Úmrtí matky - co s dítětem?

Anonymní
19.5.13 09:50

Úmrtí matky-co s dítětem?

Prosím, mám dotaz. Rozvedená matka má z předešlého manželství 7. leté dítě. Má nového partnera, se kterým má malé batole. S partnerem žijí na hromádce, nemají ani společný trvalý pobyt, nejsou svoji. Matka zemře. Starší dítě, z prvního vztahu (manželství), by mělo jít automaticky ze zákona ke svému otci. Jenže ono nechce. Chce i nadále žít s otčímem, hlavně kvůli malému sourozenci, za otcem chce jen docházet na návštěvy. Otčímovi to není proti, nevlastního by si klidně nechal. Jenže jeho biologický otec chce své dítě do péče.

Nevíte, zda bude soud nebo sociálka nebo kdo to řeší, přihlížet na přání dítěte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3584
19.5.13 09:55

Předesílám, že nemám absolutně zkušenost, ale v tomto věku si myslím, že bude muset k otci, že na její názory se ohledy moc brát nebudou. Soudě podle své 8-mi leté, kdybych na někteerých jejích názorech a emočních rozhodnutích měla postavit život, tak by to špatně dopadlo. Ale vážně nevím.
Je to smutné, upřímnou soustrast, pokud jde o někoho blízkého.
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
19.5.13 09:56

Asi jenom plácnu, ale asi nebude. Biologický otec má svá práva zatímco otčím vůči dítěti žádná.

• Citovat
  • Upravit
31594
19.5.13 09:59

Někde jsem četla, že přání dítěte se bere v potaz od 12let. Do péče zřejmě dostane dítě bio otec, ale otčím by mohl dostat pravidelný styk kvůli malému sourozenci.
Nejlepší by bylo, kdyby se všichni dohodli, v zájmu dětí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
19.5.13 10:01
@Gladys píše:
Někde jsem četla, že přání dítěte se bere v potaz od 12let. Do péče zřejmě dostane dítě bio otec, ale otčím by mohl dostat pravidelný styk kvůli malému sourozenci.
Nejlepší by bylo, kdyby se všichni dohodli, v zájmu dětí…

já myslím, že přání dítěte bude bráno v potaz pouze u biologických rodičů, otčím fakticky s dítětem nemá nic společného, takže se nebude brát ohled ani na přání dítěte a ani na přání otčíma. Jednoznačně bude dáno do péče otce. Dokonce si myslím, že kdyby otec nechtěl dítě by šlo do ústavu a ne k otčímovi

• Citovat
  • Upravit
21848
19.5.13 10:05

Jde k bio otci, dokonce i kdyby byla ona vdaná za novýho chlapa, dítě by šlo k biologickému. Vím z konkrétní situace, řešila to ex mýho přítele, že kdyby ona umřela, jestli by děti zůstaly jejímu novýmu manželovi, nebo ex. Rozhodující je (dle právníka), kdo je uveden jako otec. Takže v tomhle případě je to jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
19.5.13 10:08

Nebude, ze zákona má automaticky dítě v péči otec, a ani to nejde přes soud. To by musel otcim zažádat, ale zbytečně. Mám zkušenost, mysleli jsme si že budeme muset něco řešit a přitelovi řekli že je automaticky dcera v jeho péči. ( malá teda s námi být chce, to je jediný rozdíl)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martina5555
19.5.13 10:14

Holky nechci lhát ale na tohle jsme se ptali s manželem na Ospodu, protože syn není manžela a s otcem se vídá jen u nás nebere si ho, nejezdí k němu ale má ho rád a bylo nám řečeno že se to posuzuje v zájmu dítěte u nás by ho dostal manžel ač není bio otec ale asi záleží hodně na pracovnici a domluvě otců náš bio s tím totiž souhlasí a měnit to určitě nebude.

• Citovat
  • Upravit
24379
19.5.13 10:17

Pokud jsou od sebe(dite a biootec/nevydaji se nekolik let atd),tak by dite mohlo i k prarodicum, kdyby si o nej zazadali, tim padem by mohlo byt teoretocky u otcima.Vse je ale o vztazich v rodine :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
19.5.13 10:44
@martina5555 píše:
Holky nechci lhát ale na tohle jsme se ptali s manželem na Ospodu, protože syn není manžela a s otcem se vídá jen u nás nebere si ho, nejezdí k němu ale má ho rád a bylo nám řečeno že se to posuzuje v zájmu dítěte u nás by ho dostal manžel ač není bio otec ale asi záleží hodně na pracovnici a domluvě otců náš bio s tím totiž souhlasí a měnit to určitě nebude.

je podle mého nesmysl. Dítě není auto abys ho mohla někomu darovat.

• Citovat
  • Upravit
martina5555
19.5.13 12:52

@Timinka Bylo nám řečeno že se to bere takto, jelikož je to v zájmu dítěte je zvyklé na rodinu, byt celkové zázemí a proto se snaží co nejméně zatížit dítě a proto by to mělo jít, ale říkala nám to jen na Ospodu dál jsme to nezjištovali.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.5.13 15:32
@martina5555 píše:
@Timinka Bylo nám řečeno že se to bere takto, jelikož je to v zájmu dítěte je zvyklé na rodinu, byt celkové zázemí a proto se snaží co nejméně zatížit dítě a proto by to mělo jít, ale říkala nám to jen na Ospodu dál jsme to nezjištovali.

Já si právě také myslím, že je to takhle. Pro to dítě je už dost stresující to, že mu umřela máma. A ještě by měl jít bydlet někam, kam vlastně nechce a nevidět denně sourozence, kterého opravdu moc miluje?

• Citovat
  • Upravit
sophinka1
19.5.13 15:35
@martina5555 píše:

jsem přesvědčená, že legislativně to není možné. (pokud by nešlo o adopci) od úmrtí matky má za dítě v očích státu zodpovědnost otec.

• Citovat
  • Upravit
Evaa1974
20.5.13 09:35

A jak by se řešila situace, kdy biologický otec zemřel? Jsem v takové situaci. Mám syna 11 let, otec mu zemřel před 6 lety, nyní jsem 2 roky s mužem, se kterým mám 3 měsíční holčičku. Co by bylo s mým synem, kdybych zemřela? Jen chci ještě podotknout, že moji rodiče, ani rodiće mého zemřelého manžela již nežijí, takže tudy by cesta také nevedla :nevim:. Mám jediného příbuzného, bratra se kterým se ale příliš nestýkáme, syn strejčka v podstatě nezná. Nechali by ho automaticky s mým současným mužem, který ho má rád, společně ho vychováváme. Často o tom přemýšlím :nevim: Nechci, aby syna zavřeli někam do děcáku, kdyby se se mnou něco stalo :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.5.13 09:47
@Evaa1974 píše:
A jak by se řešila situace, kdy biologický otec zemřel? Jsem v takové situaci. Mám syna 11 let, otec mu zemřel před 6 lety, nyní jsem 2 roky s mužem, se kterým mám 3 měsíční holčičku. Co by bylo s mým synem, kdybych zemřela? Jen chci ještě podotknout, že moji rodiče, ani rodiće mého zemřelého manžela již nežijí, takže tudy by cesta také nevedla :nevim:. Mám jediného příbuzného, bratra se kterým se ale příliš nestýkáme, syn strejčka v podstatě nezná. Nechali by ho automaticky s mým současným mužem, který ho má rád, společně ho vychováváme. Často o tom přemýšlím :nevim: Nechci, aby syna zavřeli někam do děcáku, kdyby se se mnou něco stalo :(

Myslím si, by byl syn sociálkou nabídnut tvému bratrovi. Pokud by ho odmítl, šel by do dětského domova. Pokud máš strach, že by to mohlo někdy nastat, tak to řešit svatbou a adopcí :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky