Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
ráda bych znala vaše zkušenosti, případně názor…
Naše Karča je plně kojená a měla ve 3m bezmála 7,5kg. Troufám si tvrdit, že v úterý na očkování ve svých 4m pokoří hranici 8kg.
Je to asi tak 2týdny, co se mi začala v noci budit po 3h, předtím spinkala těch 6h, pak každé 3h papání… Myslíte, že může jít o to, že už jí mlíčko nestačí
Řekla bych, že v množství problém není, dávám jí při uspávání z obou prsů, oba „vytáhne“ do měkka, přesto je jak hodinky a 3h po usnutí už se hlásí.
Koketuji s myšlenkou dát jí na noc UM, nebo kaši. Je to i trochu má pohodlnost, ale už jsem unavená. A i přesto je ve mně to, že jsem ji chtěla kojit bez příkrmu až do těch 6měsíců…
Zkoušeli jste dokrmovat na noc při plném kojení? Zabralo? A nerozhodilo to zažívání miminka, do jaké míry může ovlivnit jeho imunitu z kojení… Je ve mně, možná spousta zbytečných, otázek. V úterý jdeme na zmiňované očkování a tak chci být na doktorku „připravená“
Díky moc za vaše zkušenosti.
Mirri
Ahoj,
já Ti povím mou zkušenost. Matýsek taky spinkal cca do 4. měsíce hezky, tj. budil se poprvé po 6-8 hodinách, ale pak si najednou jedno kojení přidal a přestože jsem ho večer před spaním nakojila z obou taky úplně „do dna“, tak byl za 2-3 hod. vzhůru a zase pil jako o život.
Takhle malému jsem nechtěla nabízet ještě nic jiného, jelikož jsem slyšela, že to stejně moc nepomohlo, takže jsem počkala do 5,5 měsíců a na noc začala dávat kaši. A co bys řekla? Vůbec to nepomohlo
a budil se pořád stejně. UM odmítal, na to se chytil až teď v 10 měsících, takže s tím zkušenost nemám. Dávám mu ho ale jen přes den. Na noc má kaši a vodu, tu má rád.
Naštěstí nám noční buzení odeznívá samo postupně (teď kojím 1 v noci a 1 ráno), ale po pravdě se spinkání opravdu zlepšilo něčím jiným. Začala jsem ho striktně dávat spinkat po kaši bez kojení , aby uměl usnout sám. Pomohlo to hlavně v tom, že když se v noci vzbudil a bylo to třeba už ve 22, tak zase sám usnul a nepotřeboval mě k tomu.
Být tebou, ještě počkám, na příkrmy je brzy, i když mlíčko snad zkusit můžeš, ale záleží na tobě, třeba ti poradí doktorka. Hodně štěstí.
Medúza
Ahojky Mirko,
taky si myslím, že podáním UM nic nevyřešíš a budit se bude stejně jako předtím. Alespoň u nás to tak bylo s oběma klukama. S Filipem jsem vstávala od narození každý tři hodiny, koncem pátýho měsíce každou hodinu
. Ale musím na to zaklepat, je to teď čím dál lepší, vzbudí se za noc tak 2×, trochu se napije a putuje zpět do postýlky. Večer před spaním jenom kojím, zatím jsme ve fázi 3 druhy zeleniny + občas dušený jablíčko
. Kaši jsem zkoušela jenom jednou, udělaly se mu červený fleky okolo pusinky a taky mu vůbec nechutnala, tak jsem ji věnovala kámošce ![]()
Takže přeju ať se vám noční spinkání co nejdříve srovná a Ty se konečně vyspíš (i když můžu z vl. zkušenosti potvrdit, že zvyknout se dá na cokoliv
)
Katka a kluci
Ahoj Mirko,
tenhle problém se tady v diskuzích objevuje poměrně často. Myslím si, že je strašná chyba, že se o tomhle „jevu“ člověk v moudrých knihách nic nedočte a nezmiňují se o něm ani na kurzech kojení. Pak se maminky zbytečně děsí, že nemají dost mléka. Naštěstí tuhle situaci zná řada z nás (Květňátek 2005), takže mě to moc nepřekvapilo. Moji Aničku jsem od návratu z porodnice kojila 6× - 7× za den, v noci měla 6 - 7 hodinovou pauzu. Libovala jsem si. Tohle slastné období skončilo začátkem 5. měsíce. Anička se kojí cca 10× denně, z toho asi 3× - 4× v noci. Taky jsem uvažovala nad kaší, ale přečetla jsem si v Betynce, že tahle zvýšená potřeba kojení je zcela normální vzhledem ke stále větším pohybovým aktivitám dítěte a že podání kaše obvykle nic nevyřeší. Tak jsem moc ráda, že to i tady v diskuzi holky potvrdily. Údajně má tohle žravé období trvat 2 - 3 měsíce. No, už mi chybí necelý měsíc, takže určitě vydržím. Je to k nevíře, ale docela jsem si zvykla a už si nepřipadám ráno ani moc vyčerpaná. Prostě v polospánku nakojím a spím dál, někdy pak ráno vzpomínám, kolikrát jsem vlastně kojila.
Co nejvíce klidných nocí přeje
Světlana
Ahoj,
asi záleží na dítěti. Nám kaše ani UM na lepším spaní nepřidali. Do asi 3 měsíců syn spal nejdřív 4 - 5 hodin, pak se budil po cca 3 hodinách. Poté se to zlomilo a kojili jsme po hodině ve dne v noci do 5,5 měs. Na UM a láhev od Aventu si syn zvykal týden - zkoušela jsem několikrát denně až se najednou napil
Ale i teď v 9 měsících i když už nekojíme se syn budí min. 3× za noc a „šílí“ a pokud ho nemám v posteli a intenzivně nehladím a neuklidňuju, řve jak na lesy. Zkoušeli jsme všechno možné, jak naši situaci zlepšit, ale zdá se, že prostě musíme trochu vyrůst. Takže si myslím, že se buzení nedá svalovat na hlad ![]()
Lasička a Matýsek 9 m.
Ahoj,
Ríša má příští sobotu 4 měsíce, od narození se budil na mlíčko po 3 hodinách - i v noci, ale posledních 14 dní se v noci budí po 1,5 hodině.
Doktorka mi řekla, že takhle velkému dítěti (ve 3m měl 75 cm a 7,4 kg) už mlíčko na noc nemusí stačit a poradila nám rýžovou kaši od Nutricie. Dávám mu ji buď po lžičkách nebo řídkou z láhve a vydrží po ní spát minimálně 4 hodiny. Pak dostane z láhve Sunar se lžící této kaše, spí do 3, nakojím a vydrží do 4.30 a pak do 06.00 a do 7.30. Prostě po kojení se budí zase každou hoďku a půl.
Soňa
Ahoj,
pro Lasičku - mám asi stejný problém, můj syn nechce absolutně nic jiného než kojení.Jak jsi to zkoušela?Mám hrníček od Aventu, už jsem i vytáhla membránu, takže teče sám od sebe, a on to prská a nechce ať je to moje odstříkané mléko nebo Nutrilon.Děkuji za odpověď. Jsem už zoufalá, nemůžu se nikam hnout, protože raději řve hlady než by se napil.
Pro Tyndu: nejdřív jsem koupila stříkačku, udělala Hamilon a zkoušela ho vpravit do syna, prskal a nešlo to. Pak jsem koupila láhev od Aventu takovou tu se savičkou i pítkem. Savičku Matýsek fakt týden kousal a pokud mu trocha UM natekla do pusy, tvářil se, jako že hrůza. Po týdnu se to úplně obrátilo a najednou vytáhnul asi 150 ml. S pítkem jsem to nakonec vzdala. Vodu pijeme buď z obyč kapajícího hrnku z IKEA nebo z láhve od Jupíka. Co vím od kamarádek s dětma, tak ty membránové hrnečky děti moc nemusí…
Držím palce ať se rozpijete ![]()
L.
Já se přidám se svou zkušeností,Andulka mi do 3 měsíce spala skoro celou noc,pak se začala budit po 3,pak po 2hodinách a do sedmi měsíců jsme to dotáhly na intervaly po 20 minutách ![]()
Já vypadala jako zombie,ona byla protivná,nevyspalá…a navíc,bylo „naplánované“ další miminko,ale s touhle frekvencí jsem na MS neměla nárok ani šanci…
Tak jsem si řekla dost,koupila moudrou literaturu a začala studovat…pro jistotu jsem jí taky začala s tatínkovou pomocí učit na UM přes den .Šlo to hrozně pomalu,ale v den,kdy vypila 100ml UM jsem do toho šla.
Udělala večerní rituál,našroubovala do pusinky flašku,a uložila dítě…připravená prostě nepovolit.Hm,dcera mě převezla,spala celou noc,vzbudila se v pět ráno dostala prso a spala dál.
Tak je to do teď,akorát dostává lahev…
No,a miminko na sebe taky nenechalo dlouho čekat… ![]()