Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Karinkas souhlasím. Jsem s přítelem přes 10 let a tchýně mi nenabídla tykání. Moje mamka příteli ihned, dokonce i můj děda… nevím, přijde mi to že “já jsem někdo a ty jsi hovno”. Věřím, že fakt starší lide to tak asi mají (70+), ale tchýni je 50. Když si syn přivede domů holku, nebudu chtít ať mi vyká. Chci vést spíš kamarádský vztah, než nějaké povyšování a odstupy. Jsme všichni lidi. Čuráme, kakáme. Pardon, že to tak napíšu.
Já své tchýni vykám z úcty a ona mně tyká. Když jsme se seznámily bylo mi 20 let a jí 60 let. Neuměla bych jí tykat, nabídla mi to na svatbě, ale vůbec jsem to tam tehdy nepochopila, řekla mi to pak s odstupem pár let. Dnes se tedy známe skoro 30 let, přesto jí stále vykám.
A mám kamarádku která mě oslovuje zlato! Známe se od dětství, tak to nějak překousnu, ale nemám to ráda.
a přesně - vždycky si přijdu jak blbec, když mi řekne zlato ![]()
@Kuře22222 píše: Více
Mám blízkou kamarádku, taková, co je přátelská úplně ke každému. Jediný člověk, kterému nenabídne tykání je partner dcery. Ne že ho nemá ráda, ale drží si opravdu ten odstup a nechce být kamarádka, chce být pořád „ta v úctě“. Prostě to přijměte. ![]()
@Knizka my už se s tchýni nevídáme, takže je to i jedno. Každopádně tím, že jsem zvyklá, že u nás v rodině to je jinak, tak je to pro mě dost divné. Kdyby se chovala hezky, slušně tak ještě ok, ale je tak fakt znát povýšenost. Dělá vedoucí. Takže je to: já jsem někdo a vy budete poslouchat.
Mne to přijde jako problém komunikace. Proc by sis jako „celozivotne zavrela cestu“? Tak ji proste rekni, ze si ji tehdy spatne pochopila a jestli si tehdy chtela tykat. Kdyz rekne, ze ano, mate to
Minimalne by to mohl byt dobry zacatek nejake debaty.
Co se týče zlata od sousedky, asi bych to proste ignorovala, pokud bych ji videla jednou mesicne. Kdyby mi to hodne vadilo a mela jsem ji videt casto, rekla bych neco jako „zlato…jo?“ a cekala
Nebo dodala „jsem Marta“ a podala ruku. Aby bylo jasne, jak chci byt oslovovana.
Ahoj JE to nerovná a ponižující hra… Taky už více jak 20 let vykam… Všem ostatním v rodině od manžela tykam…moje děti tykají, manžel taky (tak jsou to rodiče
) a já jediná poníženě vykam. Že začátku mi bylo náct - tak ok… Na svatbě nic… Po dětech nic a teď? Se*e mě to, ale neudělám nic! Potupně říkám, paní Vomackova stě si kávu a pane Vomacka chcete pivo? A říkám to schválně… Už i dětem to přijde divný, když táta druhý babičce a dědovi tyka. Vlastně jsem jedina která někomu musí vykat povinně.
@Anonymní píše: Více
Zajímavý, to mě nikdy nenapadlo, že to někdo může vnímat jako,,nerovnost,,. Mně naopak odpověď dítěti ahoj přijde milá, že mu dávám najevo přátelství než dospělácké neutrální nudné dobrý den. V podobném duchu, když mi pětileťák bude vykat, tak mu mám taky vykat aby to nebylo nerovné?
Přesně takhle mi to přijde taky. Nevím, že vždycky tchýně snach musí mít nějaký problém.
Co zmeni tykanie/vykanie, ked tie vztahy nie su dobre. Vykam zenam vyraznejsie starsim odo mna (nie je ich teda vela, tych starsich
), ale nevadi mi to, ak citim, ze sa mame rady.
a keby si jej povedala, ze by si bola rada, keby ti navrhla tykanie, ze by si si sa tak citila prijemnejsie? ze sa uz dlho poznate a vnimas ju ako rodinu…
Zakladatelko takhle to mám i já. Tchánům vykám, protože mi to nikdy nenabídli a nevadí mi to. Můj manžel si s mými rodiči týká už 27 let od doby kdy jsme se vzali. Nikdy jsem to neřešila. Všeobecně nerada tykám starším lidem třeba o 20 let.
Já vykám tchýni i tchánovi. Tchán mi jednou na oslavě opilý říkal jestli si nebudeme tykat. Já než stihla otevřít pusu, tak tchyně řekla ne. Bylo to tak trapný 😄
Ale já teda k nim mám odměřený vztah, takže dneska mi to je jedno, že jim vykám a beru je spíš jak cizí lidi. Manžel mým rodičům taky vyká. Naši svým tchánovcům taky vykali, tak jim to divný nepřijde a myslím, že by je ani nenapadlo, že by jim mohl někdy tykat. Ne z povýšené pózy ale prostě jim to přijde běžný.
@Pajjjina píše: Více
To je fakt smutny, s tchanovci.
My se seznamili s muzem v mych 40 a jeho rodice mi spontanne zacali tykat, mne to ale nenabidli. Muz to pak s nimi vykomunikoval, dnes tykam i ja jim. Ten nepomer mi opravdu vadil, neni mi nact.
Jo tak ve 40 už by mi to taky vadilo. My jsme spolu od 19let, takže nás brali jako děcka a asi jim to i zůstalo 😄