Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,sice jsem tady už něco psala,ale zas mě napadla jedna věc.Na ultrazvuku jsem byla před více než 14dny,tam mi doktor sdělil,že jsem v 5tt.V 7tt jsem si byla pouze pro průkazku,a na odběr.Teď za 14dnů jdu poprvé do poradny to už budu mít za sebou zhruba 9,5tt,a pak se chodí asi na vyšetření k dr,tak jsem to pochopila od sestřičky.Ale jak se dozví ten doktor bez UTZ že je vše v pořádku?Podle vyšetření se to dá poznat?Ale to,že třeba bije popř.nebije(v tom horším případě)srdíčko to přeci nepozná.Můj Dr má totiž UTZ v jiné místnosti přes chodbu,takže ho nedělá hned při vyšetření.Jsem poprvé těhotná a napadají mě možná samé blbosti…ale pro klid duše…napište.Děkuji
Počet UTZ v těhotenství je hodně individuální, podle toho, jestli jsou potíže, a taky dost záleží na doktorovi.Obecně se dělá UTZ poprvé, aby bylo jisté, že se nejedná o mimodělžní těhotenství, pak kvůli srdíčku a pak okolo 12tt.Takže já bych si tipla, že možná UTz nebude, ale zkus se doktora zeptat, já se tam takhle vnutila v 8tt, abych viděla srdíčko.
A neboj se ničeho, čti jenom příběhy se šťastným koncem a užívej si těhotenství, strašně rychle to uteče. ![]()
Ahoj, standartně se dělají jen UTZ na začátku jak psala Judycum, pak v 20tt a 30tt. Tyto UTZ jsou hrazené pojišťovnou… .Ale záleží na Dr., někdo dělá UTZ pokaždé, někdo jen tady tyto, např. u mojí Dr. se za UTZ na vlastní žádost platí 300Kč.
Neboj, pokud jsi zdravá a cítíš se dobře, opravdu není potřeba dělat UTZ pokaždé
Kdyby bylo něco v nepořádku, tak to Dr. pozná, srdíčko se dá poslouchat i bez UTZ.
Ahoj,
spousta doktorů dělá utz při každé poradně a nevybírají za to peníze navíc. V dnešní době si člověk může doktora vybrat. Někomu tři utz v těhu stačí mi rozhodně ne. Takže jsem viděla svoje děti na každé poradně a bylo to super
Pokaždé jsem se na utz těšila. Záleží na tobě jak ti to vyhovuje a stačí ![]()
tak já v těhu měla první UTZ až ve 12tt. předtím Dr. poslouchala srdíčko takovou sondou, kterou přiložila k břichu. pak jsem už teda měla UTZ každý měsíc. ale bylo to kvůli těhu cukrovce. mě to teda nevadilo, ale Klárku občas UTZ štval a kopala do něj
jo a taky narazíž na názory, že je to pro dítě škodlivé
takže uvidíš, spíš se domluv s doktorem. v každé ordinaci je jiný přístup. přeju pohodové těhu.
ahoj standard je prý 12,20 a 30 tt
ale upřímně řečeno si to nedokážu představit - náš dr. měl utz v ordinaci a dělal ho
v 4až 5 tt - potvrzení těhu
7 tt - potvrzení srdeční akce ( u druhého mimi nebylo strašně dlouoho vidět - skoro až do 8tt - takže jsem byla na UTZ 3× ob den:o)
12 tt - nejlíp se zjištuje velikost, TP , Já si ještě zašla na biochem. screening - nejdřívější možnost odhalit případný vývojové vady - dělá se UTZ a krevní testy - je to placené ne standard vyšetření - stálo mě to 1200,–-
20 tt - tzv „velký UTZ“ zjištují se vyvinuté orgány atd
25tt - jen tak
no a pak v 30 tt no a dál jich bylo ještě docela dost páč jsem začínala mít nějaké problémy
Dr. byl vstřícný a kyž jsem ho o utz požádala nikdy neodmít a nic jsem neplatila:o)
Ahoj já jsem byla v prvním těhotenství na UTZ ve 12tt, 20tt a pak v tom 30tt, poslední UTZ mě dělali až v porodnici, Mudr. v ordinaci utz neměla, takže jsem chodila jen na ty hrazený. Srdíčko poslouchala každou poradnu tou sondou přes břicho.
Mě to stačilo, neměla jsem důvod měnit Mudr.
Teď už UTZ má.
Zatím máme za sebou jeden (9tt) na zjištění srdíčka a příští týden nás čeká další (17tt) zároveň s genetikou. Tak nevím - asi jsem zase nějak mimo… ![]()