Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, bylo mi doporučeno vzhledem k povaze mojí dcerky si jí nechat doma.Bude mít 3 roky a je velice introvertní a citlivé dítě. Dávala jsem jí nějakou dobu do soukromé školky, ale byla tam neštastná. Takže mi nezbývá jiná možnost než si ji nechat doma a učit ji sama…Jsou tu nějaké maminky, které s učením doma mají zkušenosti, rady, co dělat? Podle čeho učit? Malá skoro nemluví, jinak je šikovná a chytrá, ale nemá ráda hluk, společnost vrstevníků a nejraději je se mnou nebo s nějakým dospělým…Má svoje hry, ale i přes to nemůže si pořád jenom hrát a chci až přijde čas jí dát do školy aby byla připravená. Děkuji všem za případnou pomoct
@pavoucica Doporučuji najít si na facebooku skupinu „Domácí a komunitní vzdělávání“. Určitě se tam najde někdo, kdo poradí a má podobné zkušenosti.
Já myslím, že tříletou nějak speciálně učit nemusíš, jen tak normálně -aby se uměla obléknout, najíst atd. a postupně přidávat. A pak číst knížky, malovat, prostě všechno, co jí zajímá
Spousta tříletých ještě ani do školky nechodí.
@pavoucica
muzu se zeptat, kdo to doporucil, aby byla doma?
ja bylo jako dite podobna a skolku jsme nenavidela, nicmene moji rodice nemeli jinou moznost. mam trochu obavy, ze starsi syn je po me. je introvert, na ostatni deti kasle, skoro nemluvi, hraje si rad sam. nicmene jsme ho dali do Waldorfske skolky, jen na 4hod denne, je tam pouze 7 deti na 1,5 ucitelek (jedna prebiha mezi tridami dle potreby), maji krasny osobni pristup. A prestoze porad jen zaciname - maly tam chodi 2 mesice a z toho je vecne doma kvuli nemoci - tak tam je kupodivu rad.
ALe je mi jasne, ze v jine skolce by mel zasadni problem.
Jinak ja myslim, z e trilete dite nemusis nijak cilene „vzdelavat“. Staci si malovat, rikat nejake basnicky, zpivat nebo poustet pisnicky, venku si ukazovat rostlinky a zviratka. Plus dneska je spousta ruznych „pracovnich“ sesitu a knizecek podle veku ditete. Nektere jsou prekvapive pekne a uzitecne. Nic vsetoborneho, ale obcas zajimave napady, co delat.
Příspěvek upraven 25.03.15 v 13:36
Jak píše @AnastazieB spousta dětí ještě do školy nechodí, nech si ji doma, pracuj s ní běžně čtěte, malujte, tvořte, at se umí oblíkat, najíst
.. Třeba se za půl roku všechno zěmní, ale zkusila bych nějaké mateřské centrum, třeba na hodinku si tam spolu můžete hrát, aby si na děti zvykala ![]()
@Ali-Ali píše:
@pavoucica
Jinak ja myslim, z e trilete dite nemusis nijak cilene „vzdelavat“. Staci si malovat, rikat nejake basnicky, zpivat nebo poustet pisnicky, venku si ukazovat rostlinky a zviratka. Plus dneska je spousta ruznych „pracovnich“ sesitu a knizecek podle veku ditete. Nektere jsou prekvapive pekne a uzitecne. Nic vsetoborneho, ale obcas zajimave napady, co delat.Příspěvek upraven 25.03.15 v 13:36
Myslím, že jsi pěkně jsi popsala vzdělávání malých dětí
To, že dítě dělá rádo nemění nic na tom, že se tím učí a rozvíjí. Ještě bych doplnila seznam o tvoření různých děl, využívání různých materiálů. Jinak na webu je také spousta nápadů na montessori aktivity.
Holky vlastně všechno tohle děláme.1× týdně odpolední hraní v místní herničce, 1× týdně výtvarný kroužek v té herničce.2× týdně cvičení pro maminky s dětmi už od 18 měsíců, na procházce se s ní zastavuju u každé rozkvetlé kytky, broučka lezoucího po zemi, hladíme si spřátelené aljašské malamuty od sousedů, když je potkáme na prochajdě. Honíme kosy a holuby po parku.Sama se nají, akorát jogurty nám dělají problém, občas i malujeme, ale u toho dlouho nevydrží. Ráda se mnou nakupuje. Čteme každý den před poledním a nočním spaním, i mimo něj. Pořád nosím domů nějaké knížky. Ted se učíme poznávat čísla do 10 a barvičky. Malá je šikovná a přesto mám strach abych jako matka něco nezanedbala a sháním si podklady. Emička se mezi dětma necítí dobře, nemá ráda křik a hluk ale doma nesedíme. Odložit školku nám doporučila paní doktorka. Malá chodila do soukromé, ale byla tam neštastná. Bylo mi řečeno, že není psychicky zralá být v kolektivu a jestli je dítě neštastné nemáme jí nutit, mohlo by jí to spíš uškodit. Takže z tohohle duvodu jí budu mít ještě minimálně rok doma a chci vědět co bychom mohli doma učit nebo dělat abychom na nic nezapomněli.
Včera se mnou okopávala na zahradě kytky…
@pavoucica Je šikovná, potřebuje čas
… Přijde mi, že toho děláte až až, co ani ostatní nedělají.. Možná nějaké ty básničky, písničky, říkanky?.)
Co to je „učit“. Myslím, že v tomhle věku by se dítě více než kdy jindy mělo učit hrou, tedy spíš si hrát než se soustředit na to, co se reálně naučí. Bezcílné čmárání, mačkání papírů a jiných materiálů, pokládání kostek na sebe, toulání se přírodou a žvatlání a zpívání o ničem může být přínosnější než ve vší úctě právě drcení se počítání od jedné do desíti.
Si teda myslím aspoň já.
@pavoucica
hele, ma 3 roky, nepripravujes ji na maturitu
ja bych to tak nehrotila a nechala volne plynout. vem si, ze jsou matky, co maji doma najednou 3 male deti ruzneho veku a nemuzou delat ani pulku toho, co ty s malou. a z deti presto vyrostou inteligentni jedinci.
ja mam krome toho meho introverta jeste princeznu 15m, takze moznosti tvurcich cinnosti jsou znacne omezene (mala se na vsechno vrha a chce nicit), na zadne krouzky se taky nedostanem. zatim „makame“ na samostatnem jidle a hodne bavi brave pisnicky a ruzne rikacky. tim to asi tak hasne. zvirata ho nezajimaji, kdyz mu neco chci ukazat nebo vysvetlit, tak jde pryc
![]()
@pavoucica taky si myslím, že toho děláte víc než dost… Můj syn chodí do školky až od čtyř, předtím mi přišel malý (přestože je společenský a děti má rád). A nic speciálního s ním nedělám, řeknu mu a vysvětlím, co ho zajímá, čteme knížky, hraje si, maluje, chodíme ven… Podle mě nic není potřeba, děti se učí hlavně nápodobou, netřeba do nich hustit násobilku.
Písničky, no asi zpívat neumím, malá mi vždy zakrývá pusu, tak pouštíme hudbu z PC. Ráda tancuje, říkankujem a básničkujem na procházkách. A přidávám „bezcílné skládání kostek a patlání barvama“ u nás taky probíhá…takže v podstatě vzhledem k svému věku je to asi všechno ok. Děkuju, pořídím si nějaký inspirativní sešitek pro tvorbu výtvarnou, lepení atp ale asi ted v jejím věku pro ni víc dělat nemůžu.
@pavoucica tvá dcerka se projevuje naprosto stejně, jako ta moje, které v létě budou 4 roky. Děláš toho spoustu, myslím si, že tříletá nemusí umět rozpoznávat číslice. Barvy jo, ale čísla a písmenka..na to má čas. I ty barvy nemusí v tomto věku umět, moje dcera pár barev pozná, ale většinou spíš střílí od boku
Myslím si, že nejvíc ji „naučíš“ tím, že s ní ten čas trávíš, povídáš si s ní a udržuješ ji v psychické pohodě. Teď je ve věku, kdy by se měla spíš „socializovat“ než aktivně něčemu učit ![]()
Snažím se jí hlavně učit nenásilnou formou, když se jí nechce sedět u pexesa a hledat stejné obrázky je zbytečné ji nutit. Barvičky učíme tak, že třeba konkrétní věc pojmenuju a přidám barvu, takže žlutá knížka, modrý kbelík, zelený Termix a nemá problém s tím mi pak ten zelený Termix mi donést z regálu v obchodě i ve správném počtu. Od malička spolu počítáme rohlíky, jablíčka atp. Počítám já nahlas ona dává. Tak to máme se vším nijak na ni netlačím, jelikož vím, že když je to přirozenou formou jako třeba nakupování které jí baví tak se může něco i naučit…Bezpečně je schopná najít si mezi sladkostma svoje oblíbené Krtečkové lízátko. Třeba tím, že je introvert tak plyšový Krteček nám vždy hodně pomáhá, když přijedem do nového prostředí a ona se bojí. ![]()
Dcera je ještě malíčká. Nikde není řečeno, že musí děti hned ve třech letech do školky.
Dala bych jí čas. Podle toho co píšeš, tak se jí hodně věnuješ. Nechala bych to na ni, co ji baví, co se jí líbí apod.
Jinak na Fb jak psaly holky je skupina pro domškoláky, je tam i mapa rodin co učí doma. Jsou tam i kontakty, dá se seznámit s takovými rodinami v okolí a podnikat poak akce společně třeba.