv na tvorbu mléka. Přeji hodně úspěchu.
Ahoj, mně se tohle stalo u první holčičky. Začala jsem přikrmovat a už jsem ji k prsu nedostala, ale myslím si, že to není úplně její vina (i když je jednodužší pít z flašky), ale i hlavně moje, protože když mi doktorka řekla, že musím dokrmovat, začala jsem o sobě pochybovat, hlavně o své schopnosti kojení a to myslím že byl hlavní problém proč jsem přestala úplně. Tak moc jsem si nevěřila, že jsem aniž bych chtěla sáhla raději po sunaru, abych měla úplnou jistotu, že je na 100% nakrmená. Ale teď u druhé jsem se zapřísáhla, že ji budu krmit déle a ne jen 3M. Sice máme jen 1M ale musím říct, že je to mnohem lepší
A ještě jsem v jednom časopise četla, že se á zkusit „pelíškování“ = nechat domácnost na amince nebo tchýni a s mimi si lehnout do poslete a jakmile se přihlásí o jídlo hned mu nabídnout mlíčko a prý se prsa začnou sama nalívat. Z vlastní zkušenosti musím říct, že čím častěji jsem přikládala malou k prsu, tím více se i mlíčko tvořilo
Takže pevné nervy a hodně štěstí
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit.Mám 11týdenní holčičku a žačaly nám problémy s kojením.Sice z porodnice jsme odcházely s příkrmem, ale asi po 3dnech jsem se krásně rozkojila, takže jsme UM úplně vypustily.Paní doktorka nás přesto každý týden zve, aby měla malou pod kontrolou.Je to týden, co mi malá nepřibrala ani gram, tak nám doktorka doporučila opět UM.Chtěla bych plně kojit, ale malá se mi při kojení vrtí,chvíli saje pak se zase odpojí, dokonce i někdy u toho brečí, tak si říkám, za nemám opravdu málo mlíka?Přes den to ještě jakž takž jde, ale večer po koupání nechce skoro vůbec pít, tak jsem ji teď 3 noci po cecíku dala umělé a hned potom usla.Jen pro inforamci, malá se narodila a měla 3115g, z porodnice jsme odcházely a měla 2870g a momentálně je na 4350g.Díky moc za každou radu.
jo tak to je ta doba, kdy maji problemy s kojenim skoro vsichni. zalezi, jak moc na tom lpis. Pokud chces kojeni udrzet, rady asi znas - priklůadat co nejacsteji, co nejdele, po kojeni odstrikavat, nekrmit flastickou. Suplementor resi vetsinu problemu, ale neni to zazrak, z prsou to pada, dite to utrhava rucickou, neumi z toho sat, jde to ztuha…
Osobne si myslim, ze to za to nestoji…ale moc dobre si pamatuji, jak zoufale jsem si prala kojit ja.