Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@svituska Souhlas, tak malé dítě není ještě třeba nějak zvlášt vyučovat. Oblékání, hygiena, jídlo, nějaké to kreslení, říkánky, lepení a vystřihování a stačí.
No docela jsem se vyděsila, když jsem na FB stránkách našla odkaz pro maminky učící svoje děti doma. Jedna maminka tam popisovala jak její 4letý kluk, umí abecedu, počítat do 100, učí ho sčítat a odčítat má 2 x týdně domácího učitele angličtiny…a pak přemýšlíte co je špatně když to vaše dítě ve 3 letech pozná „jenom“ čísla do 10 a pár základních barev…
To je strašné, ubohé dítě. Už ani takový prcek nemá nárok na dětství? Podle mě i ta čísla do deseti ve třech letech je až moc. nechte je, at si hrají a radujte se z nich. A je mi jasné, že to asi není výsledek drezury, prostě dítě sleduje, co mu kdo vypráví a ukazuje. Ale nechte je, at mají dětství.
@pavoucica píše:
No docela jsem se vyděsila, když jsem na FB stránkách našla odkaz pro maminky učící svoje děti doma. Jedna maminka tam popisovala jak její 4letý kluk, umí abecedu, počítat do 100, učí ho sčítat a odčítat má 2 x týdně domácího učitele angličtiny…a pak přemýšlíte co je špatně když to vaše dítě ve 3 letech pozná „jenom“ čísla do 10 a pár základních barev…
Tak zase nejde věřit všemu, co se píše na internetu
Navíc geniální dítě neznamená geniální dospělý. Jen jí dej na učení klid a tolik času, kolik potřebuje.
No u nás je opravdu učení nenásilnou formou, koupila jsem malé před rokem tento vláček…a není to tak že bych po ní ječela, když to složí špatně
A děláme i spoustu normálních činností. když nejsem po ruce zabaví se i sama ![]()