Tykání/vykání na e-miminu

4982
11.1.15 20:02

tykání/vykání na e-miminu

Zdravím všechny uživatelky tohoto portálu. Dost často se poslední dobou setkávám v diskuzích s větou „tady si všichni tykáme“. Jsem na diskuzním fóru registrovaná jen tady a tak nevím jestli je to všeobecné pravidlo všech diskuzních portálů, nebo jen e-mimina? Mě slušnost radí, když někde někomu odpovídám na dotaz a dotyčný mi vyká - oplatit mu slušnost a tak vykám. Když mi uživatelka tyká - tak tykám taky. Přijde mi nevhodné, když někomu někdo vyká a on mu odpovídá tykáním. Ptám se co vás k tomu vede? A jak to máte vy/ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.1.15 20:04

@Riky69 jsem tu tak naučená, že tykám. Ale když mi někdo napíše sz a vyká mi, vykám taky :think: ale je to hodně dané tím, že jsem převážně v soukromých skupinách, tam mi vykání přijde divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2515
11.1.15 20:05

@Riky69 zásadně tykám. mám od jakživa problém s vynucování autority vykáním, ani učitelům na střední jsem prostě nevykala. Chovala jsem se slušně a s úctou, ale tykala jsem.
Vykání nepovažuji za projev slušnosti. za to považuji chování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sad 1

Ahoooooooooj :mavam: :mavam: :mavam: Jsem zde už nějaký pátek a vesměs se tu běžně tyká, ale pokud vyloženě někdo vyká, také se snažím odpovídat vykáním, ale nedivila bych se, kdyby mi to nešlo, a pletla se, protože se to tady vidí vyjimečně. A to tykání mi vyhovuje více. V běžném životě ctím vykání až až.

Příspěvek upraven 11.01.15 v 20:06

• Citovat
  • Upravit
11439

Tak na internetu většinou automaticky tykám, vykám jen v případech, kdy daná osoba také vyká.

Co se ale vykání týče, přijde mi hrozně vtipné, jak si lidé běžně tykají, ale jakmile se začnou hádat a někdo tyká, tak jim to najednou hrozně vadí a vytahují to :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25180

@Riky69 Co jsem zatím kde diskutovala, všude jsem vykala a vykám. Krom emimina, tady se prostě tyká :nevim: I když někdy diskutující odhalí věk a já vím, že je věkem mých rodičů… to se prostě nedá rozlišovat, když jsou tady všichni v jakési anonymitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
11.1.15 20:06

V diskuzi tykám. cizím lidem v osobním kontaktu vykám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
11.1.15 20:06

Tady je zvyk si tykat. Tykají tu i admini :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
11.1.15 20:08

@bambooska tyjo to mě překvapilo, takže i staršímu učitěli jsi tykala? Prosím tě paní Nováková, prosím tě paní učitelko nebo jak? 8o

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
11.1.15 20:09

@Riky69 tady tykám, v běžném životě se chovám běžně :lol:

• Citovat
  • Upravit
shellmyska
11.1.15 20:10

To zalezi na situaci - na vykani vykam, na tykani tykam. Ale je to virtualni kontakt. Ve skutecnem zivote se ridim slusnosti. Ale zaroven mi neprijde nezdvorile zde tykat. Je to osobnejsi kontakt. ;)

• Citovat
  • Upravit
4982
11.1.15 20:11

@sad 1 Ahoooooooooj :mavam: :mavam: :mavam: Krásné vítání v diskuzi to bysme mohli taky zavést že? :lol: @martina.se V soukromých skupinách je to jiné, tak se logicky i počítá s tykáním jako kdyby jsem byla na pokecu na kafi ;)
Já vám taky hodně všem tykám holky, jen mě překvapilo s jakou samozřejmostí některé holky berou to, že prostě tady se tyká a hotovo.
Neberu vykání jako vynucování autority - prostě jen slušnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1056
11.1.15 20:12

Tykam, vykam jen kdyz nekomu chci dat najevo, ze s ním odmítám diskutovat i nadále v jinych diskusich.
Vykam v realu cizím, starším, šéfum, potencionálním ‚tchánovcům‘… jsem totiž slušně vychovaná a vím co je etiketa.
Na diskusním fóru to ovšem neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25180
11.1.15 20:13

Já jsem v běžném životě hrozně „vážná“, vykám i stejně starým lidem, dokud nedojde na tykání. Hlavně v práci, tak jsem nemohla tykat kde komu… ale tykání se tam nabízelo z 90%…
Zjistila jsem, že na lidi působím přísně, nepřístupně :mrgreen:… hodně blízkých známých se směje, že byli překvapení, jaká jsem opravdu. Zase si říkám, že třeba do profesního života to není špatné. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
11.1.15 20:14
@bambooska píše:
@Riky69 zásadně tykám. mám od jakživa problém s vynucování autority vykáním, ani učitelům na střední jsem prostě nevykala. Chovala jsem se slušně a s úctou, ale tykala jsem.
Vykání nepovažuji za projev slušnosti. za to považuji chování

A jak to ti učitelé brali? Mně by to asi vadilo, kdyby mi žáci tykali :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová