Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Nikdy nemáš zcela jistotu, že se odplaví vše, co se odplavit má. Napříč světem ženy umírají na následné sepse, když z těla nevyjde vše. To vážně nechceš, sepse může udeřit plnou silou a pak ani pozdní revize tě již nemusí zachránit, tělo to prostě vzdá, selžou orgány a nakonec srdce.
Jediná jistota, že vše bude, jak být má, je´právě ta revize. A jestli máš strach, že bys pak neotěhotněla, mohu tě uklidnit. Měla jsem zamlklé těhotenství, spontánní potrat a následnou revizi zkraje roku 2001. V únoru jsem znovu plánovaně otěhotněla, dítě se narodilo v říjnu. Takže asi tak. ![]()
To je vím ze jistota neni, to se pak stejne kontroluje jestli opravdu vse odeslo a případně by revize byla nevyhnutelna. Ale z toho duvodu strachu o dalsi tehotenstvi, bych rada prvne zkusila tuto cestu.
Neriskovala bych. Opravdu ne, za ten risk to nestojí. Revize je rychlá a v dnešní době relativně bezpečná (rozhodně bezpečnější, než nepodstoupit ji), druhý den jsi už doma.
U nás pouští už v den zákroku. Ráno zákrok a po obědě domů.
Mám za sebou 4 revize a žádný vliv na další těhotenství to nemělo. Menstruace normálně po zákroku naskočila i ovulace.
To bych se spíš bála té chemie v tabletách.
Potratové pilulky se používají již zcela běžně, samozřejmě za kontrol gynekologem jak uzv tak z krve. Pokud neodejde vse, dá se píchnout agolutin na vypuzení, čeká se případně na další menstruaci, při které může ten zbytek odejit sám. K revizi se v případě potreby dá přistoupit vzdy. Vždyť v případě spontánního potratu se taky tělo čistí samo… Ve světě je obecně trend od revizí v těchto případech upouštět, protože je to přece jen větší zásah. Každý si musí vybrat co je pro nej lepší i psychicky - někdo volí revizi, protože to má rychle za sebou a může to uzavřít, někdo pilulku. Všechno má své pro a proti, nech si vysvětlit gynekologem a rozhodni se jak to citis. Osobně mám zkušenost jen s pilulkou a volila bych stejně, ale to se nenech ovlivnit. A taky se nenech strasit, nezijes ve třetím světě aby jsi za dva dny umřela na septický šok.
Mám bohužel tu zkušenost - dva měsíce zpět - zamlklé těhotenství v 6tt. Vybrala jsem si pilulku. Doporučili mi to jako variantu šetrnější k tělu než invazivní zákrok, který nese riziko jizvení dělohy, srůstů, a možného zvýšení potrácivosti v budoucnu. Navíc se to dělá v plné anestezii a ta přináší další rizika…
V případě pilulky hrozí, že neodejde z těla vše a na ten zákrok pak stejně musíš. Z toho jsem měla největší strach, ale řekla jsem si, že je lepší tu neinvazivní metodu aspoň zkusit, že možnost operace je tu vždycky…
No, zpětně hodnotím, že pilulka byla dobrá volba, protože vše dopadlo OK. ALE ten první den mi bylo neskutečně zle - zimnice, zvracení, křeče, mdloby. Fakt hrůza. Prý ty pilulky někdo snáší dobře a skoro nic mu není a někomu je zle jako bylo mně… V tomhle je zase výhoda na straně operativní revize.
Není to lehká volba… Přeji hodně sil! ![]()
Měla jsem ZT dvakrát, v podobném týdnu. S podporou doktorky jsem nechala tělo, ať si poradí samo. Potrat proběhl v prvním případě ve 12. Tt a v druhém v 8.tt, vždy vše v pořádku, revize nebyla nutná.
@Ocuna moc dekuju za milej nazor. Vidim to stejne jako ty, muj osetrujici lekar take. Uvidim co mi jeste reknou v nemocnici az se tam pujdu domluvit. Na ty pilulky jsem tu cetla spoustu nazoru, ze to byl docela mazec. Tak clovek pak nevi co je vlastně horsi.
@Hibou Ja jsem taky nejakou dobu cekala. Buhuzel se to u me samo nespustilo, a ani nevypada ze by melo. ![]()
Měla jsem potrat pilulkou v 9tt ale plod odpovídal 5-6tt a už bych do toho nešla
měla jsem zbytek placenty v děloze 8 měsíců sice se vyplavila sama ale fakt za dlouho ( to že děloha nebyla vyčištěna jsem zjistila až u nové gynekoložky )
takže bych volila revizi
Měla jsem dvakrát zamklé těhotenství a pokaždé ukončené pilulkou. Revizi mi doktorka nedoporučila, že po té pilulce je snadnější znova otěhotnět. Což je pravda, že jsem otěhotněla vždy skoro hned. Ten den té procedury mi teda bylo docela špatně, zvracení a bolesti, trvalo to asi 6 hodin, pak tělo emryo vypudilo a najednou mi jako lusknutím prstu nic nebylo. Ale je to hodně individuální, někomu ani tolik špatně není a někdo má zas naopak komplikace a musí nakonec na revizi. Každopádně by pilulka měla být šetrnější, revize je přecijen lékařský zákrok.
@Anonymní píše: VíceŠpatně ne, měla sem prujem, ale že by mi bylo zle to ne
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Holky, mel by nekdo zkusenost s ukoncenim zamlkleho tehotenstvi, zamlklo 6-7tt, v Brně jinak nez revizi? Pilulkou, jestli je vubec ta moznost?