Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
mám teď dvouměsíční holčičku a krmíme jí z lahvičky odstříkaným MM. Měla po porodu problémy, dlouho byla na JIP, pak se ne a ne přisát. Takže teď odsávám a vyřešili jsme to tou lahvičkou. Nějak ale cítím, že to přestávám zvládat. V tom kolotoči - přebalit, nakrmit, odříhnout, uspat, udělat něco doma, uvařit, do toho ještě 4× denně cvičit vojtovku plus klasika dávat na bříško a tak, tak když mám konečně pár minut, že bych si taky sedla, tak si vždycky pak uvědomím, že vlastně musím odsát.
No takže vážně přemýšlím alespoň o částečném přechodu na UM. Hrozně se to ve mě ale pere
vím, že by se mi hrozně ulevilo, ale zároveň mám pocit, že jí vezmu něco, co je její. Kdybych to mlíko neměla, tak to je jiná, ale já ho pro ni mám dost.
Nemá někdo podobnou zkušenost, že přešel na UM takhle brzo?
Přešla jsem v 6 týdnech.
A upřímně - tohle je opravdu utrpení. Sama to znám.
Něco jiného je kojit, ale odsávat a dávat z lahve je prostě strašně náročné.
Nejdříve jsem měla výčitky, ale pak se mi strašně ulevilo.
Míchat MM a UM nedoporučuju. Za 1. si moc nepomůžeš a za 2. to nedělá úplně dobře na bříško.
Jestli se máš ráda, tak se zbytečně nemuč. Mít miminko na UM není přece žádná ostuda.
Vykašli se na to, už teď jsi dobrá, že jsi tenhle kolotoč zvládla takhle dlouho!
@erdelka Ahoj, já dokrmovala mladší dceru UM od měsíce. Netvořilo se mi mléko pořádně a při kojení, to bolelo. Vyzkoušela jsem všechno, co mi dr. doporučila, ale nakonec jsme se shodly, že se s dcerou trápíme. Kojení je pro dítě nejlepší, ale někdy, musí jít stranou pro dobro vás obou. ![]()
@erdelka píše: Více
Segra odstrikavala tenkrat jeste rucni odsavackou az do 9.mesice - nechapu, jak to davala.
Na tvem miste bych se na to vykaslala, lepsi davat MM alespon chvili - tysto vydrzela 3 mesice, to je parada ![]()
Obě děti jsem kojila jen částečně a převážně měli dokrm. První 3 týdny a druhého asi 5.
To víš, že jsem obojí obrečela, ale vím, že jsem udělala maximum. A později jsem zjistila, že patřím mezi to malé % žen, které by se ani rokojit nemohly. Takže to bylo takové hořko-sladké zjištění.
@erdelka je to masakr, sama jsem to zažila a vydržela jsem 3 měsíce, ale s tím, že v 6 týdnech se syn poprvé přisál a za dalších 6 týdnů už zvládl si dost vytáhnout. Zpětně si říkám, že jsem se na to odsávání měla vykašlat. Byla to hrozná fuška. Jestli se malá doteď nepřisála, tak bych pomalu přešla na UM.
Záleží na tobě, jak to cítíš, nikdo ti do toho nemá případně co kecat, to si pamatuj 🙂
Já osobně mám bezdrátovou odsávačku od Canpol Babies, která je naprosto perfektní a můžu dělat cokoliv, aniž by mě to omezovalo. Mám vždy připravené mléko předem, takže se nestresuju tím, že se mi děti vzbudí a budu muset honem honem řešit odsávání. To jen pro případ, že bys hledala nějakou schůdnější cestu s MM, ale jak říkám - je to čistě na tobě, takže žádný stres. Pro miminko děláš už tak hodně a zasloužíš si být v pohodě! Přeji, ať jsi se svým rozhodnutím v souladu, plno sil a krásných chvil s miminkem 🤗
Ať „něco dělá“ a vaří chlap
to samé Vojtovka večer. Rodiče a partneři jste snad 2 ![]()
@erdelka synovi bude ted 6 měsíců, dělala jsem to samé do 3 měsíců.. Byt jsem měla mléka, ze bych ukrmila trojčata, nezvládala jsem to dal.. presne jak píšeš, přebalit, nakrmit a jít dojít.. 🙈 Po te co jsem přešla na UM to byla neskutečná úleva. Mela jsem víc energie, byla jsem celkově víc k použití.. i syn zacel byt víc spokojený
Já nemám vlastní zkušenost, ale máma má se mnou. Sice jsem se po dvou týdnech v inkubátoru naučila přisávat, ale byla jsem hrozně spavá, že mě nešlo vzbudit takže jsem ubývala na váze a ve 3 měsících jsem začala dostávat Sunar a pak už to bylo v pohodě.
Díky všem ![]()
Já jsem si myslela, že to bude snadný si říct, že přejdeme na UM, ale překvapilo mě, jak je to pro mě složitý rozhodování…
Jinak co tak všude možně čtu, tak docela hodně lidí kombinuje UM a MM a asi docela v pohodě. Trochu mám obavy, jak jí to sedne, teď netrpí na bříško vůbec a mrzelo by mě, kdyby kvůli mému rozhodnutí začala mít problémy. Říkám si, že bych ještě chvíli zkoušela odsávat míň, že by měla MM když budeme doma třeba ráno a večer aspoň a když někam půjdeme, tak UM. A vidělo by se, jestli mlíko takhle udržím…
Asi je v pohodě ti vzdát. Ale dávám ještě k úvaze, že uvařit, něco udělat doma a odcvicit aspoň část Vojtovky by mohl chlap, když přijde z práce. To by ti uvolnilo ruce na odsávání… Zeptej se ho, však je to jeho dítě.
Uplne te chapu. Me kojit neslo-malo mleka. takze kojeni, pak dokrm UM a pak odsavani.bylo to nabudku. takhle jsem praktikovala do jejich 4 m, pak jsem to ukoncila uplne a presla na UM. Ulevilo se me i mimcu
.
@erdelka píše: Více
Jak tu odeznelo, muzes zkusit handsfree odsavacky mleka. Ono to je pry uplne perfektni, muzes delat cokoli a usetris ![]()
To jen jako napad.