Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamainky .Ráda bych se zeptala hlavně maminek dvojčat jak zvládaly učení na nočník .Našim dětem je dvacet měsícu a zatím ,nejeví o nočník žádný zájem.Budu ráda za jakoukoliv radu.děkuju.
Hele, já bych řekla, že to bude stejné jako u jednoho, nás to taky teprve čeká. Asi by to chtělo dva nočníky, posadíš oba naráz (a budeš doufat, že se obě děti zároveň nerozhodnou po vykonání potřeby obsah vylít či prozkoumat
). Zkraje to bude chtít posazovat třeba každou půlhodinku, aby jsi neprošvihla jejich potřebu. A počítej s častýma nehodama. Já syna zkoušela v roce a třičtvrtě, nic. Měsíc před druhými narozkami (vlastně chvíli po prvním neúspěchu) a docela se chytl, měsíc po narozeninách byl bez plíny přes den, za další asi dva měsíce i přes den na spaní. Za to na noc je měl do 3,5 let.
Hodně štěstí ![]()
Tady jsem s dovolením okopírovala z webu http://www.dvojcata.kat.cz/
8.1.Kdy jste začala děti učit na nočník?
A kdy se to naučily přes den, a i kdy v noci?
Z dotazníků jasně vyplývá, že s učením dětí na nočník před 20 měsícem máte jen pramalou naději na úspěch. Děti většinou nejsou zralé, nechápou co se po nich chce. Maminky dvojčat s tím pak mají více starostí a nervů a zato to vůbec nestojí.
Mohli bychom to vyjádřit i nepřímou úměrou, protože čím později se s nočníkem začne, tím rychleji se na něj děti naučí.
Před den se na nočník troje dvojčata naučila ve 21 měsících, jedna dvojčata ve 20 měsících a jedna dokonce v 18 měsících (a to i v noci). Ale většinou maminky uvádějí věk krátce po 2 roce. V noci je to ještě později. Spousta maminek uvádí, že ještě ve 2,5 letech mají děti na noc plíny.
„Dvojčatům jsou 3 roky a jeden chlapeček se v noci ještě 1× počůrá. Pleny už mu nedáváme, ale stále měníme povlečení.“
„V 18 měsících si už občas řekne holčička, ale chce na záchod, ne na nočník. Chlapeček dělá jako, že vůbec nepotřebuje čůrat ani kakat.“
„Pleny jsme natvrdo sebrali od druhých narozenin. Za bonbónek jim to šlo samo. Bylo to nenásilné, ale mé nervy se procvičily.“
„Sami přestali pleny chtít, když jsme se vrátili po týdnu z dovolené, kde chodili celý den po zahradě nahatí.“
„Začali jsme před 18 měsícem a zbytečně brzy - teď se za to sama na sebe zlobím. Byla to jen zbytečná zátěž a nervy. Doporučuji maminkám začít co nejpozději, až k tomu dvojčata sama dozrají.“
„Ve 20 měsících přes den bez problémů, v noci máme problém do dnes (5 let), nyní řešen s lékaři.“
„Zkoušíme to od 15 měsíců. Zatím ve 22 měsících marně.“
„Poprvé jsme to zkusili před druhým rokem.Nedělo se vůbec nic, tak jsme jim plíny zase vrátili. Teď se odhodlávám na další pokus.“
„První pokus ve 26 měsících, čekala jsem na léto, začali čůrat nahatí, pak přišlo sezení na nočníku. Pochopili během týdne, od té doby se občas přihodí malá nehoda.“
„Ve dvou a půl letech mají plínky jen na noc, jedno dvojče i při denním spaní.“
„Ve dvou letech už nepotřebovali plínku ani na noc, asi tři měsíce před tím už byli bez plen ve dne.“
„Začaly jsme asi v 18 měsících, potom jsem já skončila, pečovatelka to dál zkoušela. Po slibných začátcích to bylo k ničemu. Přes den jsou bez plen asi od 28 měsíců, v noci pleny ještě máme.“ (trojčata)
„Nočníky jsem vyndala ve 12 měsících, vysazuji je hned ráno po probuzení, a pak po odpoledním spaní. Obě teď v 17-ti měsících chápou k čemu nočník slouží. Dianka už si už umí říct (když chce), ale Viktorce je to zatím úplně jedno.“
„Asi od 13-ti měsíců to občas zkouším, zatím absolutně bez úspěchu. Když se při odpoledním spánku pokakají, ani je to neprobudí.“
„Byly jim dva roky, běhaly po zahrádce nahatý a měly v rohu připravené nočníky a během dvou dnů se naučily na ně chodit.“
„Od jedenácti měsíců je dávám čtyřikrát denně na nočník. Po dvou měsících zatím neumí.“
„První pokusy v roce a půl - bez úspěchu, ve dvou letech jsem sundala plenky a do týdne se to naučili.“
„První záchvaty naučit děti na nočník jsem měla v 11 měsících. Potom v 17 měsících, bez valného úspěchu. Okolo druhého roka se oba naučili na nočník přes den i v noci.“
„Přes den po 2 roce, v noci jsme začali spát bez plínky na 4 letech, ale máme problém s buzením v noci, protože mají velmi tvrdý spánek, takže se s nočníkem v noci potýkáme doposud.“
„Poprvé na nočník v 1 roce. Od 13-16 měsíců to bylo bez problémů, kakaly na nočník téměř každé ráno, od 16 měsíce do současných 19 měsíců již nechcou a hlavně z nočníku vstávají.“
Ahoj, tak nenásilené seznamování s nočníkem u nás asi kolem 18 měs.,hrozně to utíká
, měla bych si to všechno zapisovat, dokonce Emičku to jeden týden bavilo natolik, že měla skoro celý den plenu suchou a čůrala jenom do nočníku, Jonáškovi to bylo jedno, no aby mi udělal radost, vždy něco ,,vytlačil" klidně jenom pár kapek. Emu to kolem 20 měs.přestalo bavit a pak už si nechtěla na nočník ani sednout
, Jonášek poctivě čůral.
No a dva týdny po druhých narozkách, byl květen, jsem jim tu plenu vzalka, nemělo smysl ji nechávat, protože si stejně ani jeden neřekl a Ema odmítala nočník i záchod. No a tak jsem pak lítala každých 5 minut, prala snad 20 počůraných kalhot denně, Ema té to trvalo asi jenom dva dny, ale Jonáškovi jsem to musela připomínat ještě pár týdnů. No pleny na spaní zatím máme, ale i tak je to velká pomoc, držte se
![]()
aHOJ,
tak prckům bude taky 20m a nočník ještě zkoušet nebudu. Přijde mi to na ně dost brzo a hlavně mi ani nepřijde, že by věděli která bije. Nechám to až kolem toho druhého roku a když to nepůjde, tak ještě počkám. Zbytečně se nervovat a stresovat sebe a děti nechci. A to nemluvím o tom, že mi tam ani nevydrží sedět. Nočníky sice máme, ale měli je jen pár dní, dělali s tím blbosti, tak jsem je schovala.
No já nemám pocit , že by to u nás probíhalo se stresem. Starší syn ve dvou letech byl bez plen jak přes i na spaní, úplně v pohodě
. Kolem 20 měs.je určitě čas děti seznamovat s nočníkem, některé děti preferují záchod( my máme redukci se schůdkama- u nás se kaká zásadně do záchodu/. No a pak být příkladem, já se v podstatě stejně nemám možnost schovat a tak všechny potřeby děláme společně
. Pokud to necháte ,,volně" tak se může stgát, že prostě ten pravý čas nepoznáte
/ Mám kolem sebe spoustu kamarádek,no a jejich dětičky nosí pleny ještě ve třech letech. Myslím, že odplenkování je o matce,kdy je ona zralá odplenkovat děti
, no a těch pár počůraných tepláčků( máme susičku.
No Faj, ty máš dvojky? U nás to teda nebylo „pár počůraných tepláčků“. Byly to stohy a já kmitala. Úspěch přišel po tom druhém roce.
Mám 27 měs. dvojčátka a ještě 5 měs.Elinku. Jak už jsem psala, plenky jsem jim vzala dva týdny po druhých narozeninách, Ema jasně věděla co po ní chci, taky jí to trvalo jenom dva dny, ale ta frekvence byla šílená, hodně času trávíme venku, tak to bylo opravdu jako pejsci. Jonáškovi to trvalo déle, i teď se má občas nehodu, ale opravdu to bylo hodně náročné snad ten první týden-dva a pak už to byla pohoda. No a nejvíc je to baví u nás na zahradě, hlavně Emu celá se svlíkne a čůra jako kluk ve stoje
, tak hlavně , že je to baví. ![]()
Mám 27 měs. dvojčátka a ještě 5 měs.Elinku. Jak už jsem psala, plenky jsem jim vzala dva týdny po druhých narozeninách, Ema jasně věděla co po ní chci, taky jí to trvalo jenom dva dny, ale ta frekvence byla šílená, hodně času trávíme venku, tak to bylo opravdu jako pejsci. Jonáškovi to trvalo déle, i teď se má občas nehodu, ale opravdu to bylo hodně náročné snad ten první týden-dva a pak už to byla pohoda. No a nejvíc je to baví u nás na zahradě, hlavně Emu celá se svlíkne a čůra jako kluk ve stoje
, tak hlavně , že je to baví. ![]()
OMLOUVÁM SE Že SE OZÝVÁM AŽ TED ALE DOSTANU SE K PC jen když děti spí.
Moc vám děkuju za odpovědi,u nás je to tak že oni pořád hlásí číčí spíš jen proto abych jim sundala plínu a mohli běhat bez ní.Nočník mají jako hračku
.
Janinkoz dva nočníky samozřejmě máme ,děkuju za odkazy pročtu a uvidím.
Laaja já je taky nechci nervovat ale na druhou stranu mám strach abych něco nepromeškala.
martina75 píše:
OMLOUVÁM SE Že SE OZÝVÁM AŽ TED ALE DOSTANU SE K PC jen když děti spí.
Moc vám děkuju za odpovědi,u nás je to tak že oni pořád hlásí číčí spíš jen proto abych jim sundala plínu a mohli běhat bez ní.Nočník mají jako hračku.
Janinkoz dva nočníky samozřejmě máme ,děkuju za odkazy pročtu a uvidím.
Laaja já je taky nechci nervovat ale na druhou stranu mám strach abych něco nepromeškala.
Martino, úplně v pohodě, stačí zkoušet, seznamovat, to bude do těch dvou let úplně stačit ![]()
Ahoj maminky… Mám 26 měsíců dvojčatá a rozhodla jsem SE Jim sebrat plienky. S nočníkem SE seznamuji asi od roku (vždy jsem ráno posadila a většinou potřeebu vykonali) teď jsem Jim vzala plienky a dala učící katlotky a Jane stále mokří a Jim to vůbec nevadí… Nemáte nějaké rady jak na ně??? Začínám být zoufalá