Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím syn potřebuje poradit do dějepisu a mně tohle vážně nejde a na internetu nic nemůžu najít. Prosím má rozvést příčiny druhé světové války a je tam nespokojenost s výsledky první světové války a já vážně nevím co k tomu napsat, jak to rozvést. Nevíte někdo? Moc děkuji
Z hlavy zkusim: obrovske valečne reparace, ktere vedly v Nemecku k hyperinflaci a zchudnuti velke casti obyvatelstva. K tomu se pridala svetova hospodarska krize. To konkretne vedlo v Nemecku k masove podpore ‚delnicke strany‘.
Rakousko bylo obdobne frustrovano po svem rozpadu.
V Československu byla situace rovnez slozita. nejvetsi narodnostni mensina byli Nemci (pres 3mil). Tato mensina byla fakticky vyrazena z vlivu na rozhodovani, proto se tak snadno pripojili k Nemecku. Slovaci byli obdobne frustrovani, protoze v podstate prestali existovat (zaradili se pod Čechoslováky).
Širší príčiny a dalsi svetovy kontext nejsem schopna z hlavy po tech letech vydolovat ![]()
Ale koukam, ze devcata uz dala dost odkazu, ze kterych se da cerpat. Predpokladam, ze se nechce dodat esej, ale cca 3 vety.
V uzsim kontextu pozdeji politika appeasementu a podceneni nemeckych ambici, ale to uz je mimo kontext zadane otazky
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím syn potřebuje poradit do dějepisu a mně tohle vážně nejde a na internetu nic nemůžu najít. Prosím má rozvést příčiny druhé světové války a je tam nespokojenost s výsledky první světové války a já vážně nevím co k tomu napsat, jak to rozvést. Nevíte někdo? Moc děkuji
Syn si to neumí sám najít? Google nefunguje?
Jinak jsem dost zděšená. Jen nevím, zda víc z dítěte v 8.-9.tride, co si neumí najít informace, nebo z rodice, co je na tom dost obdobně.
@Svistice píše:
Jinak jsem dost zděšená. Jen nevím, zda víc z dítěte v 8.-9.tride, co si neumí najít informace, nebo z rodice, co je na tom dost obdobně.
Lenora je totiž přenosná. Proč se bude mladý snažit, když mu to někdo zjistí?
Jak píšou holky výše, jen co napíšeš do vyhledávače „příčina druhé světové války“ tak ti vyběhne odpověď, takže tvoje „nenašla jsem na webu“ mi přijde poněkud mimo.
Ale musím říct, že mě teda zaráží, že člověk (dospělý a ne dítě) takto tápe v základu našich dějin
![]()
@Svistice píše:
Geny neschopnosti a hlouposti se dědí, všechny tyhle diskuze, kdy rodič „řeší“ úkol místo dítěte, jsou toho důkazem.
Jen by mě zajímalo, jak tyto děti zvládaly distanční výuku, když nejsou schopny pracovat ani s veřejně dostupnými prameny a informacemi. Navíc vše potřebné je dnes dostupné v digitální podobě. Že je ostuda nemít znalosti žáka základní školy u dospělých, o tom pomlčím.
Příspěvek upraven 17.10.21 v 10:21
@Anonymní píše:
Ne, má vyplněný SÁM celý dvojlist odpovědí, ale s tímhle si prostě neví rady a já vážně nemám čas sedět u počítače a hledat. Ano koukala jsem se na internet, ale nemůžu to najít. Učebnici si nechávají všichni ve škole. A syn se díval, ale taky to nemůže najít. A tahle odpověď, i ta nad tebou byla vážně k ničemu, nemám čas se tady dohadovat.
Ani jeden nemůžete nic najít… to se pak člověk diví, jak to u nás ve společnosti a na politické scéně vypadá.
No jo no, ono to chce zapojit hlavu, umět pracovat s textem a zdroji, to není jak zadat do googlu začátek druhé světové války a do prac. listu vyplnit datum, to umí i prvňák v druhém pololetí. SÁM!
@ontarova.stara píše:
Jen by mě zajímalo, jak tyto děti zvládaly distanční výuku, když nejsou schopny pracovat ani s veřejně dostupnými prameny a informacemi. Že je ostuda nemít znalosti žáka základní školy u dospělých, o tom pomlčím.
Ontarovka, chces jako rict, ze periodicky procvicujes znalosti ze zakladky typu Archimedova zakona napriklad tim, ze si pri prani na valše pravidelne pocitaš objem namoceneho pradla???🧐 🧐 🧐
@Amalthea píše:
Ani jeden nemůžete nic najít… to se pak člověk diví, jak to u nás ve společnosti a na politické scéně vypadá.
No jo no, ono to chce zapojit hlavu, umět pracovat s textem a zdroji, to není jak zadat do googlu začátek druhé světové války a do prac. listu vyplnit datum, to umí i prvňák v druhém pololetí. SÁM!
No hlavne, ze tys tady ty priciny vystrihla z hlavy ![]()
Holky, uz ji nechte a berte to jako mentalni trenink ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Ontarovka, chces jako rict, ze periodicky procvicujes znalosti ze zakladky typu Archimedova zakona napriklad tim, ze si pri prani na valše pravidelne pocitaš objem namoceneho pradla???🧐 🧐 🧐
Ani neprocvičuji, ale zatím jsem neměla problém s dítětem probrat učivo základní školy a to kupodivu ani v oborech, ve kterých jsem neexcelovala. Navíc tady snad stačí umět psát, číst a mít internet. Není to deskriptiva.
@FlorenceF Jenkins píše:
No hlavne, ze tys tady ty priciny vystrihla z hlavyHolky, uz ji nechte a berte to jako mentalni trenink
Mohla jsem no, ale jelikož mám historii vystudovanou, bylo by to asi moc dlouhé, takže by v tom zakladatelka opět nemohla nic najít.
Btw, já nepsala nic o tom, že to má vědět z hlavy (i když má a korelace s Archimedovým zákonem je v tomto případě dost mimo), ale že neumí pracovat s textem.
@Zumpa píše:
Geny neschopnosti a hlouposti se dědí, všechny tyhle diskuze, kdy rodič „řeší“ úkol místo dítěte, jsou toho důkazem.
Tady jsou všichni chytří a ví všechno. Já jsem blbá a často hledám odpovědi na googlu. A neumím dobře hledat, protože často se v tom ztrácím. Občas si nevím rady už od druhé třídy (to nám dal zabrat úkol z matematiky - Hejny). Bohužel. Nedávno jsem se zapotila u vlastivědy. Bylo to tak, že jsem si to špatně přečetla - i dítě - a nedaly to ani dva další dospělí, protože si té malé poznámky taky nevšimli. Ani já nejsem dostatečně chytrá, ani mě děti. Nechápu, jak jsem mohla vystudovat a přežít. A dějiny? To je pro me ten nejhorší předmět. Zakladatelce rozumím. Každý je na něco jiného, někdo ke chytrý, někdo je šikovný, někdo neumí nic a někdo umí vše. Smiřte se s tím. Někdo je hloupý, líný…
@Amalthea píše:
Mohla jsem no, ale jelikož mám historii vystudovanou, bylo by to asi moc dlouhé, takže by v tom zakladatelka opět nemohla nic najít.
Btw, já nepsala nic o tom, že to má vědět z hlavy (i když má a korelace s Archimedovým zákonem je v tomto případě dost mimo), ale že neumí pracovat s textem.
Ehm, no kdybychom meli byt tedy dusledni, tak odbornik se pozna podle toho, ze umi laikovi predat znalost tak, aby to laik pochopil. Takze napsat: ja to vim, ale ty bys to stejne nepochopila, je taktez mimo ![]()
A jinak -proc je mimo neumet v praxi Archimeduv zakon? Ale střihnout priviny druhe svetove valky zjevne patri k zakladni vybave kazdeho slusneho cloveka? ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Ehm, no kdybychom meli byt tedy dusledni, tak odbornik se pozna podle toho, ze umi laikovi predat znalost tak, aby to laik pochopil. Takze napsat: ja to vim, ale ty bys to stejne nepochopila, je taktez mimoA jinak -proc je mimo neumet v praxi Archimeduv zakon? Ale střihnout priviny druhe svetove valky zjevne patri k zakladni vybave kazdeho slusneho cloveka?
Nebavíme se tady žádné raketové vědě, bavíme se o nedávných dějinách, které velmi citelně determinovaly naši současnost.
Takže ano, mít základní povědomí o příčinách druhé světové války považuji za základní výbavu pro každého, kdo má, často bohužel, volební právo.