Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím vás maminky ![]()
Dcera má rok a měsíc..
Dr nám řekla, že umělé mliko už vůbec nepotřebuje, a že klidně, můžem přestat dávat.
Mě tedy ale přijde, že ho nějakým způsobem ještě potřebuje - spíše chce..
Mlíko pije zhruba 2× - někdy až 3× denně.
Ráno po snídani, na dopolední spánek - jen někdy, a večer samozřejmě před spaním..
Samozřejmě bych i ráda odbourala.
Jenomže -
Pije jen vodu, (což mi vůbec nevadí)
Ale žádný čaj nepřipadá v úvahu.
Když se snažím, místo třeba večerního mlíka, dát vodu, sice se napije, ale není tak spokojená jako po mliku..
To že pije vodu je super. Nepotřebuje čaj. To vůbec neřeš.
Jinak dcera UM pila do asi 3,5 let… a joo jasné že ho už dávno nepotřebovala.. ale chtěla tak ho měla nooo. V roce bych to nerušila… je to mimino ještě. Dcera ho taky v roce pila 3× dennně. Ráno na první snídaní, na polední spánek a pak na večerní. Jen jsme cca kolem roku a půl na doporučení zubařky dávali mléko v obývaku a pak čistit zuby.. bála jsem se toho, ale na pohodu… tak to jediné bych asi se taky postupně snažila zavést kvůli zubům, to mléko cukry má v sobě. Asi od dvou let ho pila ráno a večer..v poledne už nespala, pak už jsem postupně rušila i to ranní mléko, ona ho pila ve čtyři ráno a pak ještě usínala, takže to se taky nějak po druhém roce zrušilo… prostě jsme nedala v ty čtyři ráno.. až asi po pár nocích se přestala na to budit, a jak vstanula už v 7-8 tak jsme dával normální snídani. Noo a pak jej pila večer před spaním… nooo a neuvěříš a dceři je deset a pije večer před spaním stále mléko, ač od těch 3,5 už čerstvé… pije ho ze zdravé láhve… ona po tom touží stále ![]()
Klidně ho dávej, jak uznáš za vhodný
v roce uplně dítě odstavit mi přijde brzo
Ano, ditě cca od 1 roku může pit klasické mléko. Ale jestli vás koupě UM nezruinuje, klidně do 2 až 3 let můzeš dát podle věku pokračovací mléko. Nám to dr i doporučovala kvůli přijmu železa, mineralů a vitaminů, které v UM jsou.
Jinak ano, od roka už kravské mléko ditě pit může. Záleži na vás a chuti dítěte.
Dcera je hodně na mleko…Dávala jsem cca do 2 let dcery…pak už nechtěla…ale dokud chtěla dávali jsme. Vlastně pořád si ráda mléko dá a to už ji jsou 4,5…Teď si dává ráda klasické kravské mléko ochucené rozmixovanym ovocem..ale to už spíš jen jako ňamku…
Syn naopak mléko vůbec nemusí…v 6m se odstavil a nechtěl ani mateřské ani jakékoliv jiné.
do teď ho nechce..nenutím ho…pro něj je to prostě fuj 🤭
Tak kdyz se do dvou let doporucuje kojit, za me je pomerne logicke, ze je ok davat i nahradu, tedy UM, pokud vam to vyhovuje. Jen s tim mlikem na usinani to muze byt potencialne problem pro zuby, zejmena pokud usina s lahvi, nevim, jak to pije, ale presla bych na hrnek, pokud z lahve. Na druhe strane, taky muze pit plnotucne kravske, pokud bys to preferovala. Pokud to ma jako usinaci ritual, tak to bude chvili mozna boj, to je pomerne normalni.
A ze pije vodu je skvele, caj nepotrebuje, ani mic jineho.
Mléko je pro děti prospěšné.
Do necelých 2 let jsem UM dávala ještě 2× denně. Pak dcera přešla na kravské.
Ještě teď ve 4 letech si ráda dá odpoledne teplé mléko a nevidím důvod ji ho nedat.
Mladší má 14m a jelikož se mi v noci budí co 3h a bez mléka znova neusne, tak ji ho dávám.
Do 18m noční mléko neřeším.
Pak už bych to noční chtěla zkusit zrušit, ale ráno a večer ji ho klidně ještě nechám.
Hele a co to jedno mléko nahradit obyč? My zkusili dát před poobědním spánku obyčejné (ohřáté) a chutná mu. Na večer pak má umělé a bohužel i v noci no ![]()