Učení o prázdninách

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1185
9.7.16 09:27

@Wavae Já mám doma dítě s poruchou učení. Jediné, co ho o prázdninách baví je čtení. Těšil se hodně na prázdniny, že se nebude muset chvíli učit. A začneme opakovat dva týdny před začátkem školního roku. Teď jsme stavěli trampolínu a chtěla jsem po něm, aby vymyslel, jak spočítat ty pružiny, aby je nepočítal po jednom. Ten obličej, co na mě uděl, že po něm chci počítat matematiku, když má prázdniny? Už ho vidím, jak by byl nadšený z procvičování slovních druhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
9.7.16 09:43
@Inam píše:
@Wavae Já mám doma dítě s poruchou učení. Jediné, co ho o prázdninách baví je čtení. Těšil se hodně na prázdniny, že se nebude muset chvíli učit. A začneme opakovat dva týdny před začátkem školního roku. Teď jsme stavěli trampolínu a chtěla jsem po něm, aby vymyslel, jak spočítat ty pružiny, aby je nepočítal po jednom. Ten obličej, co na mě uděl, že po něm chci počítat matematiku, když má prázdniny? Už ho vidím, jak by byl nadšený z procvičování slovních druhů.

To je nepříjemné, že i v počítání pružin vidí problém. Zkusila bych zapracovat na tom, aby dítě pochopilo, že do školy chodí proto, aby pak mohl znalosti užívat v běžném životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
9.7.16 10:47
@Wavae píše:
To je nepříjemné, že i v počítání pružin vidí problém. Zkusila bych zapracovat na tom, aby dítě pochopilo, že do školy chodí proto, aby pak mohl znalosti užívat v běžném životě.

Teď to nemyslím vůbec nijak zle ani jako rýpání. Pracuju s ním každý školní den a neděli, jedinou sobotu se opravdu neučíme. Každý den hodinu až hodinu a půl. Jsou v tom samozřejmě přestávky, protože syn neudrží tak dlouho pozornost. Je to náročné a i přes to má téměř nejhorší výsledky ve třídě. Velký a to opravdu velký problém byl sčítání a odečítání přes dvacet. Vymýšlela jsem způsoby, jak by mu to šlo nejlépe. Teď ke konci jsou slovní druhy a do teď nerozezná podstatné jméno od slovesa. Násobilka, jde když si to počítá na prstech, tvrdé, měkké souhlásky, píše správně, ale za velkého soustředění. Nestíhá dopisovat háčky a čárky a tak. Na konci roku jsem zjistila, že jsem se velmi málo věnovala synovi ve čtvrté třídě :( Proto pro něj chci zasloužený odpočinek, po velmi náročném školním roce. Vím, co ho čeká příští rok, tak chci, aby byl odpočatý a s přípravou opravdu začneme, až ke konci prázdnin. Ne žádnou nalejvárnu, ale opisy, sčítání, odčítání, násobení a ty zmiňované slovní druhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
9.7.16 22:45

Nakonec už procvičujem.. nenásilnu formou, ale ano.. Dneska jsme mu diktovala recept na moučník u babičky, tak psal on, četl s babičkou mapu, kde co je.. ano neví, že procvičujem..
Jinak jsem se s ním domluvila - sám přistoupil na 10 min denně čtení, ale spolu, takže jedna věta máma jedna on.. ale to nám doporučovala i učitelka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.25 11:56

S jakými procvicovacimi sešity máte dobré zkušenosti? Potřebuji pro čtvrťáky - budoucí pataky. Dřív jsme cvičili nenásilně, kdy psal deník, nákupy… Ale ve čtvrté třídě už přibylo množství gramatiky a dalších věcí, takže chci něco, co je zaměřené konkrétně.
Samozřejmě si to umím najít, ale je toho hodně, včetně publikací, které jsem měla i já. Co jste koupili a bylo to pěkné?

• Citovat
  • Upravit
Vodnář-u-Topolu
19.7.25 12:58
@Anonymní píše: Více

U nás se chválí toto a pochopitelně i druhá část .

• Citovat
  • Upravit
4316
20.7.25 22:56

Jedu normální procvičováni podle pracovního sešitu Nová škola. Mají i menší sešity na konkrétní oblasti.
Plus tisknu něco zazivnejsiho z Ucitelnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
21.7.25 06:37

Mam děti s VD a tedy prázdniny jsme si dopřáli vždy. I ty děti je potřebují ( o rodičích nemluvím :)
Jako drtit celé prázdniny jsem odmítla, byli jsme vždy v červnu ko všichni ty první školní roky.
Jinak pokud PPP doporučuje posledních 14 dnů, učila bych se posledních 14 dnů.

• Citovat
  • Upravit
4316
21.7.25 06:42
@Snopy123 píše: Více

Tak každé dítě je individuak. Neznamená, že když tvoje děti s VD procvičování nepotřebují, že to tak mají všechny děti. Červen měl od učení volno a v průběhu prázdnin zopakujene celé učivo češtiny.
Je potřeba opakovat, jinak většinu toho zapomene a dohánět to s novým učivem na začátku roku by bylo o mnoho náročnější.
Stejně tak aspoň něco počítá z matiky. Intenzivně jedeme angličtinu a třeba vlastivědu brali letem světem, tak přes prázdniny probereme základní reálie Evropy, píše si z toho takovou knížečku. Koukneme na nějaké dokumenty a pak si zapíšeme to nejdůležitější…
Nechat ho dva měsíce nic nedělat, fungovat prostě nebude…
Ono je VD a VD…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
21.7.25 11:05

@Menton Tak píšu o svých VD. Pokud to váš potřebuje, tak ať se učí.
Navíc já bych se tedy neptala na takovou věc na internetu, ale odborníku, kteří znají to dítě.

Naše VD měla toho už od dubna totálně plné kecky, navíc hodně o prázdninách i měla vlastní aktivity - dovolenou, tábory, soustředění. Odpočinout jsme si potřebovali všichni a oni většinou tak měsíc přes léto byli pryč.
Nevím přesně jestli jsme začali nějak ne na sílu posledních 14 dnů a nebo 14 dnů a 3 dny. Nějaké ty základní věci (jako přečit nápis, vyjmenuj, atd…) jsme dělali běžně a neberu to jako procvičování. Třeba pohledy psaly normálně (moc mobilu nebylo tehdy), atd…

Jo to jedno bylo schopný přes víkend v první třídě zapomenout tahy písmen z pátku do pondělí, než se to naučilo. Každé dítě je jiné. Oni tedy mají SPU - dysortografii, dysgrafii, atd… To vylezlo časem.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
21.7.25 11:12

@Menton Tak kluci chodili do ZŠ, kde angličtina byla od třetí třidy. Tehdy nebyla povinná ještě od první třídy.. Jeden ji do dneška nemusí a myslím, že ho to nebude vůbec nikdy brát. Ten druhý mluví anglicky stejně dobře jako česky. Oba VD, každé dítě je jiné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.25 11:26

@Snopy123 neptám se, jestli učit nebo ne, ptám se na konkrétní značky procvicovacich sešitů.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi