Ukončení pracovní smlouvy na dobu určitou v těhotenství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Kristy111
10.2.10 09:30

ukonceni smlouvy

Ahoj prosim o radu.Kdyz jsem zjistila ze jsem tehotna,sla jsem normalne na marodku.A v praci jsem zamestnana od 1.4 do 31.3 2010,a zamestnavatel mi oznamil ze mi smlouvu neobnovi,z duvodu tehotenstvi.a ze to bude formou dohody nebo ja ze dam výpoved.Tak nevim moc se mi to nezda!!Nehlede na to ze jsem tam jako zastup za materskou.Take po me zadali ukonceni neschopnosti cos si myslim ze nemusim.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1853
10.2.10 09:50

Nevím odkud jsi,ale zkus si zajít na příslušný úřad práce a poradit se tam.Nemocenskou,rozhodně neukončuj na jejich přání.Doufám ,že ti to dopadne v rámci možností dobře.Vlastě nevím jestli těhotnou na nemocenský můžou vůbec vyhodit!!! Jestli pujdete na dohodu možná by ti mohli dát nějaké peníze navíc …No uvidíš co ti řeknou na úřadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
10.2.10 09:54

Ukončení neschopnosti po tobě nemůžou chtít. Ale pokud máš smlouvu na dobu určitou, což zřejmě máš, tak ti jí nemusí prodloužit, já to taky tak měla.. Ale nevím, jak to je, když jsi na marodným, jestli ti jí nemůžou ukončit až ke dni skončení marodnýho..
Sice ze zákona je, že musí zaměstnavatel držet místo a nesmí těhotnou propustit, ale právě v případě smlouvy na dobu určitou to neplatí, tu prostě neprodlouží a místo nedrží.. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
10.2.10 09:55

Ale jelikož jsi otěhotněla jako zaměstnaná, máš nárok na mateřskou, takže tu ti bude muset vyplácet zaměstnavatel i v tomto případě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
10.2.10 09:59

Pracovní poměr zanikne ke dni ukončení smlouvy na dobu určitou, měli by ti domů zaslat lejstro o ukončení prac. poměru. Pokud nastoupíš na mateřskou v ochranné lhůtě (ta je myslím 60 dní od ukončení prac. poměru), tak budeš mít nárok na PPM a to by ti měl vyřídit zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
10.2.10 10:00

A jinak po tobě taky nemusí chtít podanou výpověď ani dohodu, protože ti prostě oznámí UKONČENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU NA DOBU URČITOU a nemusí ani udávat důvod. Prostě skončí smlouva a on není povinný dát ti novou.. Bohužel, je to blbý, ale je to tak.. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
10.2.10 10:01
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
10.2.10 10:03

Jsem to odklikla dřív než napsala omáčku :oops: .
Projdi si ten odkaz, dole ve velkém odstavci je to, co se Tě týká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristy111
10.2.10 10:23

Můžu se ještě zeptat zda:nemocenskou úkončovat tedy nebudu,ale zajima me jestli budu teda mi narok 6 az 8 tydnu pred porodem na ppm?Nebo si pak mám zažádat o rodičák?Předem děkuji za odpovědi:-)

• Citovat
  • Upravit
12154
10.2.10 10:29

Tady najdeš všechno, co potřebuješ vědět:

http://www.vyplata.cz/…aterstvi.php
a
http://www.mpsv.cz/cs/4758

Tož čítaj, děvče :-) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
10.2.10 10:50

Já bych řekla, že na PPM nárok máš, jelikož jsi otěhotněla v pracovním poměru.. Ale nejsem si na 100 % jistá, já rodila jen tři dny po ukončení poměru, takže já nárok mám.. Ale ty v tvém případě snad taky.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
10.2.10 11:34

Aby jsi měla nárok na PPM,tak se musíš účastnit na nemocenském pojištění nejméně 270 dní. Nevím jak dlouho si pracovala, ale je jedno jestli je ta práce na dobu určitou nebo neurčitou. Holky mají pravdu, smlouvu ti prostě jen neprodlouží,ale žádnou výpověď nedávej. A taky rozhodně neukončuj nemocenskou, protože ta se ti započítává do odpracované doby na PPM a i když ti pracovní smlouva zkončí,tak na nemocenské budeš jako by dál „zaměstnaná“(pro socku). Pak jen přejdeš 6-8 týdnů před termínem na PPM.
Zavolej si na pracovní úřad a tam ti to vše vysvětlí nejlépe.A jsou tam šikovní, kamarádka řešila problém se zaměstnavatelem a na PÚ ji hodně pomohli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
10.2.10 13:58

Ahojky, abys měla nárok na PPM, tak musíš splnit 2 podmínky a) mít za poslední 2 roky 270 „odpracovaných“ dní b) nasoupit na ppm do 180 dní od ukončení pracovního poměru. Takže nárok by si podle toho co píšeš mít asi měla, nepíšeš kdy máš termín porodu, ale vyjít by to mělo. Nemocenskou ukončovat nemusíš a smlouva prostě skončí a ty budeš na nemocenské až do nástupu na PPM. Jediné co je hloupé, že u případného druhého dítka nebudeš mít nárok na PPM když mezitím nepůjdeš do práce… ale kdo ví, co se do té doby změní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101452
10.2.10 14:03
EvaOstrava píše:
Aby jsi měla nárok na PPM,tak se musíš účastnit na nemocenském pojištění nejméně 270 dní. Nevím jak dlouho si pracovala, ale je jedno jestli je ta práce na dobu určitou nebo neurčitou. Holky mají pravdu, smlouvu ti prostě jen neprodlouží,ale žádnou výpověď nedávej. A taky rozhodně neukončuj nemocenskou, protože ta se ti započítává do odpracované doby na PPM a i když ti pracovní smlouva zkončí,tak na nemocenské budeš jako by dál „zaměstnaná“(pro socku). Pak jen přejdeš 6-8 týdnů před termínem na PPM.
Zavolej si na pracovní úřad a tam ti to vše vysvětlí nejlépe.A jsou tam šikovní, kamarádka řešila problém se zaměstnavatelem a na PÚ ji hodně pomohli.

Jen upozornění, nemocenská po ukončení pracovního poměru se už do těch 270 dní nepočítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
10.2.10 19:20

U mě se nemocenská po ukončení prac poměru po vypršení doby určité počítala. V r.2008, nemyslím, že by se něco změnilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat