Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo, nejhorší je smrt z vydeseni.
Tak jestli máš šikovného syna, tak se snad násobilku naučit za týden/dva zvládne.
Stejně cca pulku už umi, když dělali násobilku pěti, ne? Rozdíl mezi 5×6 a 6×5 žádný není.
Jinak mám taky tretaka a ofiko loni skončili tuším násobilkou šesti.
Příspěvek upraven 14.09.21 v 21:22
Na škole, kam chodí moje děti, se probírá celá malá násobilka už ve 2. třídě. Na škole, kde dávám dětem intervence, je to jak píšeš. Ve druhé třídě do páté, zbytek ve třetí třídě. Teď dělají třeťáci násobky šestky a sedmičky(začínají).
Ta druhá půlka, od pětky nahoru, se už probírá rychleji, protože hodně násobků děti znají už z předchozí nasobilky, jen přehozené. Přesto se to „přes noc“ nenaučí.
Toto mají obě tyto školy zalomponované v ŠVP. Výměna učebnic je na nic. Jak v tomto případě správně postupovat, nevím, protože nejsem učitel(dělám spec. intervence) a nesetkala jsem se s tím. Myslím si ale, že by děti měly dostat přiměřený čas. A postupovat postupně, učit se násobky každého čísla, zafixovat, prověřit. 14 dní je málo. A mezi dětmi jsou v tomto směru rozdíly.
@Anonymní píše:
Dobrý den, ráda bych poprosila o názor. Syn loni probral ve 2.třídě násobení do 5. Teď je ve škole 14 dní a paní učitelka už jim dala naučit se násobilku 9. Syn v tom má hrozný zmatek, násobení do 5 probírali skoro 4 měsíce a teď se mají během 14 dní naučit zbytek. Paní učitelka objednala jiné nakladatelství a to počítá s tím, že mají násobení probrané do 10, takže nemají v čem pracovat, proto asi ten chvat. Proto by mě zajímal názor maminek co mají také třeťáčka, čtvrťáčka a nebo rovnou paní učitelek, zda je toto v pořádku. A nebo v jakém tempu by měli pokračovat, když ve druhé třídě dobrali násobení 5. Moc děkuji za názor. Nechci plašit, ale dost nás to vyděsilo. Ještě jen dodám, že syn je jinak šikovný a zatím zvládal vše na 1.
A opravdu se mají během 14 dní naučit všechny zbylé násobky? To asi sotva. Nebo prostě přeskočili na násobky devíti? Na tom nevidím nic špatného - násobky devíti jsou lehké, řada se snadno učí. Na rozdíl od těch zbylých.
Syn ve druhé probral taky nasobeni a dělení do 5. Je pravda, že jeli i otáčení čísel takze nejen 9×4 ale i 4×9. Teď dělali 6 a 7 a začínají násobky 8. Zatím v tom nevidím problém.
@Anonymní píše:
Dobrý den, ráda bych poprosila o názor. Syn loni probral ve 2.třídě násobení do 5. Teď je ve škole 14 dní a paní učitelka už jim dala naučit se násobilku 9. Syn v tom má hrozný zmatek, násobení do 5 probírali skoro 4 měsíce a teď se mají během 14 dní naučit zbytek. Paní učitelka objednala jiné nakladatelství a to počítá s tím, že mají násobení probrané do 10, takže nemají v čem pracovat, proto asi ten chvat. Proto by mě zajímal názor maminek co mají také třeťáčka, čtvrťáčka a nebo rovnou paní učitelek, zda je toto v pořádku. A nebo v jakém tempu by měli pokračovat, když ve druhé třídě dobrali násobení 5. Moc děkuji za názor. Nechci plašit, ale dost nás to vyděsilo. Ještě jen dodám, že syn je jinak šikovný a zatím zvládal vše na 1.
to je nějak rychlé ne? U dcery začínají násobení 6 v říjnu. Učitelka říkala že v plánu to je že ve 2 třídě je násobení do 5.
U nás ve škole probraly děti násobilku celou, ale mají matýskovu matematiku i teď ve třetí, takže jim to navazuje…budete to muset dodrtit, ale třeba má paní učitelka nějakej systém. Dělejte co máte a ono se to nějak vyvrbí ![]()
Já jsem minulý týden šla do mdlob, když jsem zjistila, že moji třeťáčci přes prázdniny zapomněli násobilku do 5. Procvičujeme, jde to ztuha. Ale: od začátku jsou zvyklí, že dávám příklady oběma způsoby, např. 8×4, i 4×8. Takže zbytek násobilky půjde rychle.
Dcera je teď třeťanda a v distanční výuce to dali do desítky. Pokud vaše třída jela jen do pěti, tak by měli doběhnout co nejdřív do té desítky. Patří to do učiva 2. třídy. Ale tedy ve škole. Né to frnout na odpoledne domů. Za mě, co den ve škole, to násobek, pak týden tréninku a jsou srovnaný.
@sloninka píše:Naše paní učitelka příklady neobracela, mě to nenapadlo, takže syn na to není zvyklí a hned mu to nedojde. Násobení do 5 zvládá v pohodě, ale ten zbytek takhle rychle prostě plete
Já jsem minulý týden šla do mdlob, když jsem zjistila, že moji třeťáčci přes prázdniny zapomněli násobilku do 5. Procvičujeme, jde to ztuha. Ale: od začátku jsou zvyklí, že dávám příklady oběma způsoby, např. 8×4, i 4×8. Takže zbytek násobilky půjde rychle.
@ančapepča Drtíme co to jde, jenže není to hned a paní učitelka některé v pondělí vyzkoušela a napařila jim klidně čtyřky, takže syn je z toho slušně vynervený ![]()
@Anonymní píše:
@ančapepča Drtíme co to jde, jenže není to hned a paní učitelka některé v pondělí vyzkoušela a napařila jim klidně čtyřky, takže syn je z toho slušně vynervený
Tak to je mi líto. Učím matematiku dle principů Hejného, takže tohle drcení neznáme - jen si říkám, když Hejného principy založené na porozumění, respektu a pohodě dětí rodiče odmítají, tohle je fakt to, co chtějí?
@AstraG píše:
Dcera je teď třeťanda a v distanční výuce to dali do desítky. Pokud vaše třída jela jen do pěti, tak by měli doběhnout co nejdřív do té desítky. Patří to do učiva 2. třídy. Ale tedy ve škole. Né to frnout na odpoledne domů. Za mě, co den ve škole, to násobek, pak týden tréninku a jsou srovnaný.
Do učiva 2. třídy podle některých učebnic patří jenom násobilka do 5.
@Anonymní píše:
@ančapepča Drtíme co to jde, jenže není to hned a paní učitelka některé v pondělí vyzkoušela a napařila jim klidně čtyřky, takže syn je z toho slušně vynervený
Buď klidná, dožene to během pár dní.
Příklad mu řekni nejdříve tak, jak to umí, např. 5×7 a hned řekni i ten druhý způsob 7×5.