Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Ancek přesně tak. To mě děsí daleko víc. Tyto čísla z grafu jsou nic moc říkajíc, ale ZO že umírá tik lidi nad běžný stav je průšvih. Jenže v dnešní době se odkládají operace a než se člověk dostane s problémem k doktorovi tak ho to přejde a nebo to už nemá smysl.
Počet „nakažených“ je jenom číslo, keré toho zas tak moc nepoví (ono dokud se plošně netestují i očkovaní, co měli kontakt, dokud nemají žádné příznaky, tak asi ze statistik utíkají další tisíce lidí). Pro společnost jediné podstatné číslo je, kolik je hospitalizovaných, a kolik z nich ve vážném stavu, protože to jsou ti, kvůli kterým budou zahlcené nemocnice a omezovaná jiná péče. Takže čísla „nakažených“ se nedávají srovnávat s minulým rokem, kdy se jednak na testy posílali všichni s kontaktem, ale zase se nedělaly preventivní testy. K tomu, jak moc je vypovídající udávaný počet nakažených, je hezky vidět, jak to klesá o víkendech, přitom těžko si o víkendu dává covid voraz, jen se míň testuje. A když koukneš na jiné země, procento hospitalizovaných je taky jiné - někde jich mají na 100 000 obyvatel podobně jako tady, ale hospitalizací mají podobně.
Jinak proč jich tolik umírá, ta delta se šíří výrazně rychleji. Těch reinfekcí zas tolik není, ale furt jsou milióny lidí, co to neprodělaly, ať už jsou očkovaní nebo ne. Očkování má asi na závažný průběh vliv, ale teď mezi očkovanými v nemocnicích hlavně starší ročníky, co byly očkované před víc jak půl rokem, u nich ta imunita klesá rychleji a na třetí dávku se zas takové davy neženou. Ale když se rozhlédnu po okolí, tak kdo to neprodělal, na to, zda to chytí nebo ne, má očkování vliv mizivý, řádí to tu ve velkém všude kolem.
Jinak myslím že jo, lidi otupěli a asi je to normální. Navzdory permanentním katastrofickým zprávám, co na nás média chrlí, to začíná být dost lidem jedno. Loni v březnu nás vyděsila stovka pozitivních denně, dneska s mnohem větším klidem přijímáme stovku úmrtí. Ono se nedá žít v permanentním stresu. Osobně nosím hadr přes pusu tam, kde je to po mně vyžadováno, nevyhledávám hromadné akce a jinak se snažím fungovat co nejnormálněji, abych se z toho nezcvokla.
A s těmi počty. Loni jsme nesměli nikam. My jsme se covidu ty dva roky úspěšně vyhybali, ale nyní jak jsme všichni ve škole už ho dva ze 4 máme. To loni nehrozilo, mohli jsme se chránit.
@ugluk já i přestože jsem se ve škole nakazila odmítám nosit ve třídě roušku, protože to nemluvím. Ockovala jsem se, abych snížila rizika, ale mám-li učit, musim mít možnost mluvit. A je náš víc, nosit roušku odrovnam si hlasivky.
@Bubllenka píše:
A nejsi trochu hysterická? Jen jsem napsala, že bude zas diskuze, každá, která se točí okolo covidu je vyhrocená. A upřímně, je mi úplně jedno, jestli jsi nebo nejsi očkovaná.
Hysterická
![]()
@Aspera píše:
@Ancek přesně tak. To mě děsí daleko víc. Tyto čísla z grafu jsou nic moc říkajíc, ale ZO že umírá tik lidi nad běžný stav je průšvih. Jenže v dnešní době se odkládají operace a než se člověk dostane s problémem k doktorovi tak ho to přejde a nebo to už nemá smysl.
tak zas, když člověka problém přejde, než se dostane k doktorovi, tak to asi byla banalita, se kterou nemá cenu ani doktora zatěžovat
@ugluk Tak ono když to člověk sleduje trošku víc, tak se i doví, že i ty vědecké kapacity už dávno hlásí, že ono prvně proklamovaných 95% ochrany co se loni hrdě hlásilo do světa, když se začali schvalovat, bylo na původní variantu z Číny, ale mezitím tu proběhla britská, brazliská, jihoafrická a indická varianta (tuhle už známe jako deltu) a začíná se objeovvat delta+. A na Deltu je prokázaná ochrana okolo 50% takže to je opravdu jako hod korunou. Jako jasně sníží to něco, ale teď je důležitější ta ochrana před vážným průběhem. Zrovna babička, skoro 90 let, plíce má špatný (přesně tu diagnózu neznám, ale nějaká degenerace plic), takže „superohrožená“, za sebou dvě očkování a tak Covid prodělala bez vážných obtíží, byť byla v nemocnici pro jistotu, právě kvůli tomu, že patří mezi velmi ohrožené.
@masima
wau…
To nikomu nepřijde divné, že ověřovat si data nemá čas, ale na emiminu diskutovat čas má? Kdy lidi dospějou do bodu, kdy si informace začnou ověřovat a aktivně vyhledávat, když už ten internet mají pod rypákem a sedí před ním na zadku? Pořád mě to utvrzuje v tom, že lidem opravdu stačí vidět jen to, co ukáže Nova/seznam, a jsou z toho hotoví, protože už vlastně nemají čas.
Měla by ses vůbec za takový výrok stydět. Ani ten seznam není všemocný a všechytrý a neuvádí kompletní a pravdivé informace. Sebevzdělávání je klíčem k úspěchu. Ankety na Nově s průměrným IQ lidí a komentáře odborníků pod články na seznamu opravdu nejsou relevantní informace.
Lidi nedodrzuji zakladni veci, ale taky si myslim ze skoly meli davno zavrit. Viz. Zde na emiminu psala jedna maminka, mam doma pozitivni 12 lete dite, rodice jsme ockovani muzeme normalne do prace? Ano, muzou tak pak se nedivme. Babisova vlada nic zavirat nebude proc by se s tim srali, kdyz jsou na odchodu a jsem zvedava co nova vlada teda predvede. Jen budou mit plnou hubu kecu ze za vsechno muze babis. Strasna hysterie ohledne tech skol. Pritom deti mivaji bezpriznakove prubehy. A proste loni rikali jaka byla chyba je nechat otevrene 3 tydny v zari. Ted jsou otevrene uz skoro 3 mesice, podle me by bylo lepsi kdyby lidi byli radsi doma, kvuli ochrane zdravi.
Jinak myslím, že hodně případů by se dalo podchytit na začátku, jenže doktoři ordinují po telefonu a nechtěji pacienty ani poslechnout, jestli jim to třeba už nesedlo na plíce. Viz naše babička, ale té naštěstí zabrala po telefonu předepsaná antibiotika (byla dokonce po 3. dávce už).
Mě doktor vyhodil, že nemám k němu vůbec chodit s rýmou (měla jsem ji zaraženou už přes týden v dutinách a nic nepomáhalo) a s negativním testem. Člověk už nemůže ani v klidu jít nemocný k doktorovi, protože ten má na dveřích napsáno, že s příznaky respiračního onemocnění máte vypadnout ![]()
Na jednu stranu to chápu, ale na druhou to vlastně vůbec nechápu. Takhle se lidi samoléčí o dost dýl.
@Malineka píše:
Jinak myslím, že hodně případů by se dalo podchytit na začátku, jenže doktoři ordinují po telefonu a nechtěji pacienty ani poslechnout, jestli jim to třeba už nesedlo na plíce. Viz naše babička, ale té naštěstí zabrala po telefonu předepsaná antibiotika (byla dokonce po 3. dávce už).
Mě doktor vyhodil, že nemám k němu vůbec chodit s rýmou (měla jsem ji zaraženou už přes týden v dutinách a nic nepomáhalo) a s negativním testem. Člověk už nemůže ani v klidu jít nemocný k doktorovi, protože ten má na dveřích napsáno, že s příznaky respiračního onemocnění máte vypadnout
Na jednu stranu to chápu, ale na druhou to vlastně vůbec nechápu. Takhle se lidi samoléčí o dost dýl.
nejen o dost dýl, ale také někteří kvůli tomu na tom JIPU a ECMO končí - doma se léčit nemohli a v nemocnici už to stojí statisíce a už léčit jde
to je na tom všem nepochopitelné
@Malineka píše:
@masima
wau…To nikomu nepřijde divné, že ověřovat si data nemá čas, ale na emiminu diskutovat čas má? Kdy lidi dospějou do bodu, kdy si informace začnou ověřovat a aktivně vyhledávat, když už ten internet mají pod rypákem a sedí před ním na zadku? Pořád mě to utvrzuje v tom, že lidem opravdu stačí vidět jen to, co ukáže Nova/seznam, a jsou z toho hotoví, protože už vlastně nemají čas.
Měla by ses vůbec za takový výrok stydět. Ani ten seznam není všemocný a všechytrý a neuvádí kompletní a pravdivé informace. Sebevzdělávání je klíčem k úspěchu. Ankety na Nově s průměrným IQ lidí a komentáře odborníků pod články na seznamu opravdu nejsou relevantní informace.
Wau… Jsi tak příjemná i face to face? Když mi zpravodajský server uvede počet zemřelých s covidem, tak nemám důvod tomu nevěřit a jít si hledat jiné zdroje. Ověřuji si to, kde mám důvod pochybovat.
@masima píše:
Může mi někdo vysvětlit, jak je možné, že umírá tolik lidí v této vlně s covidem? Včera 131, jsem zděšená. Tolik to snad nebylo v těch minulých vlnách, kdy prakticky nebyla žádná obrana, ne? Přece teď je očkování a jsou i nějaké léky, lidi víceméně už ví, jak se chovat… A ještě mi přijde, že se to nijak extra neřeší. Pořád jen, kolik je nakažených. Mě je upřímně jedno, kolik lidí má nudli u nosu, protože má covid, ale ta úmrtí mě děsí. A taky to, že jsme nějak otupěli a přijde nám to číslo snad normální nebo co.
Podívej se, v roce 2019 zemřelo přes 100.000 lidí za rok, to byla ještě doba před covidem. S první vlnou covidu v roce 2020 došlo ke zvýšení těchto úmrtí právě kvůli covidu a to ať přímo na něj nebo se překrývalo s běžným počtem úmrtí, protože lidé prostě umírají stále, ať už je to stáří, zdravotní problémy, nehody atp. Je tedy logické, že někteří lidé umírají s covidem, jelikož po jejich úmrtí nebo v průběhu hospitalizace se zjistí, že jsou covid pozitivní. Člověk jenž má oslabenou imunitu nebo přidružené choroby a dostane covid, dostane se do nemocnice a jeho psychika tím utrpí, může pak podlehnout své původní nemoci mnohem dříve. Covid nijak nezpochybňuji, je strašné co se děje, ale jen mě překvapuje, že je někdo překvapen tím kolik lidí umírá a proč to nikdo neřeší a přitom fakt, že ročně umře jen na rakovinu 30 000 lidí ( cca 80 lidi denně) předtím nikoho netrápilo a nezajímalo.
@Aspera píše:
@ugluk já i přestože jsem se ve škole nakazila odmítám nosit ve třídě roušku, protože to nemluvím. Ockovala jsem se, abych snížila rizika, ale mám-li učit, musim mít možnost mluvit. A je náš víc, nosit roušku odrovnam si hlasivky.
Tak tohle naprosto chápu. Jednak to udýchat a druhak, aby bylo čověku rozumět.