Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Janac, to je hrozně těžké to posoudit, natož poznat, kde jde o „ráznou“ výchovu a kde už o týrání. Nemáš si co vyčítat a těžko radit jak se máš zachovat.
Své dítě miluje každá matka, to není tak, že jedna je svatá a druhá jenom zlá, vždyť i ta Kateřina z Kuřimi brečela a litovala, že přišla o syny. Bohužel, jsou matky, obzvlášt ty mladé, opuštěné, kterým prostě hrábne a pak i dítěti, které milují, ubližují. Tak si myslím, že k povinostem matky patří pečovat nejen o děti, ale především o své duševní zdraví ![]()
Pudli,lidi jsou různí,ale já mám s těma tmavšíma i jiné zkušenosti.Měla jsem kolegu,tmavýho,co nebylo přibitý,to ukradl,když ho na bráně načapali,tak se za něj odbory postavily a zůstal(bílej by na hodinu letěl),línej byl jak veš, za to nicnedělání chtěl stále víc peněz.Prostě vyčůránek,kterej ze své barvy jen těřil.Když po něm chtěli práci,tak hulákal,že si na něj dovolují,protože je cikán.Pracovali u nás i ťamani a o těch se vyjadřoval jako o žlutých ku..ách.Když šlo o něj,byl diskriminovanej.
Odkazované články jsem nečetla, ale určitě se na ně vrhnu, jen co si najdu trochu času.
Přidám vlastní zkušenost - náš Matýsek od malička hodně pláče, a přestože máme zatím jen jedno dítě, jsme oba s manželem občas taaaak psychicky na dně, a Matýsek náš občas tááák ignoruje (jasné, je ještě maličký a zkouší, kde má hranice), že na něj prostě ječím já a občas na něj ječí dokonce i manžel, přestože je celkem klidná povaha. Prostě to tak je, ani jeden z nás nejsme zastánce „vysvětlování za každou cenu“ tam, kde je to nemožné, a ano, občas malému dáme na zadek.
Druhá věc - Matýska hodně dlouho trápily prdíky a v noci plakal. Když skončily prdíky, nastoupily zoubky a sem tam rýma. V takovýchto chvílích se v noci budíval a plakal.
Je to ten typ, který když se opravdu dostane do pláče, tak nepomáhá konejšení v náručí, to ho ještě víc rozezlí.
A samozřejme se stalo, že jednou, když už měl Matýsek několik dnů rýmu (ale teplotu ani nic jiného ne) a znovu se probudil a plakal, tak na nás začali bušit sousedi na zeď a pak i v 10 v noci přišli zazvonit, cože se to u nás děje, že už týden nemohou spát apod. a jestli nám můžou nějak pomoc a měli úplně vyděšené výrazy. Sice to nevyslovili, ale podle mně nás považovali (a asi stále považují) za rodiče nezodpovědné, kteří na svoje dítě úplně kašlou a možná ho i nějak týrají.
Tak jsem jim řekli, že je nám to líto, ale malý má rýmu. A oni na to pořád, ať s ním jedeme do nemocnice, a pořád jakoby podsouvali, že pro něj neděláme všechno co můžeme apod. Dokonce z jejich slov padla věta, kterou si pamatuju doteď: „Vy snad nemáte srdce“, jako bychom nechávali schválně to dítě trpět. Tehdy jsem jim řekla, že jestli si myslí, že u nás doma není něco v pořádku, ať to klidně ohlásí na sociálku, případně naší pediatričce (řekla jsem jim její jméno), ale že zpovídat se budu opravdu jen těmto „institucím“ - rozhodně nebudu sousedy na chodbě obeznamovat s naší rodinou situací (např. s tím, jak dlouho má Matýsek rýmu, že se v případě hysterie nenechá ani pochovat apod. - to prostě nebudu říkat každému, kdo si u nás jen tak zazvoní, že ho v paneláku rušíme).
No abych to zkrátila, situace se nezlepšila, sousedi na nás už sice nezvoní, ale stále třeba když se Matýsek probudí v pět ráno s pláčem, tak na nás buší na zeď. A myslím, že si stále myslí, že jsme tyrani a o dítě se nestaráme.
To jen pohled „z druhé strany“ - a tím samozřejmě nemyslím, že bychom byli ve stejném pytli s rodičema, co svoje děti týrají. Jen jsme v pytli s rodičema, kteří mají prostě uplakané dítě, co se nenechá ukonejšit během 10s (to asi málokteré, já vím, berte to jako nadsázku), ale zároveň necítí potřebu komukoliv tohle všechno sdělovat - je to totiž jen naše věc.
Ach jo, teď čtu v rychlosti ty dva články, a to je teda fakt něco
Sice si myslím, že v té rodině s opařeným chlapečkem něco smrdí - na té babičce mi něco nesedí, a to, jestli šlo opravdu o úmysl také nevím, nicméně výsledek je stejný, ať je to jak je to - takovéhle hrozné opaření, to muselo strašně bolet ![]()
A v druhém článku, to je taky něco. Takhle zničit holčičce nejen dětství, ale i celý další život … to prostě nechápu…
Pudli, já nikoho z rasismu neobviňuju, zkušenosti Borisky respektuju (kolikrát si říkám, že někoho s takovou praxí bych tady blízko sebe potřeboval), ale co se týká zkušeností z práce a odjinud, tak s určitou částí těch lidí (hlavně z brněnského ghetta) mám stejnou zkušenost jako bamba.
Nikdo mi nevyvrátí, že zákony jsou jenom jedny a platí pro nás všechny. Na druhou stranu, když přede mnou někdo z nich přizná „jsem v koncích, poraď, co mám dělat“ tak v rámci svých možností poradím a pomůžu. Ale jak jsem napsal jinde - svoboda jeho pěsti končí tam, kde začíná můj nos. A nejen můj.
Apropó - nesnaží se ti někdo z těchto spoluobčanů nějak vlichotit? Na to bych byl opatrný, jsou úlisní až hrůza… ![]()
Jura007 píše:
Pudli, já nikoho z rasismu neobviňuju, zkušenosti Borisky respektuju (kolikrát si říkám, že někoho s takovou praxí bych tady blízko sebe potřeboval), ale co se týká zkušeností z práce a odjinud, tak s určitou částí těch lidí (hlavně z brněnského ghetta) mám stejnou zkušenost jako bamba.Nikdo mi nevyvrátí, že zákony jsou jenom jedny a platí pro nás všechny. Na druhou stranu, když přede mnou někdo z nich přizná „jsem v koncích, poraď, co mám dělat“ tak v rámci svých možností poradím a pomůžu. Ale jak jsem napsal jinde - svoboda jeho pěsti končí tam, kde začíná můj nos. A nejen můj.
Apropó - nesnaží se ti někdo z těchto spoluobčanů nějak vlichotit? Na to bych byl opatrný, jsou úlisní až hrůza…
mnozna ze jo, to me nenapadlo .....
A když jsme u toho rasismu, dost možná by někdo mohl z rasismu obvinit mě. Letos máme troje volby a mně po dvaceti letech v tomto státě došla trpělivost. Takže říkám na rovinu, že můj hls- a nejen můj - dostane buď Dělnická strana nebo Národní odpor. Nejsem příznivec rasismu, fašismu ani apartheidu, ale po tom, co tady prožívám, by se mně asi málokdo divil… To jen tak na okraj.
Ale lidi, co mě znají delší dobu, tak tvrdí, že jsem jinak normální… ![]()
Jura007 píše:
A když jsme u toho rasismu, dost možná by někdo mohl z rasismu obvinit mě. Letos máme troje volby a mně po dvaceti letech v tomto státě došla trpělivost. Takže říkám na rovinu, že můj hls- a nejen můj - dostane buď Dělnická strana nebo Národní odpor. Nejsem příznivec rasismu, fašismu ani apartheidu, ale po tom, co tady prožívám, by se mně asi málokdo divil… To jen tak na okraj.Ale lidi, co mě znají delší dobu, tak tvrdí, že jsem jinak normální…
kazdy je formovan svymi zkusenostmi, to se neda odparat
Pudli, mně jde hlavně o to, dát jasně najevo, že už mě to tady štve…
Ale ať se vrátíme k tématu. Souhlasím s tím, co píše Gina o duševním zdraví matky. Ale mám tam takový malý problém. Pokud někdo vyrůstal v ovzduší plném předsudků, tak se asi stydí veřejně přiznat, že něco nezvládá nebo dokonce že mu z toho může hrábnout. Co myslíte, jak potom nabídnout pomoc takovému člověku?
Já rasista rozhodně nejsem. Můj přítel je černoch, mám známé mezi araby, vietnamci mi nevadí (chodili jsme s nima pařit) a další a další etnické skupiny. Mě prostě vadí ti cikáni, kteří s napřaženou dlaní čekají, co jim kdo dá, kteří v přesile zmlátí do bezvědomí ženu, kteří okrádají malé děti atd. Samozřejmě mám mezi známými pár Romů (teď už můžu mluvit slušně), kteřím bych svěřila kartu s pinem a klíčema od bytu a odjela na dovolenou, ale těch je málo.
Jinak k tomu týrání. Kolikrát můžete být přímými svědky, mluvit s dotčeným dítětem a vše se vám zdá tak nějak v pořádku a až časem pochopíte, že něco v pořádku není. Rány se zahojí, ale psychika dítěte se hojí hodně pomalu ![]()
A nemůžu souhlasit s tím, že člověk je takový, v jakém prostředí vyrůstal. Samozřejmě, že je jedinec ovlivněn jak dědičností, tak i prostředím ve kterém vyrůstal, ale stejně tak ho ovlivňuje jeho osobní charakter. Kolik dětí z chudého prostředí plného násilí se dostalo na velmi důležité posty (nebo vedou normální život), je jich spousta
Jura007 píše:
A když jsme u toho rasismu, dost možná by někdo mohl z rasismu obvinit mě. Letos máme troje volby a mně po dvaceti letech v tomto státě došla trpělivost. Takže říkám na rovinu, že můj hls- a nejen můj - dostane buď Dělnická strana nebo Národní odpor. Nejsem příznivec rasismu, fašismu ani apartheidu, ale po tom, co tady prožívám, by se mně asi málokdo divil… To jen tak na okraj.Ale lidi, co mě znají delší dobu, tak tvrdí, že jsem jinak normální…
Heh, tak před rokem a půl, když nám vykradli cikáni novostavbu, tak jsem smýšlela úplně stejně ![]()
Pudloslava píše:
jura a ostatni (obvinovaci z rasismu) - boriska vi, o cem mluvi, je to jeji obormoje osobni zkusenot s cikany z nasi vesnice
prijdou na zastavku autobusu a hnusne na sebe hulakaj (jako kdyz neumi mluvit potichu), sproste se oslovujou (malou holcicku "dej mi pusu ty mala pico, nadavaj si - ale me to prijde, jak kdyz se karaj pred bilejma (jak to vypadas ty hovado)… a kdyz dojde na nastupovani do autobusu tak "ukazte pani, ja vam pomuzu, vy pujdete prvni, mate vetsi kocar, ukazte, ja vam stipnu ten listek … …za me jsou to hodny lidi s jinejma normama chovani
Hele Pudlo, když jsou to tak moc hodní lidi s jinejma normama chování, tak mi řekni, jestli ti příjde normální, když by ti vyhrožovali, že ti …„zabijou děcko“ a „aby sis ho hlídala moc dobře, ty p..o bílá…“
Co?
Pocházím z Vítkova (kde loni málem upálili tu malou Natálku a její rodinu), kde se mimo jiné stala taky vražda cikánské holčičky. Je to už tak 20 let, možná i víc. Zavraždil a znásilnil ji druh její matky. Shodou okolností to byl „gádža“ tedy bílý. My jsme bydleli v baráku pod nima. Dodnes si pamatuju, jak rodina té malé holčičky řvala na mou matku, aby si doobře hlídala svoje děcka, aby se nám nestalo něco podobného. A to jenom proto, že jsme gádžové.
Pořád jsou to hodní lidi?
Tím ale nechci říct, že jsem nějak zapšklá vůči Rómům. Jen si asi dokážu představit, jak bylo máti strašně a jak se asi mohla bránit. Jak se asi o nás bála, když jsme byli venku,…
Tak mě prostě pobavila Tvá poslední věta, že jsou hodní…
A k tématu Janac:
Nevím, co s tím, špatné svědomí mít nemusíš. Jsou věci, které holt asi moc nejde změnit (myslím chování některých lidí). Já osobně takové lidi odsuzuji, protože jsem snad dospělý člověk. Myslím, mám možnost mluvit (na rozdíl od zvířat), můžu se svým chováním něco dělat, ne? V přírodě totiž takové chování zvířat ke svým potomkům je jen velice ojedinělé. Jenom člověk se chová tak, jak se chová. A pokud jsem natolik soudný člověk, měla bych s takovým strašným chováním něco udělat. Jsme horší než ty zvířata a sama za sebe říkám, že je občas škoda, že máme zrušený trest smrti..
Tímto se omlouvám za svůj emotivní výlev, muselo to ven. Aspoň to nevybiju na dětech…
Ahoj, díky všem z názory - já se k pročtení dostala až ted..a priznam se ze jeste zbezne..vecer proctu poctivě..
Jasné že v tý rodine u Lucie něco smrdí. I ta babička je divná - ale tom měl ty nohy popálený tak, že ta „čárka“ popálení byla uplne rovná - víte jak to myslím..kdyžby vám přece nekdo postavil do vřelý vody- tak začnete lítat skákat, bránit se. On se zjevně nebránil.
jsem zvedava jak to celé dopadne. Soustu lidí ji podporuje - ale nedozvedela jsem se jestli to má nejaký realny zaklad a co řekla..soud bude nekdy v pulce unora..tak uvidime..
j.