Babička mě osočila, že jsem ji "okradla"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
701
24.8.26 18:27
:(
@Anonymní píše: Více

Právě proto mi přijde trochu nepřiměřené dělat z toho emoční výlev typu jsem zhnusená a už ji nechci vidět, vymýšlí si schválně atd., když sama říkáš, že ji nevídáš ani denně a ani týdně (!) a objektivně nevíš, co se mezi vašimi návštěvami děje.
A proč se to řeší takhle na anonymním fóru místo úplně základní otázky na vlastního tátu, jestli se s ní něco neděje, jestli je v pořádku. On ji zná a vídá ji pravděpodobně podstatně častěji. Nebo to se nebavíš pořádně ani s tátou? :nevim:

Měli jsme v rodině jak Alz. tak i postupně těžkou demenci a jako první jsme se strachovali o zdraví a nikoho nenapadlo to až takto osobně řešit a urážet se. Když tu osobu člověk zná a pak najednou je něco, co se úplně vymyká normálu, tak je snad jasné, že je něco špatně. Předpokládám, že jí znáš celý svůj život, tak asi víš, jaký je/bylo u ní standardní chování. V hlavě by ti měla hned rozblikat výstražná světla a ne být dotčená a to tak, že založíš vlákno. Máš zvláštní přístup :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
24.8.26 18:44

Blbne ti babička. Nad věci a řeči se povznes, nic si neber osobně. Tenhle průběh to mívá.

Buď schovívavá a buď jí oporou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.26 19:11

@Silverine247 Pokusím se :). Mezitím jsem se uklidnila a v rámci babi nervů ji to vracet už nebudu. Teď bychom tam měli jet v půlce října, tak se to snad uleží nebo se stane ještě něco co osvětlí její zdravotní stav. Já tohle nikdy nezažila a dost mě to právě šokovalo. Ale samozřejmě vím, že má babi obstojný věk a že takové nemoci jsou. Navíc teď prožila velký šok, když jí nedávno jedno dítě umřelo. Jen u nás v rodině to zažívám prvně takto, že se mě to týká (kdysi snad jen prababi byla nějak nemocná, ale bylo mi 10 let a bylo mi to v té době jedno..)..

• Citovat
  • Upravit
2786
24.8.26 21:51

V lepším případě jí vypadává paměť po prožitém šoku a psychickém vypětí z úmrtí syna, v horším začíná demence. Naprosto běžné u starších lidí, že někoho obviní z krádeže nebo vyhrožování. Neber si to osobně (vím, že snadné to není).
Jedna naše babička obvinila pošťačku z krádeže důchodu (to je taková klasika), druhá babička zase svého zeťě, tu jí sebral 10, tu 20 tisíc…mamka to pak našla někde u babči ve skříni. U jedné babičky se to rozvinulo do roztomilé formy, kdy si zavěšovala na krk různé předměty typu budík atd. Druhá babi zemřela celkem brzo na rakovinu, takže demence se nestačila tak rozvinout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1992
24.8.26 22:19

Moja prababička obvinila svoju jedinú dcéru z toho, že sa jej snaží ukradnúť byt - niekam založila list vlastníctva a keď ho nevedela nájsť, toto bolo prvé čo ju napadlo. Babičku to vtedy tiež dosť ranilo, aj keď je to tak absurdné, že bolo jasné že to hovorí choroba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15754
25.8.26 07:21

Muze to byt stařečka demence. Znam to, babicka taky vymýšlela kdo jí co ukradl. Na první dojem se jevila jako uplne v pořádku, byla samostatná, ve všem fungovala, ale v hlavě už ji začínalo strašit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25002
25.8.26 07:26

Kolik je babičce let? Vidím to na stařeckou demenci. Nesmíš si to tak brát, my jsme taky pořád něco kradli, na dovolenou jsme vezli bez dovolení velký zavařovací hrnec, schovávali boty, seděli na komíně atd. Ten člověk za to nemůže a bohužel bude hůř a hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43325
25.8.26 07:46

Docela dlouho jsem pracovala v Alzheimer centru a to, co tady popisuješ, je přímo ukázkový průběh demence v počínajícím stádiu. Zkreslování reality, vzpomínek, výpadky paměti a hlavně, poruchy chování, vyvolávání konfliktů a křivá obvinění jsou jako z učebnice… tímto to začíná, pokračuje nevypnutím plynu a odchodem do parku, rozhádáním s celou rodinou a končí to absolutním rozkladem osobnosti,…a samozřejmě smrtí.
Takto se to poprvé projevilo u devadesáti procent případů, se kterými jsem pracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43325
25.8.26 07:53

Přestaň být sebestředná a ukřivděná, jestli ti na babičce záleží, obal se trpělivostí a pochopením a hlavně, nic si neber osobně, ona za to nemůže.
Samozřejmě bych ji nechala vyšetřit, čím dřív se to diagnostikuje, tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43325
25.8.26 07:55
@lucad77 píše: Více

Ano, bude hůř a hůř :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
25.8.26 09:23

Zazila jsem to same. Mama mela blizky vztah se sousedkou - hlidala me obcas jako malou. Kdyz pak s blizici se osmdesatkou sousedka nezvladala uklizet, mama ji chodila pomahat. No a ona ji obvinila, ze ji moje mama ukradla hrnce. Samozrejme ze zadny hrnec u nas nepribyl, takze rozhodne neukradla. Vlozila se do toho sousedky kamaradka, zastavala se sousedky a chtela po mame zpatky ty hrnce, co jsme nikdy nevzaly, mama tam pak prestala chodit. A za pul roku k nam zvonila vydesena kamaradka sousedky, ze pry ji obvinila, ze ji ukradla zlato, a jestli nevime, jestli nejake mela.
Muj deda v 90 obvinil svou snachu, ktera mu prala spinave pradlo, ze mu ukradla jakasi tricka. K cemu by ji asi byly… Moje babicka v 80 v noci vzbudila moji mamu a kricela na ni, ze ji ukradla prasky na spani a ze je zlodějka. A to babicka byvala ta nejhodnejsi zenska, jakou jsem znala. No a u vsech tech zminenych to byl pocatek demence, lepsi uz to s nimi nebylo a do par let vsichni umreli. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5219
25.8.26 09:49

Tak demence/Alzheimer neni jen o zapominani. Naopak to co popisujes, klidne byt priznakem muze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová