Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
prosím o radu zkušenější maminky, mám doma tydenní holčičku a potýkáme se s takovým řevem, že mám pocit, že to ani ona ani ja nevydržíme.......z totalního řevu v sekundě přejde do chvilkového spánku......jsem z toho vyděšená, prosím máte některá taky podobnou zkušenost? je to normální?
taky dost bojujeme s kojením, může to mít souvislost?
budu vděčná za jakýkoliv zkušenost a radu, děkuji
My jsme měli úplně to samé. S tím rozdílem, že ze začátku jsem měla mlíka dost. U nás to byly koliky, hrozný, celonoční koliky, který skončily až rourkou. Trvalo to dva týdny, pak jsme jí dali BioGaia a byl klid. Jenže po týdnu mi začalo mizet mlíčko a ona začala na novo. Já nevěděla, jestli to je zase kolika nebo hlad, tak jsme jí po týdnu zkusili dát nutrilon a byl klid. Od tý doby je milionový miminko ![]()
Tezko rict,
po jednom tydnu je jeste brzy delat jakekoliv zavery. Koliky vetsinou zacinaji az na 3 tydnech, bolesti by snad mit zadne nemela.
Je jeste ze vseho porad v soku. Svet je pro ni novy.
Nepomaha kdyz ji zavines do zavinovacky a pustis fen? Nam to dost pomohlo.
Pokud breci a pak hned usne, mozna je jen unavena.
Budes asi muset vyzkoset vzdy uplne vsechno. Ja to tak delala.
Jestli nema hlad, neni ji teplo nebo zima, jestli neni mokra nebo treba prave unavena. Neboj, za chvilicku uz budes persne vedet, co ji trapi. ![]()
S kojenim by to souvislost mit mohlo, pokud ma hlad.
Ja jsem vzdycky zkousela dat mu malicek do pusinky, kdyz zacal sat, dala jsem mu mlicko.
Jenze my jsme kojeni nezvladli, bohuzel. ![]()
zkusim ten fen, dekuji
malicek mi cuca a u toho se zklidni, u prsa taky, ale asi mam malo mlika, tak ji ted dostouchnu nutrilonem…ja jsem si myslela, ze kdyby mela hlad, kricela by, ze ji nic netece ![]()
je to hrozne, bojim se aby ji neco nebylo
jinak s tou kolikou nevim, mala dost prdi ![]()
pandicka píše:Ten fen by mel pomoct stoprocentne. My ho pouzivame doted, kdyz ho nemuzeme utisit a zezacatku u nas bezel temer porad.
zkusim ten fen, dekuji
malicek mi cuca a u toho se zklidni, u prsa taky, ale asi mam malo mlika, tak ji ted dostouchnu nutrilonem…ja jsem si myslela, ze kdyby mela hlad, kricela by, ze ji nic netece![]()
jinak s tou kolikou nevim, mala dost prdi
pandicka píše:
zkusim ten fen, dekuji
malicek mi cuca a u toho se zklidni, u prsa taky, ale asi mam malo mlika, tak ji ted dostouchnu nutrilonem…ja jsem si myslela, ze kdyby mela hlad, kricela by, ze ji nic netece![]()
jinak s tou kolikou nevim, mala dost prdi
Hlad bych určitě nezkoušela zasunutím malíčku do pusinky. Miminka mají sací reflex, bez něho by nepřežily, sají vše, co se jim dostane do pusy. Stejně tak hledací reflex- když se něco dotkne tváře, otočí na tu stranu pusinku.
Tak se nestresuj, jestli máš menší množství mléka, nedávej nutrilon, ale přikládej častěji, k oboum prsům při každém kojení.
Karleon píše:
Hlad bych určitě nezkoušela zasunutím malíčku do pusinky. Miminka mají sací reflex, bez něho by nepřežily, sají vše, co se jim dostane do pusy. Stejně tak hledací reflex- když se něco dotkne tváře, otočí na tu stranu pusinku.Tak se nestresuj, jestli máš menší množství mléka, nedávej nutrilon, ale přikládej častěji, k oboum prsům při každém kojení.
No je pravda, ze my jsme to pak poznavali diky dudliku, kdyz mel hlad sal a delal takove zvuky a kdyz nemel hlad, tak dudlik vyplivoval, ale zase kdyz je dite kojene, tak se mu dudlik nedava. Tak snad leda porad nabizet to prso, kdyz si jeste neni jista. ![]()
scarlet dekuji z podporu, je to na bednu, vim ze si tim asi prosla kazda, je to moje prvni miminko, zkusenosti s detmi nulova.......
karleon prikladam hodne casto, ale vazne mam pocit, ze je strasne vyhladovela a unavena, bez trosky nutrilonu by mi snad umrela hlady.......
myslite, ze je mozne, ze si nedokaze mleko vytahnout? kojim s klobouckama ![]()
gabi dekuji, je úleva slyšet, že i jiné maminky se s tim potýkaly........zavinování praktikujeme, maličká rukama šermuje takovym stylem, že si pomalu rve tvařičky
![]()
pandicka píše:
scarlet dekuji z podporu, je to na bednu, vim ze si tim asi prosla kazda, je to moje prvni miminko, zkusenosti s detmi nulova.......
karleon prikladam hodne casto, ale vazne mam pocit, ze je strasne vyhladovela a unavena, bez trosky nutrilonu by mi snad umrela hlady.......myslite, ze je mozne, ze si nedokaze mleko vytahnout? kojim s klobouckama
Mozne to urcite je. To byl presne nas problem. Po nekolika dnech snazeni, dostaval maly takove zachvaty place jen co uvidel prso, ze jsem to proste vzdala a zacala odsavat a davat mu to z lahve. A to u mne byly laktacni poradkyne temer kazdy den prvni dva tydny.
Nikomu odsavani ale nepreju a ani nedoporucuju, je to vazne narocne. Po sesti tydnech jsem prisla o mliko a ted jsme na UM. ![]()
Ahojda,
u nás na mlíko pomohl Gravimilk (z lékárny, čokoládovej byl chutnější), na utišení babyvak (Haipa Daipa). Kojila jsem tak často, jak si řekla. Pokud byla nakrmená, přebalená, a pořád brečela, tak jsem chovala, pak jsme koupili vak a bylo to super … Nejrychleji zabralo chodit s vakem po schodech ![]()
Držím pěsti
Edita
já jsem to zažila až u třetího dítka. Řval, řval a najednou spal. Podle mne nemá málo mlíčka, to si jen tak maminky namlouvají. Náš Samík nechtěl dudlík a neuměl se sám uklidnit. To samé mi dělal v kočárku, když chtěl spinkat, začal křičet a najednou spal. Ale vyrostl z toho, teď už to nedělá.
Přestal, když začal cucat paleček. Nadšená jsem z toho nebyla, ale co už, no, hlavně, že byl klid. ![]()
Ahoj, my to měli úplné stejné, celé šestinedělí. Jenom řev , řev, řev, nezabíralo nic , než prso. Bradavky bolely jak čert. Skončilo to tak, že když nebrečelo dítě (protože bylo u prsu), brečela jsem já, že své dítě ani nedokážu nakrmit. Chlap nebyl zrovna doma, jinak by jel okamžitě do lékárny pro Nutrilon. V pondělí jsme byli u doktorky, malej přibral úplně úžasných 700 g za 10 dní, takže jsem myšlenky na nedostatek mléka vypudila z hlavy. Doktorka říkala, že je to ze začátku u těch dětí normální, že chtějí k prsu, protože jednak ještě nemají tolik síly a cviku, aby vytáhli potřebné množství mléka, takže se fakt kojí dlouho, navíc mají pocit jistoty u tvého prsu. Určitě bych nedávala Nutrilon, když začneš přikrmovat nedopadne to dobře s kojením. Zkusila bych dudlík, sice se říká, že kojeným dětem se nemá dávat, ale mě říkali i v porodnici, ať mu ho dám, když viděli, jak vyvádí. Je to náročný období,ale ono se potom mimčo zklidní, otrká se na světě a naučí se dobře sát. Taky jsem kojila ze začátku s kloboučkama. Držím palce ![]()