Záchvat breku u 5leté

216
7.1.15 21:49

záchvat breku u 5 leté

Dobry den. Mam takovy problem, nase mala ma 5 let, obcas miva pred spanim nekdy i v prubehu den takove zachvaty ze se nasve a dela naschvaly, napr tim ze kdyz jdeme ven najednou se zastavi a ze dal nejde, nebo ze se neumi vysmrkat, nebo ze neumi uklizet proto neukludi po sobe pokoj, nebo si nezvedne hracku protoze ji boli bricho atd… kdyz ji samozrejme servem tak zacina brecet kdyz po ni chcem at udela tu vec u ktere se sekla tak zacne neskutecne rvat a rve a rve a rve a nic ji neutisi. Jo utisilo by ji to kdybych to udelala za ni a jednala s ni hezky ale v tom pripade se to nekdy neda, nechceme s manzelem aby si na to zvykla a at je to jeste horsi nez ted. Dnes mela opet zachvat revu a breku, protoze nechtela spat a porad chodila za nami do loznice. Manzel se dnes uz opravdu nastval a dal ji do vany a zacal ji kropit sprchovat ledovou vodou. Na to jsem se samozrejme nemohla divat protoze jsem videla ty komplikace co muze zpusobit/stres, nachlazeni, zanet mocaku atd…)tak jsem to okamzite stopla. S manzelem jsme se silene pohadali, protoze si myslim ze ta sprcha uz byla moc a ted je to ve stavu ze starsi dcera porad breci ze se hadame a mala uz spi /u ni jsem chvili sedela/a ze spanku pokaslava
Tak mi prosim poradte co delat s ditetem ktere se tak chova?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7009
7.1.15 21:56

Samozrejme servem? :roll: Vy na sebe s muzem taky rvete, kdyz ten druhy nechce neco hned udelat?
Nejsem svata, zrovna dneska jsem jecela po detech dost, ale jinak kdyz nevhteji uklizet, tak nabizim pomoc, vysvetluju, proc uklid pozaduju… Snazime se nejak domluvit. Petilety je takovy, ze pri nazlaku zacne hystercit, tak oznamuju dopredu, ze za chvili bude to a to, pak posloucha celkem v pohode.

Efit: docitam tu sprchu, no tak vy jste fakt dvojka, jak diva zver.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
7.1.15 22:01

Máme 4,5 letého syna a zažívali jsme to samé… občas vyletíme a vynadáme mu ale většinou trpělivě čekáme až to přejde. Jen jsme ho naučili že jakmile má tento svůj záchvat tak jde do pokojíku… jednou mě i kopnul tak to hned veděl že přepískl, takže jsem hned šla, vzala tašku a do ní jsem dala první hračku, ptal se co s ní udělám tak jsem mu řekla že je spousta opuštěných dětí v dětských domovech který si tu hračku zaslouží zřejmě víc než on… a řekla jsem mu že u každé takové sceny beru jednu hračku do této tašky a že to je nevratné… za tři měsíce tam máme 3 hračky což beru jako úspěch protože do té doby byly tyto výstupy denně. už jsem našla i dětský domov kam hračky odneseme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
7.1.15 22:02

Jasne jak to zacalo samozrejme jsme ji vysvetlovali jak pises ale kdyz to dela tak jednou tydne tak uz na to pracujici clovek nema nervy. Manzel se to jednou docetl ze se to ma delat u mimin ktere maji hystericky zachvat revu tak to ted poprve vyzkousel. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
7.1.15 22:02

Záleží na tom jak to po ní chcete :nevim: Když můj muž řve na pětileťáka, tak ten se sekne a nejde. Ale už mu dokáže říct, že je na něj zlý a pokud s ním nebude mluvit hezky, tak nebude dělat co chce.

To mi vysvětli, dcera je sama v pokojíku a vy v ložnici a když nechce sama usnout tak dostane sprchu? Nezlob se na mě, ale jste neskutečně krutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
7.1.15 22:04
@pettu jo jenze mi ji do pokoje ani nedostanem zavesi se na nohu a kdyz ji odvedu do pokoje zavru dvere v okamziku je zpatky a rve u me nebo u manzela.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2940
7.1.15 22:04

@emicka22 máš normální pětileťačku, co by jsi chtěla? robota :roll: tak ji nabídni pomoc, nebo ji dej výměnou jinou práci. Každé dítě je jiné a na každé se musí jinak, ale sprchovat dítě co má spát studenou vodou :zed: jo a občas řvu taky, i plácnu přes zadek. Nejsem květinková maminka, ale…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
7.1.15 22:05

A samozřejmě platí vysvětlovat a stále vysvětlovat, u 5 leté už to význam má. když to někdo aplikuje u malýho mrněte tak tomu tedy nerozumím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
7.1.15 22:06

@emicka22 no ani se malé nedivím, ať už provede cokoli, tak jako ledová sprcha opravdu není přiměřená a tvůj muž si tím pouze vyřešil svůj aktuální vztek - dceři to rozhodně neprospělo a pokud vám šlo o to aby spala, tak teď určitě nebude
někdy je to s dětmi opravdu těžké, obzvlášť, když si staví hlavu a vy něco nutně potřebujete a jste vyčerpáni, ale jakákoli podobná reakce pouze oddaluje cíl - bohužel
občas si i já nedokážu pomoci a reaguji výbušně, ovšem po té stejně nedojde k vytouženému cíli
pokud to prostě nezvládáte, tak bych vyhledala odbornou pomoc, dcerka takto může reagovat z různých důvodů - a opravdu se to špatně hodnotí, z toho mála co jsi napsala
je třeba najít důvod záchvatů - a dle toho řešit - může to být jen obyčejná vzdorovitost, ale také tím může říkat, že se něco děje a ona to neumí řešit, tímhle může prostě stejně tak volat o pomoc jako se prostě jen vztekat

a hlavně já se snažím po každém výstupu, který doma nastane, dát dítku jasně najevo, že se mi to nelíbilo, ale zároveň, že i tak ho mám ráda, jen nechci aby to dělalo
jinak manžel ať příště počítá do tolika, kolik bude nutno ke zklidnění, řešení takové situace ve vzteku nikam nevede, i když chápu, že občas nám všem můžou ujet nervy - ale promiň tohle bylo už podle mě přes čáru a můžete si tím zadělat na mnohem větší problémy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.1.15 22:08

Tak to bych raděi teda dala na zadek než ta studená sprcha :think:
U nás jednou řeknem v klidu, podruhé, potřetí už zvyším hodně hlas, potřetí zvýším dost hlas a když se prostě zlobí tak fakt řvu jak něco.. Věrtšinou to zabere… Myslím, že hranice mám docela posunuté, znám maminky, co jednou řeknou podruhé už letí facka a nebo potřetí letí facka s řevem…

Příspěvek upraven 07.01.15 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
7.1.15 22:08
@emicka22 píše:
Jasne jak to zacalo samozrejme jsme ji vysvetlovali jak pises ale kdyz to dela tak jednou tydne tak uz na to pracujici clovek nema nervy. Manzel se to jednou docetl ze se to ma delat u mimin ktere maji hystericky zachvat revu tak to ted poprve vyzkousel. :,(

Min pracovat a vic se venovat diteti. Dite neni robot, kterymu reknes, jak se ma chovat. Ja myslim, ze je to pouze jeji reakce na to, jak se k ni chovate. Pokud vite, ze na natlak reaguje takto, tak byste meli hledat zpusoby, jak to vetsinou zvladnout bez nstlaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
7.1.15 22:16

@emicka22 sprchování ovšem „vlažnou“ vodou se používá hlavně u dětí, které mají hysterické až afektivní záchvaty a nedýchají pro přerušení záchvatu, který nelze přerušit jakýmkoli jiným impulzem
taky se může sama bát, respektive to co jsi ted popsala, že ti hned visí u nohy - je pro mne jednoznačně volání o pomoc, prostě třeba ze strachu nemůže spát, tak jde za vámi, jenže vy ji asi moc neposloucháte - nebo už má strach vám něco říct - tak řve - dává tím najevo problém a chce být s vámi - zkusili jste ji jednou vzít na chvilku k sobě, uklidní se? to tu nepíšeš
taky bych asi rozlišovala, když se vzteká, protože něco nechce udělat, že vzdoruje, nebo něco nechce udělat, že se může bát apod. - nejdřív vždy po dobrém, protože po zlém to dítko nikdy neudělá, pouze, když ho zlomíte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
7.1.15 22:17

Vy mi tu pisete jak kdyby za nama prisla a mi ji hned pokropili. :-(??to je samozrejme blbost. Chodila asi hodinu, mi ji nenutili spat ale ze ma uz lezet v posteli a ona chodi a vymysli si cokoli aby nemusela lezet. Kdyz ji clovek rekne prve, podruhe a jeste asi dvakrat v klidu at si jde lehnout a dite vas absolutne ignoruje a vymysli si ze se boji tmy, ze se neumi zakryt ze ji boli noha nebo brisko. Tak je to tezky. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
7.1.15 22:19

Ano uz kolikrat jsem ji vzala k sobe ale pak nechce zpatky k sobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.1.15 22:20

@emicka22 mě přijde, že vás má na háku.. jako toto si myslím, že je už ignorace nějaké autority.. U nás se zlobí taky a dost, ale fakt takto chodit jak píšeš z ničeho a několikrát bez důvodu, tak bych taky už vyjela..
Předtím jsem psala xxx říkat, pak zařvu a pak jak to překročí zlobení mez tak dostane na zadek, ale to je vyjímečně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí