Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Mám dotaz. Kamarádka ode mne chtěla radu, ale nevím, jak to je, tak se ptám vás. Žije s přítelem. Mají spolu šestiletého syna. Vztah už jim ale dost neklape a ona zvažuje, že by od něj odešla. S partnerem nejsou svoji. A jí zajímají následující věci:
Když by si nechala soudem vyměřit alimenty, bude soud přihlížet na JEJÍ příjmy?
Bude soud přihlížet na JEHO výdaje?
Kdyby ona přišla o práci, měl by on vyživovací povinnost i na ni, jako na nezaopatřenou matku jeho dítěte, přestože nejsou a nikdy nebyli manželé?
Já upřímně nevím. U prvního bodu nevím vůbec. U druhého jsem slyšela, že soud opravdu nezajímá, kolik má chlap výdaje a alimenty vyměří 10 % z platu. Ale netuším, jestli je to pravda. A u posledního bodu vím, pokud nenastala změna, že chlap má vyživovací povinnost na manželku, i když spolu nežijí (pokud je nezaopatřená). Jestli ji ale může uplaťňovat bývalá družka, to fakt nevím
Děkuji za rady.
Ty alimenty nevím, ale s tou nezaopatřeností manželky, tam se to podle mne uplatňuje jen do určitého věku. Matka od šestiletého dítěte už snad chodí do práce, není na mateřské, ta asi jako nezaopatřená braná nebude. ![]()
Soudce se zeptá na její příjmy a výdaje za dítě. Výdaje otce ho většinou nezajímají. On k ní nemá vyživovací povinnost.
Ale záleží kdo celou věc soudí..někdo se v tom rýpá, někdo to má za chvíli hotové.
@Stay-C píše:
Ahoj. Mám dotaz. Kamarádka ode mne chtěla radu, ale nevím, jak to je, tak se ptám vás. Žije s přítelem. Mají spolu šestiletého syna. Vztah už jim ale dost neklape a ona zvažuje, že by od něj odešla. S partnerem nejsou svoji. A jí zajímají následující věci:Když by si nechala soudem vyměřit alimenty, bude soud přihlížet na JEJÍ příjmy?
Já upřímně nevím. U prvního bodu nevím vůbec. U druhého jsem slyšela, že soud opravdu nezajímá, kolik má chlap výdaje a alimenty vyměří 10 % z platu. Ale netuším, jestli je to pravda. A u posledního bodu vím, pokud nenastala změna, že chlap má vyživovací povinnost na manželku, i když spolu nežijí (pokud je nezaopatřená). Jestli ji ale může uplaťňovat bývalá družka, to fakt nevím
Bude soud přihlížet na JEHO výdaje?
Kdyby ona přišla o práci, měl by on vyživovací povinnost i na ni, jako na nezaopatřenou matku jeho dítěte, přestože nejsou a nikdy nebyli manželé?Děkuji za rady.
Na její příjmy ani jeho výdaje soud přihlížet nebude, zajímají ho jen vyživovací povinnosti otce (jestli nemá někde jinde ještě nějaké dítě), vyživovací povinnosti je jen do 2 let věku dítěte, když nebyli svoji, se šestiletým dítětem ne. A alimenty mohou být až 25 % platu tuším, ne jen 10 %
Na vyzivne pro sebe nema narok, to je tusim do 2 let ditete jenom.
a to jak se posuzuji jejch prijmy-vydaje je (jak uz tu nekdo pise) docela na soudci. co jsem slysela ja, tak na prijmy i vydaje matky se hledi hodne - kamaradka, jako matka zadajici zvyseni alimentu, predkladala ucty za sportovni krouzky atd., ale taky i dokladala prijmy sveho noveho partnera (respektive resila se jejich zivotni uroven).
u otce se podle me ty vydaje az tak neresi - ma povinnost zivit sve dite a zbytek at si zaridi, jak chce. a 10% nemusi byt pravidlo, znam pripad kdy, plati o dost vic.
Vyživovací povinnost na neprovdanou matku s 6-letým dítětem?
Tak to opravdu ne.
Ahoj moje kamarádka teď řeší taky alimenty na děti ale jejího manžela zavřeli tak nevím jestli se to nahodou neposuzuje nějak jinak ale z celní zprávy ji přišlo že, se mu bude počítat výživné od 30 procent z platu s přihlédnutím na jeho pohledávky, ale zase ona má dvě děti. Myslím že to bude podobné i u zakladatelky pokud má přítel nějaké dluhy u banky atp. tak soud k tomu asi přihlídne.
A to je nějaká novinka, do těch dvou let (vyživovací povinnost k matce)? Když jsem se totiž já rozváděla před čtyřmi lety, tak soudce (v tu chvíli nevěděl, že jsem ještě na rodičovské) se ptal mého manžela, který nebyl zaměstnaný (dítě v péči zůstávalo logicky mně), zda bude po mně vyžadovat právě tu vyživovací povinnost. Když jsem ale řekla, že jsem jen na rodičovské bez jiných příjmů (kromě právě vyměřených alimentů), tak řekl, že to mění situaci, ale jinak že to funguje tak, že i když on má vyživovací povinnost ke svému dítěti, já, dokud jsme ještě manželé, mám vyživovací povinnost k němu (pokud mám běžný příjem z práce, a po odečtení té částky pro manžela by dítě nestrádalo), protože je nezaopatřený-bez zaměstnání. A to byl chlap bez dítěte v péči
@nepř.G12 píše:Snad jsem to napsala srozumitelně
Vyživovací povinnost na neprovdanou matku s 6-letým dítětem?Tak to opravdu ne.
@Stay-C - ale u manželů je to jiné, ti mají vůči sobě vzájemnou vyživovací povinnost, která za určitých okolností může trvat i po rozvodu (např. pokud rozvedený manžel/ka není schopen se sám živit). nicméně v případě nesezdaných párů k sobě vzájemnou vyživovací povinnost nemají a tam je jako ochrana matky dána vyživovací povinnost po dobu dvou let a ta se promlčí tuším ve třech letech dítěte.
@Stay-C, to proto, že jste byli manželé. Dotaz je na nesezdaný pár, u nesezdaných se nárokují vyživovací náklady jen do dvou let věku dítěte, pokud je matce svěřeno do péče a ta o něj pečuje celodenně a řádně.
@rigousek, je to opravdu tak, pokud se rozvádí manželství, mají oba manželé právo na přibližně stejnou životní úroveň, takže pokud výrazně více vydělává žena, může platit výživné muži, bez ohledu na to, komu jsou svěřeny děti - platí to i pro bezdětné. Vznikají tím slušné paradoxy, moje teta se rozvedla, rozvod trval dlouho. Její chlap odešel k milence, ale než rozvod proběhl (11 měsíců čekali na stání), tak ho milenka poslala kamsi, on se ocitl na ubytovně, přišel o práci a v době rozvodu jeho advokát uplatnil právo na výživné - takže teta byla opouštěná, zraněná poměrně hodně situací a ještě platila výživné, nevím už kolik let to bylo, ale bylo to ještě v době, kdy strýc už vesele znovu pracoval a vydělával skoro dvojnásobek co ona a měl v pořadí asi třetí partnerku. Soud pokud vím musel rozhodnout i o zrušení toho výživného a než znovu zasedl… přišlo mi to tehdy hodně drsné
.
Dobrý den, chtela jsem se zeptat jak to je..Každý mi totiž tvrdi neco jiného. Máme s bývalým partnerem dcerku, která má 18mesicu.Jsem na RD. Rozešli jsme se pred cca mesicem, cekaji nas soudy…Zajimá me ale, jestli on má nejakou vyživovací povinnost na me? Nekdo mi říká, že do jejich dvou let veku ano, nekdo tvrdi, že když nejsme manželé, tak ne.Budu ted bydlet sama s detmi v podnájmu, budu žit doslova od rodičáku k rodičku…Budu obracet každou korunu..Tak me tohle zajimá…
Myslím si, že pokud nejste manželé tak ne, ale ruku do ohně bych za to nedala. Nejlépe ti tohle řeknou na sociálce
Ikdyž nejste manželé, tak do dvou let věku dítěte má vyživovací povinnost i na vás.
@elinka90 To nenī pravda. Nesezdané matky mají nárok na výživné do dvou let věku dítěte.