Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, maminka rodila v srpnu 1983 v Plzni na Slovanech. Chlapeček se narodil živý, plakal. Za dva dny mamce oznámili, že chlapec zemřel. Nemá rodny list, úmrtní list, nebylo ji ukázáno tělo, ani se s ní nikdo nebavil o pohřbu apod. Mesic po propuštění mamce přišla pozvánka na vítáni občánků.
Nevíte někdo, kdo by rodil za minulého režimu v této porodnici, jak se postupovalo v případě úmrtí dítěte? Koupila jsem si test MyHeriatage pro případ, že někde zije můj brácha… Detaily jsem se dozvěděla teprve nedávno a nějak cítím, že bratr nezemřel.
Nech to být. Pravdu se s nejvyšší pravděpodobností stejně nikdy nedozvíš.
Jdi se zeptat na matriku, tam by měl být záznam. Podobný příběh z jiné porodnice mám i já. Záznamy v matriční knize jsou. Rodný a úmrtní list táta vyhodil, k mámě se ani nedostal.
Ale taky mi to přijde minimálně zvláštní. V našem případě měl zemřít v den narození, ale taky plakal, nebyl promodraly, navíc mámě tvrdili, že se narodil v nižším týdnu, než to vycházelo mámě… Navíc záznam o úmrtí přibyl až týden po záznamu o narození, což nechápu proč, když to bylo v jeden den.
Nesedí toho víc, taky jsem si koupila ten test a budu čekat.
Bohužel vypátrat takové děti bude hodně náročné.
Kdysi na to tema delal vyzkum Klima, zkus pohledat reportaze, treba tam popisuje, jak a jeslti se nekomu podarilo sourozence najit.
@andrasteia zatím nikomu. Pokud se to dělo, je to nedohledatelne. Můj bratr se narodil předčasně, měl 2 kg a měli ho vezt jinam. Na to mi říkal můj muž, z Brna vyjede Josef Novák a do Prahy přijede Jan Svoboda. Paní Svobodová si ho pak vyzvedne a nikdo se na nic neptá, protože budou mít papíry v pořádku a ona bude vedena jako matka.
Z doslechu vím, že se stalo, že mimino převáželi do krajského města, kde zemřelo. Taky tělo nikdo neviděl, matka zůstala v původní porodnici a rodina rodný i úmrtní list hned zničila, pohřeb neproběhl, aby matku nedrasáli ještě víc. Matka si taky dodnes mysli, že dítě někde žije.
Holky, držím vám palce. Už se ví, že byla řada dětí v minulosti ukradena za tiché podpory zúčastněných porodníků.
@Anonymní píše: Více
@mado proč rodina ničila rodný a úmrtní list? to nedává smysl, mé babičce také zemřel také novorozenec, zemřel teda doma, ale jeho rodný a úmrtní list měla babička založený mezi dokumenty až do své smrti
@stinga píše: Více… ale ona nepíše, že by ho zničila rodina. Nejspíše její máma nedostala ani jedno. I to se stávalo.
Toužíte po pravdě, chápu. Ale jak víte, že to má stejně i ta druhá strana? Berete v potaz i to, že někomu můžete ten život dost rozbourat?
@mado ve spoustě případů je ten problém, že nemocnice tvrdila, že pohřeb dělá na své náklady a to se nesmí.
Máma by i bratra vidět chtěla, ale nebylo jí to umožněno.
Bratr byl prý zpopelněn a rozprášen, souhlas nikdo nedal. Prý se to tak dělá. Spoléhali na to, že to lidi spolu tehdy neřešili. Zajímave je pak mluvit s někým, komu mimino opravdu prokazatelně zemřelo. Celkem je to rozdíl.
@stinga u nás RL i ÚL zničil táta, aby je máma neměla doma. Máma dodnes neví, jestli byly, táta mi řekl, že je měl a spálil. Ale záznam v matrice je.
@Magical-eyes druhá strana se bez jeho přičinění dopátrat nedá. Pokud žije a žije spokojeným životem, nemá důvod pátrat, tak hledat nebude a nic se nezmění. Pokud má pochyby a chce znát pravdu, má možnost.
@Luciaash Pokud přišla pozvánka na vítání občánků, znamená to, že dítě bylo zapsáno v matrice jako živě narozené, což by mělo být dohledatelné. Doporučuju zajít prvně tam na matriku, Slovany. Řekni si o nahlédnutí do matričních knih nebo o vydání duplikátu rodného a případně i úmrtního listu bratra. Jako přímý rodinný příslušník na to máš nárok.
Pokud se dítě narodí a zemře, musí být záznam, taky se mohla stát ale chyba a může být veden administrativně pod jinym jménem nebo s chybou ![]()
Jinak za tu dobu se ví, že se to dělo a myslím, že pod pojmem „ukradené děti“ něco víc dohledas. Test DNA dobrý, ale to by musel i on toto podstoupit, aby jste se našli, jinak nemáš šanci asi..
@lucynka25 bohužel možností, jak to řešit, moc není. Obávám se, že asi jde opravdu jen udělat DNA test a čekat. Ty děti nebyly ani adoptované, mohou mít i jiná místa narození, jiná jména, jiné datumy narození, mohou být v cizině. Říká se, že z Porodnic v západních Čechách šly děti i do Německa.
Navíc to je už hodně dlouho a spousta lidí, co do toho byla zapojena, už nežije.
Píši, že se to dělo, aby rodina chránila matku, takže matka dodnes neví, co se dělo. Rodiče ji to neřekli a už nežijí, manžel se o tom taky nechtěl bavit a časem se rozešli a sestře, která ví, co se tehdy dělo a co byli domluveni říkat matce, té dotyčná nevěří a žije představou, že ji v nemocnici ukradli dítě.
Pokud si dobře vzpomínám na rozhovor s lékařem z té doby, tak tehdy deti zemřelé po porodu se nepohrbivaly a nevydavaly rodině, přidavaly se do rakvi k jiným zemřelým v krematoriu a palily se s nimi.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.