Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud se nesnaží o nápravu a způsobila škody, problémy, nekomunikuje a není s ní řeč, oznámila bych její jednání na živnostenský úřad, kde má dle RŽP povolenou živnost.
Taková účetní patří na pracák ![]()
@Lucy75
co by s ní živnostenský úřad dělal? Takových účetních jsou mraky.
Také je chyba firmy, která si průběžně účetnictví nekontrolovala, nepožadovala výstupy. Třeba měla nastavenou nízkou cenu za svoji práci a bála se říct o zvýšení, to je cesta do pekla, většinou je práce přestane bavit, odsouvá jí a neplní termíny. Vyhořelých účetních znám hodně.
@Lucy75
co by s ní živnostenský úřad dělal? Takových účetních jsou mraky.
Také je chyba firmy, která si průběžně účetnictví nekontrolovala, nepožadovala výstupy. Třeba měla nastavenou nízkou cenu za svoji práci a bála se říct o zvýšení, to je cesta do pekla, většinou je práce přestane bavit, odsouvá jí a neplní termíny. Vyhořelých účetních znám hodně.
Odesláno 2× napsalo mě to: Hm… tato stránka je nedostupná Připojení bylo resetováno.
@Anonymní píše: Více
No mela by uhradit skodu. Normalne jsou ucetni na tohle pojistene. Co mate ve smlouve?
@Bramburek píše: Více
jo, už zase to blbne @admin vždyt je to téměř každý den, že se nenačte stránka a píše to, že je nedostupná
Účetní za svoji práci nenese žádnou odpovědnost, podle zákona, je za účetnictví odpovědný majitel, jednatel firmy. Nelze ani nijak upravit ve smlouvě. Účetní je nepojistitelná, pojistky jsou jen pro daňové poradce.
@vokishka
děkuji za informaci, moc sem nechodím, tak nevím jak to tady teď funguje
@Tarena
vůbec to není fajn práce, i když se to tak jeví, její živnost je pouze na vedení účetnictví, co to vlastně je a znamená? Ještě jí někdo může napráskat za nepovolené podnikání, když udělá daňové přiznání, to může jen daňový poradce.
Ani kdyby u vás byla zaměstnaná, nenese žádnou odpovědnost. Jste podnikatel, neznáte základní zákony o účetnictví.
Omlouvám se, poslední věta patřila zakladateli.
Příspěvek upraven 18.07.24 v 16:24
Nech mě hádat. Byla to ta nejlevnější účetní co jste sehnali že? ![]()
@Aletheia
ano, tak to právě chodí, všichni jdou jen po ceně, ale o znalosti, zastupitelnosti se vůbec nezajímají, hlavně, že to bude nějak fungovat, výsledek je v tomto případě vždy stejný. Účetní nemusí být hned daňovým poradcem, který většinou stojí za prd, účetní která se vzdělává, umí si nastavit cenu je k nezaplacení, ale niko jí nechce.
Není pravda, že účetní nemá žádnou odpovědnost. Nemá žádnou odpovědnost například vůči finančnímu úřadu. Pokud byl mezi vámi uzavřený smluvní vztah, tak na základě toho, co tam bylo domluveno zodpovědnost má a vy jí můžete předepsat náhradu škody, například jestli měla všechny podklady včas a jen se na to vykašlala a podala to později. Takže pokuta od FÚ vždy přijde na vás, ale vy ji můžete vystavit fakturu na náhradu této škody a chtít to po ní. Má být pojištěná.
Podle mě by měla být zodpovědná ona, tedy že byste to po ní mohli vymáhat. Moje máma pracuje taky na IČO jako účetní, má zodpovědnost, a i pojištění.
Ahoj. Zeptám se jestli by někdo nevěděl.
Fakt hodne jednoduse. Účetní, která dělala pro moje malé s. r.o nasekala několik chyb. Nebyla zaměstnaná, dělá to na živnost.
Vedla účetnictví firmy a vystavovala faktury.
Po kontrole jsme zjistili, že špatně vystavila několik faktur, které jsou proplaceny dvěma stranamy, takže budeme muset řešit s odběrateli a vracet jim peníze.
A za druhé je celkově pochybně a neúplně vedené úcetnictví, včetně dodnes nepodaného ročního zúčtování. Mmj. na FÚ každý měsíc podávala se zpožděním a dostávali jsme saknce.
Spolupráci jsme přerušili a paní s námi nějak už nekomunikuje. Svou práci nám předala a do protokolu napsala co vše není hotové. Zajímá mě, nese nějakou zodpovědnost za svou práci když nebyla zaměstnanec firmy?