Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mně od 28.týdne tvrdlo 40-50× za den a to i když jsem jen ležela, šetřila jsem se do 36.tt, a pak už ne a nakonec to přišlo až ve 41+0. Já měla hořčík 3×2 kousky za den. Tvrdlo mi tak, že když to na mě přišlo, tak jsem musela zůstat v té poloze, dokud to neodezní. Počítala jsem si intervaly, ale ty byly vcelku nepravidelné. Když máš pocit, že něco není ok, tak zajdi k Dr. nebo do nemocnice, nesežerou tě
.
Hlavně to magnézko nejes až do porodu.Dělaha se stahuje(tvrdne břicho)protože trénuje na porod.A navíc,jak se děloha zvětšuje s rostoucím mimčem,tak to cítíš taky jako tvrdnutí.Pokud se neotvíráš,nehrozí ti předčasný porod a jinak je vše ok,tak je to normální.Po magnezku bývají líné dělohy u porody ![]()
Lenula-xy píše:
Hlavně to magnézko nejes až do porodu.Dělaha se stahuje(tvrdne břicho)protože trénuje na porod.A navíc,jak se děloha zvětšuje s rostoucím mimčem,tak to cítíš taky jako tvrdnutí.Pokud se neotvíráš,nehrozí ti předčasný porod a jinak je vše ok,tak je to normální.Po magnezku bývají líné dělohy u porody
Dík holky, to jsem netušila. Jinak mě tvrdné od 22tt.
no doktoři takové věci neříkají,oni to napíšou a hotovo,mají pokoj ![]()
mě taky tvrdne v celku často, jsem 29 týden, a to i v leže!! Beru na to magnosolv tak snad to bude lepší!
Mě taky tvrdlo, magnésium nepomáhalo. Ležení taky moc ne. Tvrdlo mi to tak, že v 32. týdnu jsem byla v nemocnici s kontrakcema po dvou minutách. Dali mi nějaký zklidňující dryják, tak se zlepšilo. Pak jsem se snažila být v klidu, moc to nešlo, takže ležet jsem vyloženě neležela. Dali mi protazin, ten jsem neužívala. Neotvírala jsem se, tím jsem se taky uklidňovala, ale bylo to k ničemu
Nakonec se malá narodila v 36. týdnu.
Nemůže být taky tvrdnutí břicha spojene se zácpou???? Já mam celkem hodně, ale přijde mi když si jednou za 4-5 dní doju, že břicho netvrdne tolik.
Irčula píše:
Nemůže být taky tvrdnutí břicha spojene se zácpou???? Já mam celkem hodně, ale přijde mi když si jednou za 4-5 dní doju, že břicho netvrdne tolik.
Zácpou jsem netrpěla, tak asi ne
Mam velmi caste tvrdnuti bricha uz od 16. tt, klidne 50 - 60× denne a to v kazdem tehotenstvi a nikdy jsem neporodila predcasne, nikdy jsem nebyla hospitalizovana a nikdy mi nebylo doporuceno ani zadne omezeni a Mg uz vubec ne. Je to naprosto fyziologicky (=normalni) stav, nechapu, proc je kolem toho porad takove drama, pokud chybi skutecne problemy jako velice zkraceny cipek, zapachajici/svedivy vytok, krecovite bolesti atd. Doporucuje se u nas zvysit pitny rezim, casto za takovymto tvrdnutim stoji lehci dehydratace a vice se u nas neresi. Linda
zácpa s tím asi nesouvisí,protože se stahuje ten sval-děloha
Mě teda tvrdne zásadně jenom vleže, když natáhnu nohy nebo mám plnej močák
JInak bych mohla tahat slona a neztvrdne, ale jakmile si lehnu, tak začne
Já osobně jsem teda magnesko nechtěla, po tom, co jsem kde tak přečetla, tak to nechám na přírodě, ale pokud máš obavy, tak si zajeď do nemocnice ![]()
Ahoj holky, já mám jinou zkušenost. Při prvním jsem se začala pomaličku otvírat už v 16 tt, měla jsem tvrdnutí. Dostala jse magnézium 8 tb denně a moc neodpočívala i když bylo doporučeno. Ve 30 tt otevřená na 4cm a to už jsem fakt i jedla v posteli a dodržela maximální klid. V36tt vysazeno magnézium a 36,2 porod. Rodila jsem za necelé 2 dny.Ted při druhémmám tvrdnutí od 20tt mimas natlačenej dole.Ve 28tt to samé, jen už otewvřená na 1cm a čípek zkrácen na 2 cm. Snažím se dost ležet a beru teda ještě magnézko opět 8tb a brouček už se posunul nahoru. Nevím, ale mě fatr magnézko a ležení pomáhá. To je moje zkušenost. Krásné těhulkování všem přeji.
Ahoj holky, přidávám se s podobným dotazem do mlýna - jsem také 30.tt a už třetí den mě příšerně bolí v kříži. Jako dítě jsem sice nosila korzet kvůli skolióze, ale takhle intenzivní bolest neznám. Nepomůže žádá poloha, nejde sedět, ležet, nic
Do toho jsem měla včera celý den břicho jako šutr a dnes to není o moc lepší. Navíc se objevila bolest v tříslech a podbřišku, jako bych to měla namožené. Není možné, že by se miminko už dralo ven? ![]()
Ahoj jsem téměř ve 30 týdnu těhotenství. Celkem často mi tvrdne břicho. Dr mi minulé utery napsal hořčík (magnosolv) 2×denně, mam dodržovat klidny režim. Nic tedy nedělám. Ležím jen v posteli, s tím, že si zajdu udělat jídlo, čaj na wc a pořád mi břicho tvrdne. Kolikrát i v noci
Od utery do soboty to bylo OK, v sobotu v noci mi tvrdlo. Včera párkrát přez den, v noci zase několikrát. A ted taky tvrdne, i když nic nedělám.
Nemáte někdo podobnou zkušenost????