Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, jsem těhotná a už pomalu finišuju s vybavičkou pro miminko. Zasekla jsem se ale na kojenecké lahvi. Primárně bych chtěla kojit a doufám, že to půjde, ale pro svůj pocit klidu a i kdybych někdy potřebovala třeba k lékaři a bylo nutné dítě doma nakrmit chci mít v rezervě jednu lahvičku. Jenomže jakou vybrat, aby primárně nezničila kojení? Je teď tolik značek a tipů, že vůbec nevím. Děkuji moc za rady ![]()
Tak to se s dovolenim pripichnu, taky me zajímají odpovědi. Ja vim jen o lahvicce
Medela Calma. Ale tam je to cena kolem 800. ![]()
No právě… Jako vím o značkách jako Philips avent, Lovi, NUK, Tommee Tippee nebo třeba Suawinex ale zkušenost nulová, tak si ráda nechám poradit ![]()
Lahev může a nemusí narušit kojení. Je to risk, a stejně tak dudlík. ![]()
Doporučuje se Medela Calma. Známá dokrmovala kalíškem.
Medela dela lahvicku, ktera zarucuje, ze je to podobne kojeni…ja ji pouzivala, protoze jsem prave castecne kojila a castecne dokrmovala UM.
Jinak philips avent ma take dobre lahvicky
Já mám Phillips Avent natural response a super
mladej musí tahat a dá mu to zabrat, žádný průtokáč.
Ještě bych se chtěla zeptat, jak moc velký je rozdíl mezi Om+ a 1m+ savickami? Většinou jsou u těch lahvi právě tyto dvě. Vadí když novorozenec bude mít zrovna tu větší? Jak často se musí ty savicky měnit? Tím že budeme mít tu láhev pro jistotu a doufám že kojit budu, tak se mi nechce kupovat úplně ta nejmenší savicka když vím, že v šestinedělí od miminka nikam odcházet nebudu a pak už bude mít víc než měsíc, jak je u té větší savicky psané… Nebo jsem to pochopila blbě? U té Philips Avent se mi líbí i ten air free ventil. Tak uvidíme, ta mi zatím přijde pro můj pocit taková nejlepší… Stačí miminku 125ml? Nebo jít zrovna třeba do 260ml lahve?
@Barbora2507 My máme 125ml a stačí, též jsme přemýšlela nad větší ale tahleta takhle malému cvrčkovi vyhovuje.
K lahvičce byl 0+ (označení 2) a dokupovala jsem raději 1+ (označení 3) kvůli průtoku, zatím jsme zkoušeli 0+ a dobré ![]()
Ahoj, taky jsem řešila úplně to samé – chtěla jsem primárně kojit, ale mít jednu lahvičku v záloze pro případ potřeby. Nakonec jsem šla do Philips Avent Natural Response a nelituju. Ten savičkový systém fakt funguje tak, že miminko musí aktivně sát, podobně jako u prsu, takže nehrozí, že by si zvyklo na „lehký" průtok z lahve a pak odmítalo prso. Což byl přesně můj největší strach.Co se týče savičky – já bych u novorozence začala s tou 0m+, i kdyby to mělo být jen občas. Ten rozdíl v průtoku tam je a pro úplně malé miminko je ta pomalejší savička prostě vhodnější, aby se nezakuckalo a pilo v klidu. Až uvidíš, že mu to jde pomalu a je u toho nervózní, přejdeš na 1m+. Savičky se doporučuje měnit zhruba každé 1–2 měsíce při pravidelném používání, ale když ji budeš používat jen výjimečně, vydrží déle – jen kontroluj, jestli není poškozená nebo lepkavá. A co se velikosti lahve týče – 125 ml pro začátek úplně stačí. Novorozenec vypije třeba 30–90 ml na jedno krmení, takže ta malá lahvička bohatě postačí. Větší si případně dokoupíš později, až bude miminko starší a porcí přibude, ale teď by ti 260 ml zbytečně zabírala místo a hůř se drží. Držím palce s kojením! 🤞
Ahoj, já jsem si taky hrozně moc plánovala, že budu kojit, a když to ze začátku moc nešlo, byla jsem z toho špatná. Nakonec se nám to ale podařilo zlomit a kojím už krásných 7 měsíců!
Moje hlavní rada zní: pokud vám kojení hned nejde, nedávejte hned flašku, ale zkuste nejdřív dokrmovat pomocí cévky přímo na prsu. Flaškou si totiž můžete hrozně snadno zkazit techniku přisátí a pak už se miminko k prsu nebude chtít vrátit. Flašku bych osobně nabídla až ve chvíli, kdy se plně rozkojíte a nebudete mít absolutně žádný problém, což bývá obvykle až po šestinedělí.
Hodně se doporučují flašky Philips Avent nebo Medela Calma. Mně osobně třeba vůbec nevyhovovala značka MAM – je tam na mě až moc částí, špatně se to skládá a z ničeho nic mi začala i téct, takže my nakonec používáme Medelu. A ještě jeden tip: vy jako máma byste flaškou krmit neměla. Je fajn, když má miminko spojené, že flašku dává táta, když máma zrovna není doma. Vy buďte ta, co má prso. ![]()
Určitě se taky koukněte na Instagram k Vandě Schreierové, ta se v jednom ze svých reels tomuhle tématu hodně věnovala a fakt to dává smysl.
Já osobně bych asi koupila tu levnější variantu, což je myslím zrovna Philips Avent, ale abych řekla pravdu, vůbec nemám přesný pojem o tom, kolik co teď stojí. Každopádně je ale dobré mít aspoň jednu flašku doma ve výbavě prostě pro klid duše, i když ji třeba nakonec vůbec nevyužijete. Je to taková ta pojistka, kdyby se cokoliv dělo. My jsme nakonec skončili u té Medely, ale jak říkám, je to hodně o tom, co vám i miminku sedne… ☺️ ☺️
Ještě mě napadá, že pokud zrovna nejste doma nebo to nejde přímo z prsu, dá se dokrmit i jinak než jen flaškou. Existuje dokrmování po prstě (přes stříkačku a cévku) nebo třeba pomocí speciálního pohárku/kalíšku. Tím se úplně vyhnete tomu, že by si miminko zvyklo na savičku u flašky, která se saje jinak než prso. Určitě je dobré vědět, že tyhle možnosti jsou, než se hned sáhne po lahvi.
Moje děti nikdy lahvičku nepřijaly, jednou jsem dokonce musela na půl dne na zákrok do nemocnice a dvouměsíční dítě bylo raději o hladu, než aby se napilo z lahvičky, ale nechtělo ani z kalíšku, ani ze lžičky…Tak jen že to s lahvičkami není někdy tak jednoduché. S prvním dítětem jsme zase pro změnu bojovali s tím, že se špatně přisávalo kvůli dudlíku, který tedy musel pryč, abychom zachránili kojení. Každé dítě je jiné a nejde to dopředu naplánovat.