Únava a kojení

727
28.8.15 21:16

Unava a kojeni

Ahoj holky. Uz jsem sem psala ohledne unavy v sestinedeli. Mam ted 3 mesicni holcicku a jsem kazdy den uplne k. o. Nohy a ruce tezke, pomalu ji ani neumim udrzet, celkove vysata :( Mela to nektera z vas taky tak? Byla jsem u obvodni, krev v poradku, stitna zlaza ok, nic mi pry nechybi! Je mozne, ze to z kojeni? Anebo malo pohybu? Musim se priznat, ze jsem dost nesportovni clovek, vetsinu casu jsem doma. Uz to jsou tri mesice po porodu, uz bych mela byt pomalu fit ne? To v tehotenstvi jsem litala, nikdo neveril, ze jsem tehotna, az na to bricho :D predem dekuji za odpovedi :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
28.8.15 21:21

V šestinedělí? Má 3 týdny nebo 3 měsíce? Taky jsem to tak měla, u každého dítěte, ale právě po šestinedělí, nejpozději během dvou až tří měsíců se to samo srovnalo.Beru dál vitamíny co v těhotenství, sem tam hořčík a rybí tuk v kapslích(ani jedno z toho ne denně).

Pohyb a pobyt venku je důležitý, pokud není extrémní počasí. Jsem člověk, který je rád venku, hlavně s dětmi. Takže na mě by se to určitě podepsalo. Když mám nemocné malé děti a nemůžu ven, jsem nervní a víc unavená - nechápu z čeho. Chtělo by to zařadit dlouhé procházky s kočárkem, když už nebude takové horko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
28.8.15 21:24

Být jen doma s miminem je psycho. Hýbej se, kvalitně a dostatečně jez a snaž se spát. Ale nebuď jen doma, čím víc aktivity a pohybu, tím líp se odpočívá a pak je na tom celkově tělo lépe ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
28.8.15 21:30

@Jana206 : Ma necele 3 mesice. Psala jsem tu uz pred 2 mesici, protoze to jsem byla par tydnu po porodu uplne na dne ( jsem extremne bojacna a trochu hypochondr ), no a myslela jsem si, ze se to po sestinedeli srovna! :palec: je to o trochu lepsi, to jo ale stejne. Jen kdyz je clovek tak kaputt tak se mu do tech dlouhych prochazek moc nechce, samozrejme s ni chodim kazdy den na cerstvy vzduch ale vzdycky me to jeste vic zklati :/ jinak beru Femibion, obsahuje jod, listovku a b12. Musim se priznat, ze moc nepiju, nejak se k tomu neumim donutit. Snad se to casem srovna :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.8.15 21:35

@gusica extrémně bojácná a trochu hypochondr, to by mohly být příznaky úzkostné poruchy :think:,k vůli které se můžeš cítit tak unavená, na nic..Pokud jde o úzkostnou poruchu, bude to chtít řešení v širší rovině, ale dá se to zvládnout bez léků, jen s podporou, případně psychoterapií.
3 měsíce po porodu by ses neměla cítit na dně, že bys nebyla schopná nikam dojít, nic udělat. Často se úzkostná porucha rozvine právě po těhotenství a porodu, je to perfektní spouštěč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
28.8.15 21:42

@Jana206: hmmm lekari mi ji taky diagnostikovali ale uz je to 4 roky zpatky. Par problemu jsem mela a unavena jsem taky byla, ale ne jako ted.. Myslis, ze je to teda tim? A jeste k tomu ten stres s miminkem ( i kdyz holcicka je hodna, moc neplace) a prerusovany spanek, kojeni a vubec? Nevim na psychiku se mi to moc svadet nechce protoze se citim v pohode, je me trapi ta unava:/ ale je to mozne :( k psychologovi se chystam ale mohla by jsi mo poradit jal to zvladnout sama? Bez leku a lekaru? Byla bych moc vdecna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.8.15 21:47

@gusica Je možné, že byla stabilizovaná a těhotenstvím, porodem, kojením a nočním vstáváním se to mohlo dát „do pohybu“.
Taky trpím určitou formou úzkostné poruchy, ale myslím, že s tím už umím pracovat. Děti mám 4,nejmladší má 7 měsíců, kojím, všechny starší jsem dlouho kojila, kojila jsem i v jednom těhotenství a potom 3 měsíce tandem, ale nebyla jsem unavená tak, že bych nemohla nic udělat.

Důležité je snažit se hodit do klidu a dělat vše tak, jak to vyhovuje Tobě a malé. Najít si nějakou aktivitu, která by Ti dělala radost. A dala bych tomu ještě čas. Přidala bych magnesium, odbourává stres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
28.8.15 21:56

@Jana206 : 4 deti, ty jo, respekt! :potlesk: taky bych chtela 3 ale s timhle nevim nevim :roll: snazim se vsechno delat v klidu ale nekdy to nejde, delam si ze vseho hlavu, to je asi muj problem! A ty jsi prodelala psychoterapii jestli se muzu zeptat? Magnezium beru v rozpustnych sumenkach, koupila jsem si i 500mg ale nevim jestli to muzu pri kojeni brat, 500 je celkem dost ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
28.8.15 22:14

@gusica První dítě je nejhorší záhul, žádné další už není taková změna po všech stránkách, jako to první.
U mě ty úzkostné stavy pramenily k vůli zdravotním problémům(mám od dětství srdeční vadu),přehnaně se bojím všech nemocí a takových co by kdyby, nejen co se týče dětí. U mě je to tak, že za každou horečkou vidím meningokoka apod.Bylo mi to diagnostikováno už před lety a tenkrát jsem byla na psychoterapii, léky jsem brala jen velmi krátce. U mě by to ani nebylo možné, protože posledních deset let jsem byla většinu času těhotná nebo kojím. A zase tak špatně na tom nejsem, zvládám to bez nich.

Magnesium brát můžeš, přebytek se vyloučí. Jsou sice spekulace, že nadbytek by z dlouhodobého hlediska mohl být zátěž na ledviny(je to sůl).Já mám magnesium od swiss,420 mg, píšou doporučená denní dávka, beru sem tam, v těhotenství jsem brala denně.

Ta psychoterapie je hlavně o tom, jak se vyrovnat se strachem ze všeho možného. Jak to v sobě zpracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
28.8.15 22:30

@Jana206 : ja zase kdyz jsem tak unavena tak jsem si jista, ze mam roztrousenou sklerozu :oops: No leky taky brat nemuzu kvuli kojeni a ani nechci:( u psychologa nez se dostanes na radu taky trva par mesicu, tak to musim jeste nejak zvladnout :potlesk: no a vis, proc je clovek ktery ma panickou poruchu unaveny? Mela jsem zezacatku zachvaty, ktere trvaly jen par minut max hodinu ale ted mam dny, kdy jsem cely den uplne na odstrel!? No moc jsi me nepotesila, doufala jsem, ze mi tady nekdo napise nejaky magicky lek a vsechno bude hned jinak :? :D ale asi to fakt bude tou psychikou i kdyz si to nechci priznat :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
29.8.15 06:36

Také je důležitá pestrá strava. Já ještě beru i hořčík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.8.15 08:39

@VerousekVracov To je magnesium, o kterém tady celou dobu diskutujeme :)
S pestrou stravou máš pravdu, je důležitější než potravní doplňky, protože ze stravy se líp vstřebává. Namátkou banány, kvasnice(polévky, pomazánky),ryby - i pomazánky z olejovek se počítají.

@gusica Nevím mechanismus toho, proč je člověk s úzkostnou poruchou unavený, ale prostě tomu tak je.Sama si to vysvětluju tak, že únava pramení ze snahy zvládat ty stavy, prostě se zabývá něčím, čím se „zdravý“ člověk nezabývá, plýtvá tak energií, kterou by měl využít jinde.
Na to magický lék není, naopak, je to běh na dlouhou trať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
977
29.8.15 08:52

@Jana206 kvasnice bych u kojení teda nedoporučovala, jak z nich tak čerstvého pečiva měl malý dost šílené prdíky, ja jsem pečivo vyřadila úplně a se mi i krásně spravilo zažívání a necítím se tak „těžce“ hodně jsem zařadila ovesné, rýžové, jáhlové kaše s ovocem a třeba datlový sirup na doslazení nebo stačí i banán na oslazení.. a přidala jsem zeleninu ted je jí na zahrádce plno a je mi celkově líp :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.8.15 09:04

@VerousekVracov Mě kvasnice nevadí ani u kojení, nevadily u 3 dětí ze 4,ale je to i tím, že mám asi méně citlivé děti a taky „necitlivý“ přístup. Kojím a nehodlám se omezovat. Starší pečivo(ani z předchozího dne),nemám ráda a nebudu ho jíst, hodí se max. na rozpečení na plotně, na tousty nebo topinky(občas si taky dávám).Kojím a moje tělo potřebuje všechno, mléko se jen z vody nevytvoří.
Miluju kvasnicovou polévku a pomazánku, sedmiměsíční dcerce to nevadí.
Citlivější bylo jen druhé dítě, ale taky jsem ustoupila jen trochu.

Kaše nejím, protože mám od dětství odpor k mléku.
Zeleniny jím teď taky hodně, ale když už jsme u toho, u kojení to taky není pro některé maminky nejvhodnější, hlavně čerstvá zelenina, miminko to potom nadýmá. Nám to nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
29.8.15 10:49

Hmm hm, no vsechno vyzkousim, hlavne at uz je lip, uz me to totoz prestava bavit :? :D dik za odpovedi :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová