Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jsem na MD, dítě kluk 2 roky. Mám pocit, že jsem na všechno sama. Manžel dost pracuje, ráno odchází v 8:30, vrací se v mezi 18:00 a 19:00. 2 x týdně přijde později z důvodu práce nebo koníčků (sport). Občas se věnuje koníčkům i o víkendu.
Když je doma, snaží se pomáhat (koupe, krmí, ukládá, když je doma o víkendu stará se o dům, uklízí, nakupuje) Cca 4 půldny v týdnu mi choděj pomáhat mí rodiče. Občas si manžel vezme kluka s sebou na víkend, abych si mohla odpočinout. Stejně mám pocit, že jsem na všechno sama, na koníčky nemám vůbec čas.
Co můžu udělat pro to, aby byl víc doma?
Ahoj, jsem na tom dost podobne…taky si prijdu obcas fakt dost sama…ale obavam se, ze s tim nic nenadelamd…kdyz mu to reknu, tak mi rekne, ze preci skoro nikam nechodi…
Když Ti pomáhají rodiče 4 půlky v týdnu, tak se místo úklidu věnuj koníčkům. Manželovi asi „neporučíš“ aby byl doma více. Snad jen o víkendu, když si manžel kluka někam bere, radši byste měli na výlet spolu, než abys odpočívala. Z čeho jsi unavená? To mi přijde spíš jako typická únava z uklízecího stereotypu, než co jiného. Věnuj se svým zálibám, to je důležité, nebo si najdi i práci, ať přijdeš na jiné myšlenky.
Tak me manzel odchazi v 7 a prichazi v 7. Taky ma 2× tydne sport a 1× tydne jazykovy kurz. Ja delam z domova, takze vetsinou kdyz prijde, prevezme dite, abych mohla pracovat. Snazime se drzet rodinne vikendy, ale manzel je na sluzebkach a casto prilita az behem soboty. Hlidani nemam zadne, kdyz potrebuju do kancelare, tak davam dcerku do soukrome skolky, k doktorum a vsude chodi se mnou. Spatny to bylo jen pred 14 dnema, kdyz jsem v zacatku tehotenstvi potratila, dcerka horecky a zanet prudusek a manzel byl na sluzebce a nikoho z rodiny jsem do toho nechtela zatahovat, to jsem teda skripala zubama.
Takze ja bych si piskala, kdyby mi 4× tydne nekdo pomahal.
@anatal.ka píše:
Ahoj, jsem na MD, dítě kluk 2 roky. Mám pocit, že jsem na všechno sama. Manžel dost pracuje, ráno odchází v 8:30, vrací se v mezi 18:00 a 19:00. 2 x týdně přijde později z důvodu práce nebo koníčků (sport). Občas se věnuje koníčkům i o víkendu.
Když je doma, snaží se pomáhat (koupe, krmí, ukládá, když je doma o víkendu stará se o dům, uklízí, nakupuje) Cca 4 půldny v týdnu mi choděj pomáhat mí rodiče. Občas si manžel vezme kluka s sebou na víkend, abych si mohla odpočinout. Stejně mám pocit, že jsem na všechno sama, na koníčky nemám vůbec čas.
Co můžu udělat pro to, aby byl víc doma?
Promiň, ale z mého pohledu jsem na tom podstatně hůř…pracuju od půl roku malého, kdy mi hlídají rodiče, pracovní dobu mám podle sebe, dělám sama na sebe, manžel ještě nedávno odjížděl do práce 5.30 a vracel se po 19.hod…doma nepomohl a stále nepomůže s níčím, max. si pohraje s malým, vykoupe ho nebo uspí, ale u nás dítě se uspává skoro samo
te´d sice manžel jezdí podstatně dřív (cca 15.30, někdy později) a to je tedy s malým, kdy s ním jde ven nebo si hrají doma…jídlo mu nenachystá, max. mu dá, co nachystám já a to ještě ne vždy…já jsem dlouho do odpo v práci, pak jdu ještě nakoupit, přijdu domů po šesté i později a jdu uklízet a vařit, pak sedám i k práci. Doma mi manžel nepomůže s ničím (nákup, úklid, vaření), a ještě je nepořádný, stále se poslední dobou jen hádáme…mám náročnou práci a on vůbec necháe kolotoč práce, péče o dítko, domácnost…takže mi to u Tebe přijde ideální…snad jsem Tě povzbudila, že může být i hůř ![]()
Ahoj, bud rada, ze aspon pomuze ![]()
Co by za to jine zeny daly!! ![]()
Ja ho mam zas dost casto doma a nejradsi bych ho vystrelila na Mars.
A vubec, kdyz jsem doma, jsem s prckem a nebo v praci. Cas na jiny veci nemam. A vubec mi to nevadi ![]()
Příspěvek upraven 18.05.13 v 08:21
Manzel ma uplne stejnou pracovni dobu. Ta toje vypomoc je prece super. Co delas, kdyz ji tam mas? To je prece spousta casu na konicky nebo odpocinek. O vikendu bych spis byla osobne s rodinou. Ja mam deti dve, pracuji, deti jsou ve skolce a jeslich. Rano je rozvazi manzel, odpoledne vyzvedavam ja. Vyridime krouzky, nakupy, hriste, vecer doma veceri, manzel si je vetsinou prebira po prichodu domu - rozumej- vrhnou se na nej
na tvem miste bych si efektivneji zorganizovala cas, ktery mas pro sebe diky pomoci v tydnu.
@anatal.ka tak ja nevim, me se zda, ze mas doma docela luxus
4× hlidani, manzel pomaha..Spis si myslim, ze se zkratka nudis a chces do spolecnosti a ne se tocit jen kolem decka a plotny
,coz si myslim, ze pri moznosti pomoci rodicu a obcas ti manzel na vikend mizi i s klukem, jde! Takze kde je problem??? ![]()
@svycarka píše:
@anatal.ka tak ja nevim, me se zda, ze mas doma docela luxus4× hlidani, manzel pomaha..Spis si myslim, ze se zkratka nudis a chces do spolecnosti a ne se tocit jen kolem decka a plotny
,coz si myslim, ze pri moznosti pomoci rodicu a obcas ti manzel na vikend mizi i s klukem, jde! Takze kde je problem???
taky to tak vidím, no někdo si prostě ty problémy musí hledat, i když je nemá. No zakladatelko, tak ať sekne s prací. Ne, jako vážně, co bys po něm chtěla? ![]()
Co můžeš udělat proto, aby byl víc doma? Začni místo něj chodit do práce. některé dotazy jsou fakt k pláči…
Ahoj vždyť máš času úplně bohovsky! co by jiný za to dali, proč když ti hlídaj rodiče neděláš nějaký koníček? nebo s kamarádkama na kafe manžel není jediná společnost do které můžeš chodit
Pracoval už před dítětem? Asijo, že. Tak fakt nechápu, co máš za problém. Navíc, když i pomáhá v domácnosti. Holt si budeš muset najít nějakého rentiéra
![]()
No…sice ma manzel dlouho pracovni dobu, ale to vse ostatni kolem je naprosto idealni a spousta mamin ti muze zavidet.
Kdyby mi 4×tydne pulden pomahali rodice a jeste manzel, vubec bych si nestezovala! Manzel si s malou dokaze hrat, dokud mala nezacne kricet, nekoupe, neuspava, nikdy neuklizi, z prace se vraci pozde. Je fakt, ze nemame zahradu, takze tyhle prace odpadaji, ale jinak je vsechno na me, rodinu ani kamradky tady nemam. Vikendy pro me neexistuji. Pokud jsi na Md, tak manzeluv prijem je asi zasadni, ze? tezko se bude domu vracet ve 3…Ver, ze muze byt jeste hur!