Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamarádky malá 2,4m to samé.
Byla poslána na oční, a je to vrozená vada. Začalo se to projevovat “ujížděním” očíčka. Určitě zajdi k doktorce.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mám skoro 1,5 roční dítě a občas, když se zadívá jakoby „do blba“ tak mu jedno oko začne ujizdet směrem ven. Oko mu nekmita, přijde mi že vidí pohodě, ale nedávno mě znejistel jeden porad, kde nějaká odbornice říkala, že oči by po jednom roce u dětí ujizdet nemelyNemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Děkuji
Jo, už nosíme okluzor. Do roka nás jen dětská hlídala, pak jsme složitě řešili vyšetření. Dceři (skoro 2r) ujíždí levé oko směrem ven, když kouká do dálky. Jinak vidí dobře.
Hlavně to nepodceň. Ideální je to vyřešit v předškolním věku, pak může být pozdě. A hlavně my jsme čekali skoro půl roku než nás někde vzali
Dcera to tak měla v roce. Ale ji Teda zajizdelo ocicko do koutku. A máme brýle.
@Sue2008 A to jí ujizdelo ocicko pořád nebo jen občas? Našemu práve jen když se zadiva „do blba“ což je na pár sekund cca 5× za týden, jinak kouká normálně…
@Anonymní píše:
@Sue2008 A to jí ujizdelo ocicko pořád nebo jen občas? Našemu práve jen když se zadiva „do blba“ což je na pár sekund cca 5× za týden, jinak kouká normálně…
Právě u dcerky kamarádky to bylo jen občas, a po půl roce velmi často. Fakt to nepodceňuj.
Já si toho všímala hodně ona měla vždy omluvu proč Atd. U doktora se pak nestačila divit.
Určitě to řešte hned. Jako malá mi taky začalo sjíždět jedno oko do koutku, ale faaakt hrozně moc a najednou. Nosila jsem brýle, v 8 letech operace.. vidím špatně do dálky, ale už nešilhám.
@Anonymní píše:
U nás je to hlavně k únavě, třeba večer je to častěji, přes den kouká rovně. Určitě se někde objednejte, max. vám řeknou, že je všechno v pořádku.
Pokzd je to vnější koutek směrem k uchu, tak to řešte okamžitě. Pravděpodobně se jedná o neurologický problém a dítě potřebuje vyšetření jak na očním, tak u neurologa. Vnitřní koutek stačí vyšetřit na očním, ale také co nejdříve, aby se včas zahájila léčba a nevznikla tupozrakost.
Nemohl by to být Duanův syndrom? Jedno oko je napůl nepohyblivé. Znamená to, že se oči nedokážou souměrně podívat do strany. Podívá se tam jen jedno oko. Takže to vypadá, že dítě šilhá.
@Anonymní píše:
Nemohl by to být Duanův syndrom? Jedno oko je napůl nepohyblivé. Znamená to, že se oči nedokážou souměrně podívat do strany. Podívá se tam jen jedno oko. Takže to vypadá, že dítě šilhá.
Přečetla jsem si co to znamená, a nevypadá to na to. Prcek může normálně očima hýbat a i jinak s nimi bez problémů hýbe, tzn zprava doleva, nahoru,… Obě očka se hýbou stejně, najednou. Jen párkrát týdne se příště jakoby zasekne, vypadá to jako by koukala do blba, a ti jedno oko ji ujede jakoby ven. Pak zamrka nebo ji nějak z toho transu dostanu a očka se hned srovnají… Ale normálně vypaji oči naprosto ok. Zavolám pediatrovi a domluvím s ním co a jak a uvidíme.
@Anonymní píše:
@Janli tak teď jsi mě docela vyděsila
To jsem neměla v pránu, promiň. Ale nenech to plavat, potřebuje to vyšetřit. Já mám jedno dítě s tupozrakostí a druhý s exotropním strabismem a běháme od neurologa k očnímu…
Ahoj maminky, mám skoro 1,5 roční dítě a občas, když se zadívá jakoby „do blba“ tak mu jedno oko začne ujizdet směrem ven. Oko mu nekmita, přijde mi že vidí pohodě, ale nedávno mě znejistel jeden porad, kde nějaká odbornice říkala, že oči by po jednom roce u dětí ujizdet nemely
Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti? Děkuji