Úbytek mléka, špatné přibírání

5
26.2.26 12:57

Úbytek mléka

Dobrý den, ahoj..
Chtěla jsem se zeptat, zda se někdo nedostal do podobné situace.
Včera jsme byli s dcerou na tříměsíční kontrole, kde zjistili, že přibrala strašně málo. Od konce šestinedělí necelých 400 g. Vím, že to teď vypadá, jak kdybych jí vůbec nekrmila.. Tak to opravdu není. Přes den jsem krmila na požádání, v noci se budila sama dvakrát až třikrát, hlady nebrečela a upřímně ani mi nepřišlo, že by vypadala nějak podvyživeně. Pravdou je, že poslední týden prsa občas odmítala a mezi kojením někdy nastaly další pauzy, ale říkala jsem si že kdyby měla hlad tak bude brečet a poznám to. Někdy se mi podařilo „přemluvit“ ji ke kojení, někdy ne. Na konci šestinedělí, na kontrole, dokonce byla váhově nadprůměrná. Takže mě žádný problém, co se týče váhy, ani nenapadl.
Paní doktorka nám okamžitě předepsala Nutrilon allergy care syneo + (kvůli ekzému), že musí okamžitě začít nabírat. Moje mléko jí prostě nestačí.
Upřímně, přijdu se jak krkavčí matka, že jsem to nepoznala..
Ale k mému dotazu… Je někdo kdo dokázal zkombinovat kojení s umělým mlékem a fungovalo to, nebo se dokonce ještě rozkojil?
Nechci to jen tak vzdát, takže nasadím vitamíny (Benedikt lékařský a Pískavice řecké seno) a pořádné kotle kojícího čaje.
Vím, že každé krmení začít kojením a až poté dokrmit umělým mlékem. Taky jsem četla, že by se mělo více stimulovat, takže i odsávat.
Co když ale po odsátí (stimulaci) nebude dostatek mléka (pokud je to tedy možné) pro malou a spíš si to ještě přihorším? A taky se bojím, že užívání lahvičky, ač si myslím, že máme dobrou (Philips Avent), dovede mimčo k tomu, že prsa už nebude chtít vůbec.
Děkuji všem, kdo dočetl až sem a měl by pro mě nějakou tu radu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
57
26.2.26 13:36

Mně hodně pomohly ty vitamíny, jak píšeš… jinak u nás fungovalo (a až na výjimky se říká, že funguje obecně) - čím víc kojíš, tím víc budeš mít mlíka… takže mazlit hodně, klidně kůže na kůži, nabízet, já jsem kojením i uspávala… a v noci se mi nebudila, to asi způsobilo ten úbytek později, takže i s buzením jsem, ač nerada, začala… jinak jsem už na začátku vypadala, že kojit nebudu - dcera nepřibejvala, pořád stresování vážením u dětský k tomu, taky vyhrožování umělou, ptž se ani nepřisála pořádně… ale povedlo se, kojila jsem pak bez problémů přes rok. Pomohla teda taky laktační poradkyně. Zkusila bych to nevzdávat, ale samozřejmě uvidíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5511
26.2.26 13:48

@Anetta257 Mně pomohly bylinky + hodně pít něco, co „rychle neproteče“. Takže alespoň caro, kefírové mléko, acidofilní mléko… Z bylinek jsem si dělala laktační čaj, ale na začátek jsem si pořídila tohle, protože na čaj jsem vždycky neměla fakt chuť: https://www.yzop.cz/…-1-d7853.htm
A kamarádka doporučovala HiPP Mama instantní nápoj.

Odsávání bylo peklo. To jsem absolvovala s prvním a s druhým jsem byla ochotná udělat skoro všechno, jen ne nakojit, dokrmit odsávat a za chvíli to samé znovu. Neměla jsem na nic jiného pořádně čas, vydržela jsem to 2 měsíce, stejně to nepomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
26.2.26 15:50

Ja se tak rozkojila - po dobu cca sesti tydnu jsem stridala krmeni um a kojeni cca ob, pak uz prevazovalo kojeni. Lahvicku jsme meli avent, maly s tim byl v pohode. Na podporu jsem pak i odsavala, ale on stejne odsate nechtel, tak to byla spis alternativa kdyz jsem nekojila maleho. A damozrejme hodne pit, kojit kuzi na kuzi. To mi pak diky hormonum teklo to mleko uplne samo. A mela jsem taky zimni dite, takze hezky v posteli pod perinou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3117
26.2.26 15:58

S tou lahvickou je to vzdy loterie…ja dokrmovala odsatym mlekem par tydnu (syn se narodil driv a nemel silu sat plnou davku, odsavacka mi pomahala to kojeni poradne rozjet) a problem nebyl, sam zacal dokrm odmitat, kdyz uz vytahl dost…ja teda taky byla ochotna radeji kojit casto, nez se crcat s odsavackou a lahvickami, jak pise @TRG - jsem mela pocit, ze nic jineho nedelam, to byl pokazde proces minimalne na hodinu. A.jo, obecne poptavka vyvola nabidku, pokud neni nejaky problem, takze pohorsit bys opravdu nemela. Drzim palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6519
26.2.26 16:30

Dcera mi začala dokonce hubnout a také neplakala. Jakmile dostala lahev, tak prso už nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.2.26 19:56

Ahoj, úplně ti rozumím a hlavně si nevyčítej, že jsi „krkavčí matka“. Každá děláme pro své miminko to nejlepší a váha není jediné měřítko tvé lásky. Určitě bych ti doporučila najít si ve tvém okolí dobrou laktační poradkyni, která se na vás podívá naživo. Mně kojení taky ze začátku vůbec nešlo a jen díky LP kojím už krásných 7 měsíců. Ono totiž žádné „slabé mléko“ neexistuje, to je jen mýtus. Problém bývá většinou v technice přisátí a od toho se pak všechno odvíjí, takže si to nechej někde zkontrolovat.
Místo lahvičky bych ti určitě doporučila zkusit dokrmování pomocí cévky přímo po prsu. Miminko je normálně přisáté na prsu, ty mu tam vsuneš cévku a z ní mu teče mléko. Má to tu výhodu, že miminko pořád stimuluje prso, čímž tělu vysílá signál „tvoř víc mléka“, a zároveň si nekazíš techniku přisátí lahví. Na YouTube nebo na stránkách Mamila najdeš spoustu videí, jak se to dělá. Já bych to dělala tak, že nabídneš jedno prso, pak ho zkusíš zmáčknout, aby mléko lépe teklo, a když vidíš, že už dcerka nepolyká, nabídneš druhé. Teprve potom bych dokrmila tou cévkou a následně zkusila ještě něco odsát pro další stimulaci.
Určitě dál ber Benedikt a pískavici, ty mi taky dost pomohly. Na mě skvěle zabírají i poctivé vývary – když cítím, že mám mléka méně, dám si pořádný talíř a hned je to znát. Taky si dej pozor na vlastní stravu, já s malým občas úplně zapomenu jíst a hned se mi to na laktaci odrazí. Prso dcerce nabízej i jen tak během dne, kdykoliv tě to napadne, aby věděla, že tu pro ni pořád je.
Já jsem si malého taky občas zvážila, abych byla v obraze, jestli vůbec něco vypil. I když se to dneska moc nedoporučuje, pro mě to byl skvělý ukazatel a přesná čísla mě uklidňovala víc než jen pocit, že „asi pil hodně“. Někdy může být problém i v nějaké blokádě v tělíčku, takže pokud se dcerce pije špatně, mohla by pomoci i osteodynamika. Určitě to nevzdávej, šanci rozkojit se pořád máš a věřím, že to společně zvládnete! 😊

S kojícími čaji ale raději opatrně, mně i spoustě jiných maminek dělaly spíš paseku, dětem po tom občas způsobují bolesti bříška a mně osobně to mléko stejně moc nepřidalo.

Existují sice i různá homeopatika na podporu laktace, ale s těmi buď opatrná. Občas mohou způsobovat i deprese a obecně se moc nedoporučují brát jen tak „univerzálně“ bez porady s odborníkem – homeopatie by měla být vždy předepsaná přímo na míru tobě. Co ale určitě zkus, je společné spaní v posteli a co nejvíc kontaktu „kůže na kůži“, to je totiž nejlepší přirozený motor pro laktaci. I když se dcerka v noci na krmení sama nebudí, zkusila bych jí prso v polospánku prostě nabídnout a celkově ho nabízet pořád dokola, aby ten stimul byl co největší.
Co se týče dávkování těch bylinek, základní info se dozvíš přímo na stránkách Mamily (posílám odkaz níže). Často se to dávkování pak ještě zvyšuje, ale to už by ti měla poradit přímo tvoje laktační poradkyně podle toho, jak na to bude tvoje tělo reagovat. Na tom webu jsou fakt zajímavé články a najdeš tam úplně všechno o kojení, co by tě mohlo zajímat: https://www.mamila.sk/…eni/bylinky/. Určitě do toho mrkni, mně to hodně pomohlo.
Samozřejmě ber všechno, co píšu, jen jako moji osobní zkušenost. Co pomohlo mně, nemusí nutně pomoct jinému a každému nakonec zabere třeba něco úplně jiného. Stejně tak ti může sednout jiná laktační poradkyně než ta z Mamily – je to hodně o tom, aby vám to spolu lidsky ladilo. ☺️
Určitě stojí za to udělat pro kojení maximum, aby sis to pak zpětně nevyčítala, ale pamatuj si jedno – pokud to i přes veškerou snahu prostě nepůjde, nedělá to z tebe o nic menší mámu než jsou ty, co kojí. Někdy se prostě stane, že i když vyzkoušíš naprosto všechno, tak to nejde, a i to je v pořádku.
Jsi skvělá maminka a určitě to nějak zvládnete ať to dopadne jakkoliv ☺️ ☺️ ☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
10.3.26 20:33

Děkuji moc všem za reakce a slova podpory :srdce:
Hned dva dny po tomto příspěvku se k nám podívala laktační poradkyně. Úžasná to žena. Doporučila to, co vy - vitamíny, kůži na kůži, odsávat a dokrmovat přes cévku (když se podaří tak mé odstáté mléko, když ne tak UM).
Ze začátku jsme s cevkou trochu bojovali. Nakonec se povedlo a docela nám to i šlo. Nemám pocit, že by se mi prsa zpátky nalili, ale je pravda, že odsávám mnohem více než předtím.
Bohužel teď tak dva dny nastává situace, kdy si sednu, malou připravím na kojení, připravím cévku.. malá tak minutku pije a pak zničeho nic začne hystericky brečet a už skoro nechce pít.. zkoušela jsem několikrát prso s cevkou vrátit, vyměnit prsa, uklidnit a znova.. ale nic.. povedlo se to jen v jednom případů z několika.. kolikrát po dlouhé době „prani“ se s tím, jsem ji dokrmila flaškou, kterou okamžitě přijala.. jinak v noci pouze kojim bez cevky 😊

Když už se jeden problém napravuje, tak přijde další 🫣 tak snad se to brzy spraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.26 20:39

@Anetta257 Není v tu chvíli malá unavena nebo přetažená? Určitě se poraďte s LP o této nové situaci co nastala…
Taky se může jednat o bojkot.
A nebolí ji bříško?
Zkus ji přiložit dřív, než se úplně probere z denního spánku, nebo když je ještě hodně rozespalá. V tomhle polostavu miminka jedou víc na instinkt a tolik neřeší techniku nebo tok mléka. Zkuste se spolu svléknout do půl těla, zalézt pod deku a nechat ji prso jen tak úplně bez tlaku na to, že musí hned pít. Ten klid a tvoje vůně dělají zázraky, kůže na kůži… Taky někdy hrozně pomůže pohupování na míči nebo chůze při kojení. Rytmický pohyb ji uklidní, odvede pozornost pak jde to tak nějak samo. Syn se třeba vztekal když jsem ho kojila pořád na tom stejném místě 😀nechápu 🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová