Umanutá dvouletá

485
12.1.15 14:24

Umanutá dvouletá

Maminky,

začínám být zoufalá z mojí čerstvě dvouleté dcery. Vždy měla svojí hlavičku, hodně se snažila prosazovat se (cca od 11m), a to dost na tvrdo. Ale v 18m se vše hodně zlepšilo, začala mnohem více poslouchat, dala si vše vysvětlit, i když někdy s většími obtížemi. Začala se pak zas znovu mazlit, když něco provedla a já jsem se jen zamračila, tak utíkala ke mě, plakala a říkala promiň. Fakt byla docela hodná.
Ale v posledním asi 6 týdnech už jsem zoufalá. Dcera se vzteká kvůli všemu a vysloveně se snaží mě vytočit. Volám na ní, dělá, že neslyší. Zavolám znovu, nic. Zavolám potřetí, nic. Pak zvedne hlavu a začne se smát. Taky jí nic nebaví a u ničeho nevydrží, pořád jen někde lítá, a to ona pohyb moc nemusí.
Dřív pomáhalo, že jsem si k ní dřepla a něco jí vysvětlila z očka do očka. Ale jakmile to udělám teď, tak začne zdrhat.
Docela se mě pěkně držela, vracela se. Ale dnes mi utekla 2× pryč, hodně daleko (naštěstí jen v rámci sídliště, kde nic nejezdí), ale odmítla se vrátit. Musela jsem za ní běžet, byla už opravdu moc daleko.
Hodně věcí dělá jakoby naschvál, něčím švihne na zem, protože jsem jí před tím upozornila na něco, že se nedělá. No, a pak čeká na mojí reakci. Vysloveně boj o moc? Nebo prostě jak vytočit mámu do komatu? Já nevím jak to nazvat.
Přemýšlela jsem čím to je a napadlo mě následující - jsem v 5.měsíci a už s ní tolik blbin nenadělám.
Zvláštní je, že od té doby, co takhle vyšiluje, tak mnohem víc spí (přes noc i 12h a to dřív naspala tak 9-10h/noc) a ještě spí i přes den. A taky se jí hodně zhoršil atopický ekzém - resp. spíš se znovu vrátil, už jsme měli klid. Zuby jí rostou dole 2 špičáky, ale na bolest si nestěžuje.
A ještě jedna věc. Už když se začala vztekat v 11m, tak se stávalo to, že zatnula ruce v pěst a začala se třást při nějakém podnětu, který byl pro ní výrazně pozitivní nebo negativní. Časem to vymizelo a teď to dělá znovu.
Já už jsem z toho zoufalá. Po dobrém nechce slyšet, když dostala na zadek (jinak nebiju, ale už mi ujely nervy), tak byl ještě větší sek, nechtěla už pak nic a začala dělat ještě větší naschvály. Nechci jít na ní po zlém, doposud to po dobrém fungovalo vždy lépe, ale já už nevím jak dál. Mám strach jak jí zvládnu vychovat. Vím, že je to jen na mě, ale po dnešním dopoledni ztrácím naději. Pomožte, podpořte, prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
12.1.15 14:28

No jo no, je to normální :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
12.1.15 14:30

A ano čeká na reakci, oni se tím prostě učí. Jestli tohle ještě ne a jestli to co řekneš bude platit i příště. Mysli na to. Dávej co nejméně příkazů. Ale na něčem trvej a pokud prostě nepůjde za ruku, tak jí za ní táhni. A stanov jak daleko - teď půjdeme přes přechod a támhle tě pustím. A půjdeme i přes řev, protože je to nebezpečné. A tak to i udělat. A vysvětlovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
12.1.15 14:31

Období vzdoru :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
za pár let to přejde a pak přijde puberta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mám dvojčata 2 roky a něco málo a můžu tě ujistit, že přežít se to dá (těžko, ale dá)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
12.1.15 14:32

V anglictine je zajety pojem „terrible twos“- volne prelozeno = dvoulete dite je prisera ;)

jsou na to cele studie, ale v podstate nezbyva nez stanovit hranice, tvrde je dodrzovat, neustupovat, reagovat v klidu, ale pevne, proste laskyplne krotit. teorie krasna, ale jak se u toho nezblaznit jsem se nedocetla.

ja mam dvouletou priseru, ktera nereaguje na zadne pokyny a dela, ze me neslysi cely den a k tomu mam rocni polopriseru. jedine vyhoda je, ze nemam cas nic resit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.1.15 14:32

Myslim, ze je to normalni. U nas teda jo. Syn je dobrej nervak a jak mu neco hned nejde, tak rve vzteka se. Kdyz dostane na zadek, urazi se a zavre se v pokoji a rve. Za chvilu se uklidni a je zas normalni :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
12.1.15 14:38

Přesně jak psala @Run : Dávat co nejméně příkazů, jen ty opravdu důležité a u těch neustupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
12.1.15 14:44

Dite, ktere mi utece z dohledu a doslechu dostane zcela bez diskuzi na prd.el. Davam detem myslim celkem volnost, pokud nejdeme kolem rusne silnice, tak nemusi za ruku, ale ocekavam, ze se minimalne zastavi, kdyz reknu/zarvu. To je otazka zakladni bezpecnosti.
Nedavno mi takhle zdrhnul petilety a temer vlitnul do frekventovane silnice a i on dostal pres prdel, i kdyz normalne uz to nedelam, protoze se domluvime ci potrestam jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
927
12.1.15 14:44

Malemu je zatim 18 mesicu, tak uvidime co nas ceka, chtela sem reagovat na to treseni se, maly to dela asi od roku, byli jsme s nim i na neurologii a neni to nic vazneho, myslim ze ve zprave pro dr. bylo shudering. Jinak zkus nejakou literaturu na tema obdobi vzdoru, treba ti pomuze se z tobo nezblaznit;)..jinak ale souhlasim s @Ali-Ali …preju pevne nervy :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
12.1.15 14:48

Načteno něco mám. Myslím, že zákazů má fakt málo. Láskyplně jdu na ní pořád - i když bych jí občas spíš už jednu přilepila :roll:
Já prostě jen nedokážu pochopit kde se vzala tahle šílená změna, když u nás doma nic nového není a myslím, že výchovně jdu na to furt stejně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
12.1.15 14:48

Nj, období vzdoru. Syn měl kolem dvou to samé a to byla čerstvě narozená dcera, takže masakr! První vlna byla nejhorší. Období vzdoru trvá stále, ale třeba týden hodně špatné a pak zase 14 dní lepší atd. Jediný co mi z toho za ten půlrok vyplynulo je, že násilí nepomáhá, vysvětlování taky ne. Je nastaveno pár pravidel a přes ty nejede vlak. Jakože třeba nedostane jídlo dokud si neumeje ruce. A tak už byl párkrát hlady. Co není důležité, na tom netrvám. Třeba, že nechce tohle triko, ale jiné, tak mu dám vybrat. Nebo že nechce ven. Tak místo, abych na něm klečela a rvala na něj oblečení, tak prostě nejdeme. Teda pokud nemusíme samozřejmě. Celkem se mi osvědčilo dát možnost volby, aby to dítě pocítilo čast zodpovědnosti. A pod tím se ztratí vlastně to, kvůli čemu chtěl protestovat. Třeba: chceš jít venku pěšky nebo na kolečku? A on si vybere a zapomene, že vlastně jít ven ani nechtěl. :-) ale je to pěkně na palici. Já už jsem někdy z těch strategií tak vyčerpaná, že na něj jenom řvu. :-) a žádné výčitky nemám, jsem taky jenom člověk a musím PŘEŽÍT! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
12.1.15 14:52

Jo, abyh nezapomněla, jak píše @al-ča, tak mi tu kdosi doporučil knížku A dost! Francouzské děti nedělají scény. Je to to nejlepší, co jsem kdy o výchově četla. :-) Velmi doporučuji, minimálně se dobře pobavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
12.1.15 14:57

@loja
ta silena zmena nemusi mit zadny duvod, krome toho, ze dite „dospiva“. jeden clanek, co jsme cetla, zacinal slovy: taky se divite, kdo vam vymenil to uzasne miminko za to protivne odmlouvajici stvoreni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
12.1.15 15:00

:mrgreen: super diskuze právě to on line 3× prožíváme :mrgreen: a že mě se díky dětem stává flegmatik :palec:

Máš normální dítě :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
12.1.15 15:09
@loja píše:
Já prostě jen nedokážu pochopit kde se vzala tahle šílená změna, když u nás doma nic nového není a myslím, že výchovně jdu na to furt stejně :nevim:

změnil se její věk a její vnímání světa, zjistila, že kromě „ano maminko“ nebo „jistě maminko“ může říci také „néééééé“ a zkouší co to udělá
Nejdůležitější je zachovat klid a trvat stále na stejných hranicích.
Např děti si nesmí samy otvírat ledničku (netrápím je hladem, ale pro ně je to kouzelná ktrabice :roll: ), vždy opakuju, že musí zavřít a říci co by chtěli a já rozhodnu, jestli dostanou nebo ne. V 99% případů chtějí lipánka a toho jim dám, pokud je k tomu vhodná doba (ne půl hodiny před obědem) a neměli ten den už 3 další jogurty. Někdy stojí u ledničky a ječí, tak klidně zopakuju své rozhodnutí (lipánjek bude až na svačinku, za chvíli je oběd, nebo ne až zítra, dneska už jste spapali 3 lipánky) a že toto není důvod ke křiku ani k pláči, pokud nepřestanou, tak řeknu, že klidně mohou plakat a řvát dál, ale na mém rozhodnutí to nic nzmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí