Účetní, prosím o radu ohledně dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
účetní prosím o radu!!!
AHoj, chtěla bych poprosit účetní nebo ty, které se vyznají o radu!
účetní z firmy mi napsala, že mám nárok za loňský rok na 5 dní dovolené a za letošní rok také na 5 dní dovolené…
loňský rok = 01-05 jsem byla na RD, 05-09 na nemocenské a 10-12 na MD
letos budu na MD do 04/12 a z toho prý mám nárok na 5 dní dovolené…
na první MD jsem nastoupila v březnu 2008 - může to mít vliv???
počítala jsem minimálně 25 dní a ona mi napsala, deset. byla bych ráda, dkyby mi někdo poradil! díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, tak já si myslím, že udělala chybu. Já jsem měla 01-05/2011 mateřskou dovolenou, pak rodičák a za rok 2011 jsem měla nárok na celou dovolenou - tedy 20 dní, které jsem vyčerpala po skončení mateřské tedy v 05 a 06/2011 a dostala jsem je normálně zaplacené. Bavili jsme se o tom s účetní a zjišťovala jsem to i na netu a je to skutečně tak, pokud tvůj pracovní poměr trval celý rok a odpracovala jsi v něm min. 60 kalendářních dní (do toho se počítá i doba mateřské ne rodičáku), pak máš nárok na plnou dovolenou. V tvém případě by to tedy bylo 40 dní - 20 dní za rok 2011 a 20 dní za rok 2012. Přidávám i výcuc z jednoho článku na netu.
V případě dovolené za kalendářní rok jsou zákonné podmínky tyto: a) pracovní poměr zaměstnance musí trvat nepřetržitě celý kalendářní rok a b) zaměstnanec musí v takovém kalendářním roce odpracovat nejméně 60 dnů. Zákon dále stanoví, že za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny, přičemž části směn odpracované v různých dnech se nesčítají. Na tomto místě je ještě nutné zdůraznit, jak správně chápat formulaci nepřetržité trvání po celý kalendářní rok. Musí se jednat skutečně o všech 365 (366) kalendářních dní roku. Pokud tedy poměr začal až 2. ledna, či skončil už 30. prosince, není podmínka trvání po celý kalendářní rok naplněna. Právě na případy, kdy pracovní poměr celý rok netrval se aplikují ustanovení o poměrné části dovolené. Na poměrnou část dovolené vzniká zaměstnanci nárok tehdy, jestliže sice a) odpracoval nutných 60 dní, ale b) jeho pracovní poměr netrval po celý kalendářní rok. Dovolená se pak určí tím způsobem, že za každý celý kalendářní měsíc trvání pracovního poměru vzniká nárok na 1/12 dovolené.
V souvislosti s dovolenou ještě existuje otázka, co se pokládá za „odpracovanou“ dobu. Není to jen doba, kdy skutečně docházelo k výkonu práce, nýbrž i doba, kdy zaměstnanec nepracoval pro překážky v práci, doba dovolené na zotavenou, náhradního volna za práci přesčas, práci v neděli nebo ve svátek, mateřské dovolené, doba, po kterou otec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Naopak za výkon práce se nepovažuje (pro účely dovolené) : doba rodičovské dovolené, čerpané po době, kdy žena čerpá mateřskou dovolenou, vojenská základní nebo náhradní služba, civilní služba a doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, díky
já jsems ní teď mluvila a řekla mi ,že se dovolená počítá pouze z těch dnů, co jsem tam byla zaměstnaná - jako 3měsíce na MD = nárok na 5 dní dovolené a 3měsíce v letošním roce na MD = nárok také na 5 dní… jsem z toho jelen a počítala jsem s úplně jiným počtem dní, jak píšeš 40 dní, to by bylo super - ale už pomalu ztrácím naději ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jadviga píše:
ahoj, díkyjá jsems ní teď mluvila a řekla mi ,že se dovolená počítá pouze z těch dnů, co jsem tam byla zaměstnaná - jako 3měsíce na MD = nárok na 5 dní dovolené a 3měsíce v letošním roce na MD = nárok také na 5 dní… jsem z toho jelen a počítala jsem s úplně jiným počtem dní, jak píšeš 40 dní, to by bylo super - ale už pomalu ztrácím naději
Mi taky počítali dovolenou pouze za dny, ktere jsem byla na MD. pokud pracuješ máš narok na dovolenou a pokud jsi na MD tak taky. Ale nemocenska se do dovolene nepočita.. za to Ti nevznika narok na dovolenou ani u RD.
- Citovat
- Upravit
Ahojky, mi konči MD 28.3.2012 a protože to je více než 60 pracovních dní v roce 2012 mám nárok na plnou nezkrácenou dovolenou za rok 2012.Musím o ní ovšem požádat zaměstnavatele a nastoupit na ní ihned po skončení MD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jagrova- já jsem už žádala a vím ,že se má nastoupit po MD ihned, ale řekli mi, že mám nárok pouze na 5 dní
a to mi prostě hlava nebere. původně jsem myslela, že budu mít na 20 dní a za loňský rok těch 5… pak mě vyvedla z omylu.. ještě to nechá prověřit no, ale nevim
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonymní píše:jadviga píše:Mi taky počítali dovolenou pouze za dny, ktere jsem byla na MD. pokud pracuješ máš narok na dovolenou a pokud jsi na MD tak taky. Ale nemocenska se do dovolene nepočita.. za to Ti nevznika narok na dovolenou ani u RD.
ahoj, díkyjá jsems ní teď mluvila a řekla mi ,že se dovolená počítá pouze z těch dnů, co jsem tam byla zaměstnaná - jako 3měsíce na MD = nárok na 5 dní dovolené a 3měsíce v letošním roce na MD = nárok také na 5 dní… jsem z toho jelen a počítala jsem s úplně jiným počtem dní, jak píšeš 40 dní, to by bylo super - ale už pomalu ztrácím naději
takže je to tak správně? někdo říká tak a druhý jinak, jsem z toho blázen a holky, co rodily stejně mají nárok na plný počet… to je zvláštní - to jako je na zaměstnavateli? myslela jsem ž,e ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a můžu poprosit o radu i já??Na PPM půjdu až za dlouho,ale bude se mi počítat dovlená ikdyž jsem ted na PN a nebudu mít tento rok odpracovanejch těch 60 dní???Vím,že za neschopenku nic nebude,ale za PPM snad jo
???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
holky a jak je to za ten rok, když jsem do 18.4. na RD pak nastoupím 19.4. na MD a tam budu až někdy do konce října
60dní tím pádem splním - ale RD se nepovažje za výkon práce - tudíž mzdová mi tvrdí že bude krátit
jde mi o to že si ty dva paragrafy trošku protiřečí - jeden tvrdí, že nárok je na celou a druhý, že se bude krátit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateska 31 píše:
Holky a můžu poprosit o radu i já??Na PPM půjdu až za dlouho,ale bude se mi počítat dovlená ikdyž jsem ted na PN a nebudu mít tento rok odpracovanejch těch 60 dní???Vím,že za neschopenku nic nebude,ale za PPM snad jo???
tam vím, že za prvních 90 dní je to 1/12 dolů a pak za každých 21 praovních dní další 1/12 dovolené - píšou to i u RP - ale jsem z toho jelen ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jadviga já bych se hádala a ať si mzdová účetní přečte zákoník práce, za odpracovanou dobu se považuje doba mateřské dovolené (ne rodičáku), ale mateřské dovolené ano V tvém případě trvala mateřská déle jak 60 dní v roce 2011 i v roce 2012 a proto máš nárok na celou dovolenou za oba kalendářní roky. Rozhodně bych se nenechala odbýt.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
simsala - takže i v mém případě mám nárok na celou dovolenou?
já vím že v paragrafu tuším 223 je že se zase nepovažuje za výkon práce RD a o tu se krátí - fakt jsem z toho jelen ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jadviga
Tak jsem ti to našla přímo v zákoníku práce
jedná se o §216 Zákoníku práce - odstavec 2
Doba čerpání mateřské dovolenéa doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.
Krátit zaměstnavatel může jen v případě, že netrval pracovní poměr celý rok - tedy jedná se o nový pracovní poměr či ukončený - tedy že pracovní smlouva byla uzavřena či ukončena v průběhu roku.
No ale jak psala mabis je tu ještě onen §223
Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Takže jsem to přehodnotila a myslím, že za rok 2011, by byl opravdu nárok jen na část, ale za rok 2012 už na celých 20.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Krácení dovolené § 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
(2) Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluveně zameškanou směnu (pracovní den), může mu dovolenou krátit o 1 až 3 dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat.
(3) Při krácení dovolené podle odstavců 1 a 2 musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce 2 týdnů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit