Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@emicka22 píše:
Vy mi tu pisete jak kdyby za nama prisla a mi ji hned pokropili.??to je samozrejme blbost. Chodila asi hodinu, mi ji nenutili spat ale ze ma uz lezet v posteli a ona chodi a vymysli si cokoli aby nemusela lezet. Kdyz ji clovek rekne prve, podruhe a jeste asi dvakrat v klidu at si jde lehnout a dite vas absolutne ignoruje a vymysli si ze se boji tmy, ze se neumi zakryt ze ji boli noha nebo brisko. Tak je to tezky.
Co kdyz nevymysli???Proste te potrebuje. Chces radu? Pokud se dite boji, tak tu bud pro nej.Nauc ho, ze se na tebe muze v jakekoli situaci spolehnout.Pak se mozna prestane i bat.
@emicka22 tohle co píšeš je úplně přesný, dělá to i moje tříletá, když prostě nemůže usnout - důvod může být různý a věř, že ani tvé dítko to nedělá schválně, obzvlášť, když ví, jaká bude reakce - prostě nemůže usnout - co zkusit si lehnout k ní, udělat z toho výjimečnou situaci, zjistit, co ji trápí - děti si vymýšlí, a hodně, když prostě něco potřebují a nedokáží to jinak vyjádřit - ale určitě nevěřím, že úmyslně chodila za váma a vymýšlela si, jen tak - prostě nemohla usnout, tak to chce udělat vyjímku a něco změnit, tím co tvůj muž udělal, nejspíš taky neusnula a když usne, tak akorát z toho může mít noční děsy
navíc teda nechápu, chodila k vám a říkala různý věci, proč neleží, nebo chodila a jen řvala?
a pokud toto před spaním dělá častěji´, tak má určitě nějaký problém
To vite ze jsem to uz zkousela po dobrem. Ale po dobrem je to tezke to si pak mysli ze bude spat kazdej den u me a ze se pri kazdem vzdoru prituli k mamince a bude dobre.
A az se priste s tebou manzel zacne hadat tak ho polej studenou vodou.Jsem vazne zvedava jestli ho to uklidni
![]()
@emicka22 tak ji rozsvit lampičku a dej malý hrneček štávy k posteli a hotovo.. Nebude se bát, nebude mít žízenň…
@emicka22 píše:
Vy mi tu pisete jak kdyby za nama prisla a mi ji hned pokropili.??to je samozrejme blbost. Chodila asi hodinu, mi ji nenutili spat ale ze ma uz lezet v posteli a ona chodi a vymysli si cokoli aby nemusela lezet. Kdyz ji clovek rekne prve, podruhe a jeste asi dvakrat v klidu at si jde lehnout a dite vas absolutne ignoruje a vymysli si ze se boji tmy ze se neumi zakryt ze ji boli noha nebo brisko. Tak je to tezky.
Opravdu si vymysli? Ty ji vidis do hlavy? Kdyz mi takto zacal zlobit triletak a konecne se vyzvejknul, ze se boji, jela jsem okamzite pro nocni svetylko, usinaji pri otevrenych dverich, meli jsme debatu na tema strasidla nejsou. Taky jsem z nej byla hotova, furt vylezal, nevo chtel. Udelala se opatreni a je klid.
@emicka22 píše:
Vy mi tu pisete jak kdyby za nama prisla a mi ji hned pokropili.??to je samozrejme blbost. Chodila asi hodinu, mi ji nenutili spat ale ze ma uz lezet v posteli a ona chodi a vymysli si cokoli aby nemusela lezet. Kdyz ji clovek rekne prve, podruhe a jeste asi dvakrat v klidu at si jde lehnout a dite vas absolutne ignoruje a vymysli si ze se boji tmy, ze se neumi zakryt ze ji boli noha nebo brisko. Tak je to tezky.
Tohle dělá naše pětileťačka taky, studenou sprchou ji nesprchujeme, to bych nikdy neudělala. Vždy ji to trvá tak půl hodiny až hodinu než zabere, neumí rychle usnout a věřím, že důvod je i v tom, že se bojí.
Je to malé dítě, má na strach a potřebu usínat s někým nárok, stejně tak jako na občasné rozmary nebo neposlušnost. Brzy ji to přejde a bude usínat sama, nevím, proč to takhle hned hrotit, i když taky mi to leze někdy na nervy, jak tady furt cestuje a že má žízeň a jestli si může vzít hračku a že chce pohladit a že máme jít zase k ní atd.
Já s ní vždy chvíli ležím, ale pak už ji většinou uspávat odmítám, prootže jsme se nauspávla fakt dost a věřím, že kdybych tam s ní ležela celou dobu, tak třeba usne rychleji, ale ono zas až tak o tolik nejde. Tak prostě chvíli chodí a pak usne no ![]()
Zkouseli jste na spinkani precist pohadku? Jako ja chapu ten vztek, nekdy mam tak silenej vztek, ze bych neco rozmlatila, ale musim to rozdejchat.. Mam 20 mesicni dceru a posloucha teda krasne podle toho co tu ctu, ale asi hlavne proto, ze sem hned od zacatku nastavila pravidlo trikrat a dost.. Vysvetlovat a vysvetlovat, hodne chvalit a odmenovat..navic kdyz se hadate takhle pred ni, ze tatinek udelal neco co maminka nedovolila… Nezapomen, ze dite vzdycky dela to, co vidi u rodicu..takze mozna proto ten histericky rev a plac ![]()
@emicka22 píše:
To vite ze jsem to uz zkousela po dobrem. Ale po dobrem je to tezke to si pak mysli ze bude spat kazdej den u me a ze se pri kazdem vzdoru prituli k mamince a bude dobre.
A proc ne
Dceri jsou 4. A uspavame porad. A s manzelem se stridame, jeden den ja a jeden den on a tak dale. Radeji ji budeme uspavat, nez aby z toho byla neuroticka. Priznavam, ze by nam bylo milejsi kdyby uz usinala sama.Ale nez abysme byli vynervovani vsichni tak si s ni radeji lehneme, precteme pohadku a popovidame si.Ano,je to na prd nekdy, clovek by chtel mit uz vecer klid.Ale tak jsou deti, ktere to opravdu potrebuji, to uspavani.Proc je pro vas takovy problem? Nerypu, jen by me to zajimalo ![]()
@emicka22 Dítě za své chování nemůže, laskavě změňte chování vy, když se hádáte tak, že vám starší holka řve, protože se vás bojí. Na vás ledovou sprchu
. U nás děti také řvou, i hystericky, ale kvůli blbinám, tak je holt nechám vedle vyřvat, ale pokud se malé dítě bojí spát samo v pokoji a je za to takto ztrestáno, pak je mi z vás špatně. Máte radši sebe a své pohodlí a dítě necháte, aby se bálo.
@kvaček to si myslis to delame kazdy den. Ma u postele piti, plysaka a rozsvicenou lampicku. Proste chodi a vymysli ale rikam je to nekdy i v jine situaci. Ne jen pri usinani
@emicka22 píše:
Obcas mam i ja ve svych 22 letech chut se pritulit k mamince, myslim, ze petileta ma na to taky pravo
. Nemusi spat hned s tebou, ale tak si s ni chvilku lehni k ni, zpivej, povidej.. ![]()
@emicka22 mluvila jsi s ní, o tom proč chce spát s vámi, o tom, že má svoji postýlku a tam je to lepší - nebo ať ti řekne, když to tam pro ni lepší není proč - to, že by raději spala s vámi v posteli má svůj důvod
moje děti s námi v posteli nespí - a ví, že každý se nejlíp vyspí ve své postýlce - pouze když jsou nemocní, tak si je někdy na část noci beru k sobě
a pokud se holka v noci budí a chce k nám, tak jí nabídnu jiné řešení, protože zrovna potřebuje maminku - dám jí na pár minut ruku, sednu si k ní, nebo si k ní lehnu, ona se uklidní a potom můžu zase v klidu odejít a spí dál ve své postýlce
5ti leté dítko už zvládne lecos říct, možná je jen nutné se správně zeptat
jinak zkusit po dobrém neznamená nemít jasně vytyčené hranice - za které nejdu
V noci se skoro nebudi. Po sprse usla hned jeen sem si k ni lehla byla zachvili tuha asi tim vycerpanim jak rvala ale stve me reakce manzela taky jsem s tou sprchou nesouhlasila, myslela jsem ze k ni aspon zajde ale on se jde uklidnit radeji k pc.
@emicka22 no taky si myslím, že to bylo vyčerpáním a šokem, že usnula a taky jsi byla u ní, tak měla jistotu ochrany a mohla usnout, ovšem tohle ji za jednou nepoznamená, ale kdyby se podobné opakovalo, tak z ní uděláte neurotika
určitě bych s ní o tom zítra mluvila a snažila se zjistit, jak usíná, to že jindy nechodí neznamená, že nemá potíže
a být to můj muž, tak by měl kázání na několik večerů a navíc možná i ten kýbl ledové vody, pokud by neuznal svou chybu - ono je dobré si občas něco přečíst, ale pokud to chci praktikovat na svém dítku, tak mít načteno dost a být si jist výsledkem