Ukradené miminko za minulého režimu, mám někde bratra?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7
1.5.25 22:28

Ukradené miminko

Dobrý den, maminka rodila v srpnu 1983 v Plzni na Slovanech. Chlapeček se narodil živý, plakal. Za dva dny mamce oznámili, že chlapec zemřel. Nemá rodny list, úmrtní list, nebylo ji ukázáno tělo, ani se s ní nikdo nebavil o pohřbu apod. Mesic po propuštění mamce přišla pozvánka na vítáni občánků.
Nevíte někdo, kdo by rodil za minulého režimu v této porodnici, jak se postupovalo v případě úmrtí dítěte? Koupila jsem si test MyHeriatage pro případ, že někde zije můj brácha… Detaily jsem se dozvěděla teprve nedávno a nějak cítím, že bratr nezemřel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8994
1.5.25 22:38

Nech to být. Pravdu se s nejvyšší pravděpodobností stejně nikdy nedozvíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.25 22:46

Jdi se zeptat na matriku, tam by měl být záznam. Podobný příběh z jiné porodnice mám i já. Záznamy v matriční knize jsou. Rodný a úmrtní list táta vyhodil, k mámě se ani nedostal.
Ale taky mi to přijde minimálně zvláštní. V našem případě měl zemřít v den narození, ale taky plakal, nebyl promodraly, navíc mámě tvrdili, že se narodil v nižším týdnu, než to vycházelo mámě… Navíc záznam o úmrtí přibyl až týden po záznamu o narození, což nechápu proč, když to bylo v jeden den.
Nesedí toho víc, taky jsem si koupila ten test a budu čekat.
Bohužel vypátrat takové děti bude hodně náročné.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
1.5.25 22:50

Kdysi na to tema delal vyzkum Klima, zkus pohledat reportaze, treba tam popisuje, jak a jeslti se nekomu podarilo sourozence najit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.25 22:56

@andrasteia zatím nikomu. Pokud se to dělo, je to nedohledatelne. Můj bratr se narodil předčasně, měl 2 kg a měli ho vezt jinam. Na to mi říkal můj muž, z Brna vyjede Josef Novák a do Prahy přijede Jan Svoboda. Paní Svobodová si ho pak vyzvedne a nikdo se na nic neptá, protože budou mít papíry v pořádku a ona bude vedena jako matka.

• Citovat
  • Upravit
21691
1.5.25 23:06

Z doslechu vím, že se stalo, že mimino převáželi do krajského města, kde zemřelo. Taky tělo nikdo neviděl, matka zůstala v původní porodnici a rodina rodný i úmrtní list hned zničila, pohřeb neproběhl, aby matku nedrasáli ještě víc. Matka si taky dodnes mysli, že dítě někde žije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5930
1.5.25 23:08

Holky, držím vám palce. Už se ví, že byla řada dětí v minulosti ukradena za tiché podpory zúčastněných porodníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75976
2.5.25 00:07
@Anonymní píše: Více

@mado proč rodina ničila rodný a úmrtní list? to nedává smysl, mé babičce také zemřel také novorozenec, zemřel teda doma, ale jeho rodný a úmrtní list měla babička založený mezi dokumenty až do své smrti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
2.5.25 00:50
@stinga píše: Více
… ale ona nepíše, že by ho zničila rodina. Nejspíše její máma nedostala ani jedno. I to se stávalo.
  • Citovat
  • Upravit
Eva2610
2.5.25 02:18

Edit: smazáno, omylem jsem byla v jiné diskusi.

• Citovat
  • Upravit
13102
2.5.25 05:58

Toužíte po pravdě, chápu. Ale jak víte, že to má stejně i ta druhá strana? Berete v potaz i to, že někomu můžete ten život dost rozbourat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.25 06:30

@mado ve spoustě případů je ten problém, že nemocnice tvrdila, že pohřeb dělá na své náklady a to se nesmí.
Máma by i bratra vidět chtěla, ale nebylo jí to umožněno.
Bratr byl prý zpopelněn a rozprášen, souhlas nikdo nedal. Prý se to tak dělá. Spoléhali na to, že to lidi spolu tehdy neřešili. Zajímave je pak mluvit s někým, komu mimino opravdu prokazatelně zemřelo. Celkem je to rozdíl.

@stinga u nás RL i ÚL zničil táta, aby je máma neměla doma. Máma dodnes neví, jestli byly, táta mi řekl, že je měl a spálil. Ale záznam v matrice je.

@Magical-eyes druhá strana se bez jeho přičinění dopátrat nedá. Pokud žije a žije spokojeným životem, nemá důvod pátrat, tak hledat nebude a nic se nezmění. Pokud má pochyby a chce znát pravdu, má možnost.

• Citovat
  • Upravit
22800
2.5.25 06:32

@Luciaash Pokud přišla pozvánka na vítání občánků, znamená to, že dítě bylo zapsáno v matrice jako živě narozené, což by mělo být dohledatelné. Doporučuju zajít prvně tam na matriku, Slovany. Řekni si o nahlédnutí do matričních knih nebo o vydání duplikátu rodného a případně i úmrtního listu bratra. Jako přímý rodinný příslušník na to máš nárok.
Pokud se dítě narodí a zemře, musí být záznam, taky se mohla stát ale chyba a může být veden administrativně pod jinym jménem nebo s chybou :nevim:

Jinak za tu dobu se ví, že se to dělo a myslím, že pod pojmem „ukradené děti“ něco víc dohledas. Test DNA dobrý, ale to by musel i on toto podstoupit, aby jste se našli, jinak nemáš šanci asi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.25 07:16

@lucynka25 bohužel možností, jak to řešit, moc není. Obávám se, že asi jde opravdu jen udělat DNA test a čekat. Ty děti nebyly ani adoptované, mohou mít i jiná místa narození, jiná jména, jiné datumy narození, mohou být v cizině. Říká se, že z Porodnic v západních Čechách šly děti i do Německa.
Navíc to je už hodně dlouho a spousta lidí, co do toho byla zapojena, už nežije.

• Citovat
  • Upravit
21691
2.5.25 08:26

Píši, že se to dělo, aby rodina chránila matku, takže matka dodnes neví, co se dělo. Rodiče ji to neřekli a už nežijí, manžel se o tom taky nechtěl bavit a časem se rozešli a sestře, která ví, co se tehdy dělo a co byli domluveni říkat matce, té dotyčná nevěří a žije představou, že ji v nemocnici ukradli dítě.

Pokud si dobře vzpomínám na rozhovor s lékařem z té doby, tak tehdy deti zemřelé po porodu se nepohrbivaly a nevydavaly rodině, přidavaly se do rakvi k jiným zemřelým v krematoriu a palily se s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková