Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny uživatelky tohoto portálu. Dost často se poslední dobou setkávám v diskuzích s větou „tady si všichni tykáme“. Jsem na diskuzním fóru registrovaná jen tady a tak nevím jestli je to všeobecné pravidlo všech diskuzních portálů, nebo jen e-mimina? Mě slušnost radí, když někde někomu odpovídám na dotaz a dotyčný mi vyká - oplatit mu slušnost a tak vykám. Když mi uživatelka tyká - tak tykám taky. Přijde mi nevhodné, když někomu někdo vyká a on mu odpovídá tykáním. Ptám se co vás k tomu vede? A jak to máte vy/ty?
@Riky69 jsem tu tak naučená, že tykám. Ale když mi někdo napíše sz a vyká mi, vykám taky
ale je to hodně dané tím, že jsem převážně v soukromých skupinách, tam mi vykání přijde divné.
@Riky69 zásadně tykám. mám od jakživa problém s vynucování autority vykáním, ani učitelům na střední jsem prostě nevykala. Chovala jsem se slušně a s úctou, ale tykala jsem.
Vykání nepovažuji za projev slušnosti. za to považuji chování
Ahoooooooooj
Jsem zde už nějaký pátek a vesměs se tu běžně tyká, ale pokud vyloženě někdo vyká, také se snažím odpovídat vykáním, ale nedivila bych se, kdyby mi to nešlo, a pletla se, protože se to tady vidí vyjimečně. A to tykání mi vyhovuje více. V běžném životě ctím vykání až až.
Příspěvek upraven 11.01.15 v 20:06
Tak na internetu většinou automaticky tykám, vykám jen v případech, kdy daná osoba také vyká.
Co se ale vykání týče, přijde mi hrozně vtipné, jak si lidé běžně tykají, ale jakmile se začnou hádat a někdo tyká, tak jim to najednou hrozně vadí a vytahují to ![]()
@Riky69 Co jsem zatím kde diskutovala, všude jsem vykala a vykám. Krom emimina, tady se prostě tyká
I když někdy diskutující odhalí věk a já vím, že je věkem mých rodičů… to se prostě nedá rozlišovat, když jsou tady všichni v jakési anonymitě.
@bambooska tyjo to mě překvapilo, takže i staršímu učitěli jsi tykala? Prosím tě paní Nováková, prosím tě paní učitelko nebo jak? ![]()
To zalezi na situaci - na vykani vykam, na tykani tykam. Ale je to virtualni kontakt. Ve skutecnem zivote se ridim slusnosti. Ale zaroven mi neprijde nezdvorile zde tykat. Je to osobnejsi kontakt. ![]()
@sad 1 Ahoooooooooj
Krásné vítání v diskuzi to bysme mohli taky zavést že?
@martina.se V soukromých skupinách je to jiné, tak se logicky i počítá s tykáním jako kdyby jsem byla na pokecu na kafi ![]()
Já vám taky hodně všem tykám holky, jen mě překvapilo s jakou samozřejmostí některé holky berou to, že prostě tady se tyká a hotovo.
Neberu vykání jako vynucování autority - prostě jen slušnost.
Tykam, vykam jen kdyz nekomu chci dat najevo, ze s ním odmítám diskutovat i nadále v jinych diskusich.
Vykam v realu cizím, starším, šéfum, potencionálním ‚tchánovcům‘… jsem totiž slušně vychovaná a vím co je etiketa.
Na diskusním fóru to ovšem neřeším.
Já jsem v běžném životě hrozně „vážná“, vykám i stejně starým lidem, dokud nedojde na tykání. Hlavně v práci, tak jsem nemohla tykat kde komu… ale tykání se tam nabízelo z 90%…
Zjistila jsem, že na lidi působím přísně, nepřístupně
… hodně blízkých známých se směje, že byli překvapení, jaká jsem opravdu. Zase si říkám, že třeba do profesního života to není špatné. ![]()
@bambooska píše:
@Riky69 zásadně tykám. mám od jakživa problém s vynucování autority vykáním, ani učitelům na střední jsem prostě nevykala. Chovala jsem se slušně a s úctou, ale tykala jsem.
Vykání nepovažuji za projev slušnosti. za to považuji chování
A jak to ti učitelé brali? Mně by to asi vadilo, kdyby mi žáci tykali ![]()