Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se zeptat na váhové přírůstky na konci těho. Já měla vždy na ultrazvuku ukázkovou váhu,termínově odpovídalo,ale od zruba 30týdne se to začalo utlumovat.
Z termínu 4.3. se mi v 30týdnu posunul na 9.3., v 35týdnu na 11.3. a dnes na začátku 37týdne na 20.3. Váhy mám uvedené v metříku. To nepřibírání mě začíná děsit,ale pupečníkové průtoky mám v pořádku a o hypotrofii ještě nechtěla doktorka mluvit,že to je spíš dáno geneticky a tím,že holčičky jsou drobnější…
Ke všemu mi hrozí předčasný porod,včera mi naměřili kontrakce po 3-5minutách a mimi mám polohou KP…
No,prostě samá jobovka ![]()
Měl jste někdo podobné problémy??
Ahojky Befi ![]()
No,uplne chapu Tve obavy a vim jake to je…Mame neco podobneho,akorat ze u nas se to pricita tomu,ze mimi ma malo plodove vody…
TP jsem meli na 29.3. potom kolem 20tt na 4.4. kolem 25tt na 6.4. a ve 30tt na 8.4. takze se hrozim pristi navstevy u DR. jestli budeme zase pozadu ![]()
Ty jsi uz ve 36tt tak byt Tebou nedelam si obavy,mala uz je dost vyvinuta a vsechno bude dobre,kdyby se narodila!
My jsme ve 32tt tak mam strach vetsi,predcasny porod nam hrozi taky,teda spis vyvolany predcasne,kdyz bude maly zase min rust
hlavicku mame dole uz od 20tt
Jinak prutoky pupecnikem,atd mame ukazkove,tkaze tezko rict,kde je chyba! ![]()
Tak pevne nervy!A at je vsechno Ok
Ahoj Befano,
já jsem měla první holčičku taky KP a její váhový odhad byl o 600g jiný než realita. Pak jsem se na to ptala svého gyndr. a říkal, že u KP se miminka špatně měří a často jsou odhady úplně mimo - hlavně ke konci, kdy už je tam mimčo natěsno.
Pokud jsou průtoky OK, tak se ničeho neboj! Možná bude holčička jen menší, ale to přece nevadí.
Držím palce, R.
Holky já si myslím, že posuny o dny vůbec nic neznamenají a ani utz není přesný, mně tvrdili těsně před porodem, že dítě bude vážit cca 3,5kg a mělo 4 kila. Měření a hlavně vážení přes utz je hrubý propočet. Pokud se dr. zdá vše v pořádku, tak bych věřila. Třeba bude mít kratší tělo, ale dlouhé nohy! ![]()
Kamarádka měla holčičku narozenou v termínu a vážila 2,40, zřejmě placenta nedovyživovala naprosto dokonale a přitom vše před porodem vypadalo v pohodě. Prošla všemi různými testy a byla v pořádku, teď jsou jí 3 roky a je to zdravá a živá holčička.
Nemyslím si, že porod v 36tt je průšvih, když by to přišlo, tak si řekni, že máš aspoň takhle možnost si jí vykrmit in-natura ![]()
HOlky, termíny se určují hlavně v tom 12tt na UTZ, pak už se velikosti miminek hodně liší a zkreslují to.
Mě 2 dny před porodem honili po celé porodnici, protože se jim malá zdála malá - 2,7 kg, za dva dny se narodila s váhou 3500g, takže celkem velkej rozdíl. A podle UTZ mě termíny posouvali pořád dál - Nikis se jim na UTZ jevila malá, první termín jsem měla 17. října, poslední 25. a malá se narodila 13.
Befano, a navíc ty když vydržíš ještě týden, tak se malá narodí v 38tt a to už je podle doktorů v termínu
Tak držím pěsti ![]()
ahoj
přesně jak bylo psáno - termín porodu se určuje podle UTZ ve 12 tt - plus možné poupravení dle utz ve 20 tt - pak už jsou váhové a velkostní přírůstky tak rozdílné že se TP upravovat nemá - prostě se začínají projevovat genetické vlastnosti - nikdo nemůže očekávat že dítě drobných rodičů bude stejně velké jak dítě rodičů blížících se ke dvěma metrům.
Pokud ti dělali průtoky - a jsou vpořádku a nenašli problém ani na placentě, tak bude asi vše v naprostém pořádku - ale pokud máš obavy objednej se na vyšetření k jinému dr - nebo se třeba přihlas už do porodnice a choď na kontroly tam .
Holky,děkuju za podporu.já vím,že ty měření nejsou už moc přesný a nějaký posunutý TP taky neřeším. ale když mi udělají měření po 10 dnech a váha je v podstatě stejná,tak mě to prostě vylekalo
Ale konzultovali to můj doktor a ultrazvukařka a řekli mi,že to bude ok,jen prostě bude droboučká…tak jim teda budu věřit ![]()
jinak já i partner jsme celkem vysocí a nikdo v rodině žádnej prcek není..tak nevím,po kom ta holka je ![]()
Jo,a dle ultrazvuku v 12týdnu bych měla termín už 27.2.,takže fakt celkem posuny…
Befano, moje první dcerka se narodila v 37.tt, porodní váha 2,025kg, 46 cm. U mě ale diagnostikovali špatné průtoky pupečníkem, šla jsem na indukci před termínem… 36.-37.tt je na porod v pohodě, nedělej si starosti (já si je tehdy ale taky dělala
). Dcerka byla malá, ale naprosto v pořádku. Chápu, že tě to straší, ale jestli je jinak všechno v pohodě, průtoky v pořádku atp., bude vážně jen menší. To přece ničemu nevadí…
Ad: odhad váhy na UTZ - při obou dětech se mi doktoři trefili + - 150 g
Hanka
Malej byl taky konec pánevnía v den porodu ho měřili dva různí doktoři na dvou UTZ a sekli se o 500 - 700g, tvrdili, že můžu rodit klasicky, protože nebude mít víc než 2,8 kg. Nakonec měl nejvíc „rozumu“ malý, který se pro nepostupující porod nakonec narodil císařem a já jsem tomu moc ráda, protože kdoví jak by se přidusil, či něco podobného, protože já jsem drobná, on byl konec pánevní a měl 3,5 kg. A celý poslední trimestr se také řešilo, že málo přibývá, měřily se průtoky, měla jsem jíst hroznový cukr atd. Martina
Befano,
moc dobre ti rozumim. Me zacali kontrakce uz 32tt a tak jsem musela lezet v nemocnici ap orad me strasili predcasnym porodem. Tomik byl take KP ja sice porad verila, ze se otoci, ale neotocil. No a UTZ jsme mela to same - me se dokonce stalo, ze na UTZ delanem asi po 10ti dnech mel dokonce mensi vahu tkaze me take vystrasili. No ale pritoky byli v pohode.
Nakonec jsme rodila 10 dni pred terninem (tedy vlastne v terminu) Tomik mel 3,25 (coz neni tak spatne
Rodila jsme sice KP, ale byla to rychlovka v 7.00 mi praskla plodova voda a v 9.40 se narodil ![]()
Takze drzim palce a verim, ze vse bude v pohode.
Take me strasili, ze je mimi hodne maly, prutok pupecnikem ok, pak mi vyvolavali porod kvuli prenaseni a maly mel 3,5 kg. Tenkrat mi rekli nelehat na levy bok a dali mangesium plus B6, myslim, ze to na to nemelo zadny vliv. Snaz se byt co nejvic v klidu, v tomhle je ultrazvuk spis na skodu (zbytecny stres).
Nepročetla jsem celé a nevím, jak názory ostatních, ale…
Moje gynekoložka mě předala do rizikové poradny cca ve 37. týdnu z důvodu, že plod nepřibírá a chtěla mít „sichr“, že budu pod odborným dozorem. Hrozilo, že dítě nebude mít ani 3 kg. Porodní váha byla skoro 3,70! , shodou okolností byla u porodu dr., která mě převzala v rizikovce a pravila: To se nám paní doktorka trochu sekla, co? ![]()
Mě dělala ultrazvuk paní doktorka Nouzová ( http://www.porodnice.cz/prehled-poraden )
musím říct,hrozně příjemná ženská,snažila se mě uklidnit,že to není nijak špatný a že ty přístroje už v tomhle stadiu těhotenství fakt nejsou přesný.
Tak jsem teda zvědavá… už jsem si i prospala z dopolední depky ![]()
Tak já tě asi uklidním - malá měla při narození 2,76kg a 47 cm - narodila se asi týden před termínem. Celou dobu vycházelo, že bude drobná, ale nikdo to neřešil
Takže neboj, bude to v pohodě.
Taky bych si nedelala hlavu,tyhle pristroje fakt nejsou az tak presny.Me v 37 na UTZ vykladali jak je to dost velky mimco(ale ja vedela svoje a nakoupila oblecky pro nedonosenatka
) a mala byla o tyden-14dnu driv a mela 2650g a 48cm.Proste drobinek,ale dohnala to hrozne rychle,az nam DR chtela zase ubirat kojeni
..A dneska je burtik a nic ji nechybi.(male mimco se rodi lepe
)