Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Úzkostnou poruchu mám taky, trpím tím celý život a nejvíce se mi to projevilo v 17 letech. Dobrý psycholog ti může pomoci, ale nejvíc a nejlépe si pomůžeš sama
. Nesmíš si ze všeho dělat hlavu, musíš si každý den z něčeho udělat radost a bejt šťastná za to, co máš
a jinak jak píšeš, že málo piješ, tak ta únava bude taky z toho. Já když přes den skoro nic nevypiju, tak jsem úplně nepoužitelná a pořád bych jen spala, takže se přemož a pij hodně vody a uvidíš, že budeš míň unavená ![]()
@Martina1991 : hmm, takze myslis, ze se to da zvladnout i bez lekarske pomoci? Aspon teda, nez prijdu na radu. Ale zacinaji mi padat celkem vlasy, takze mi asi neco chybi ![]()
@gusica dá, trvalo mi to, ale teď už jsem více méně v pohodě. Samozřejmě do mě chtěli rvát antidepresiva, ale já jsem hodně proti tomu, takže za žádnou cenu jsem je nechtěla. Nesmíš se hlavně vyhebat tomu, co ti způsobuje tu úzkost, právě naopak, musíš to neustále dělat a postupnými kroky se dá zvládnout všechno
Záleží, z čeho přesně tu úzkost máš. Já toho mám víc - strach ze smrti - někde mě něco píchne nebo zabolí a už myslím na to nejhorší a potom mám strach z cestování, pokaždé když někam musím, tak mi je špatně, nemám ráda bejt někde zavřená, když vím, že nemůžu rychle odejít. Ale dá se to zvládnout, prostě nasednu a jedu, hlavní je se tomu nevyhýbat! A myslet pozitivně, to je základ, i když já jsem věčná pesimistka ![]()
@Martina1991: ty jo, jako bych to psala ja
porad se pozoruju a jak me nekde zasimra tak taky myslim na to nejhorsi
ja mam strach z nehybnosti takze jak jsem takova porad unavena a mam pomalejsi reflexy, tak jsem uplne vystrasena, i kdyz je to mozna banalni zalezitost. Snazim se delat to z ceho mam strach, napr chodit nakupovat do velkych obch. Centrech, tam se mi casto udela divne:/ anebo jizda autem.. Jeste pred par lety jsem byla vasniva ridicka a ted mam strach protoze to na me parkrat v aute prislo. Ale jak jsem psala takoveto uzkostne zachvaty uz moc nemam, jen ta unava a nekd. Takova depersonalizace. Tu unavu jsi mela taky? A co sport? Mohl by pomoct?
Příspěvek upraven 29.08.15 v 18:00
@Martina1991 Tak z cestování mám úzkost taky, nejvíc se bojím dopravních nehod a dalších nepředvídatelných situací. Nemám psychicky na to, abych si udělala řidičák a nemůžu sedět na sedadle spolujezdce.No,když už je nás tolik, tak mi nic jiného nezbývá, mačkat se v prostřední řadě mezi autosedačkami se mi už taky nechce.
Taky zpětně nechápu, jak jsem s tím mohla porodit 4 děti, ale můžu říct, že těhotenství pro mě bylo jedno z nejhorších období, bylo to o neustálém strachu, i když to na mě okolí nepoznalo.
A s tou smrtí, nemocemi to máme stejně. Jako bych to psala já. Já jsem se teda nesetkala s tím, že by do mě chtěli narvat za každou cenu antidepresiva, ale asi i díky tomu, že jsem si pečlivě vybírala psycholožku, je to taky matka více dětí, takže hodně věcí rozebíráme osobně. Momentálně tam chodím jednou za rok, víc nemám čas ![]()
Agorafobií ani klaustrofobií netrpím, to je v pohodě.
Ať ten strach pramení z čehokoliv, tak obrazně řečeno, nejlepší je nerozhlížet se napravo, nalevo, moc o věcech nepřemýšlet a prostě jít za svým cílem. Bez léků je nutné to zvládnout na myšlenkových pochodech, prostě se naučit s tím strachem pracovat.Tak,aby člověk nedusil sám sebe a své blízké. Zakladatelko, zatím máš jedno malé dítě, ale počkej, až jich budeš mít víc a až vyrostou do věku, kdy se budou moci pohybovat a přesouvat samy.To je podle mě větší příležitost k rozvoji ataky úzkostné poruchy, než těhotenství a porod.Ale musí se to zvládnout. Dvě nejstarší děti(9 a 7 let),se už přesunují všude samy, chodí ven, i po městě.
Co se týče autobusu a vlaku, to je lepší, tam paradoxně takový strach nemám, ani když cestuju s dětmi nepřipoutanými, v kočárku. Pocitově mi to přijde bezpečnější, sama si nedovedu vysvětlit proč. Pokud máme někam jet a je to možné, volím autobus nebo vlak. Nejhorší je pro mě jet na dálnici na sedadle spolujezdce.
@gusica taky se mi udělá špatně mezi lidma v obchoďáku, když je narváno a nebo když musím stát v dopravní zácpě, protože to je přesně to, odkud nemůžu utéct. Pomáhá mi hodně, když začnu zhluboka dýchat a nebo si z toho udělám srandu a řeknu si např.: „Ty jsi ale blbá, co by se ti asi tak stalo a i kdyby, tak někdo by ti pomohl“..
. Jinak unavená jsem byla strašně, ale to bylo tím, že jsem nikam nechodila a nic se mi dělat nechtělo, jak mi bylo ze všeho špatně. Sport ti pomůže určitě, protože u toho vypneš hlavu a nabudítě to, tak si vyber něco, co tě baví
Není to sranda ty úzkosti, ale zase je to něco, s čím se dá bojovat a dá se to zvládnout, je to jenom o mysli. Jak už jsem říkala, hodně mi pomůže si z toho dělat srandu a nebo mám už jednu kamarádku, která už je na mě zvyklá a když sedím v autobuse, tak jí píšu: „Ahoj, už zase jedu v autobuse a je mi špatně, nechápu ani proč, vždyť tu seděj docela milý lidi“
… A přitom jak to takhle píšu, tak se mi hned udělá líp ![]()
@Jana206 : no ja si prave rikam, ze az budou vetsi tak uz to takovy problem pro me nebude. Ted se bojim, ze jak jsem doma sama nebo na prochazce a lehnu sebou tak tady nikdo nebude a co mala.. I kdyz zatim se mi nikdy nestalo, ze bych omdlela a vlastne by se to mohlo stat i,,zdravim,, lidem, kteri o tom vubec neuvazujou. Ale asi mas pravdu, az bude vetsi, tak zase budu mit strach o ni ( kdyz uz se ted bojim kdyz je s babickou na prochazce)
Tak to je tezko, porad doufam, ze do te doby uz budu fit
@Jana206 Tak to já právě spíš preferuju auto a nejlíp když řídim já, protože si řeknu, že kdykoliv by mi bylo špatně, můžu si zastavit a vystoupit. A možná právě, kdyby sis udělala řidičák a řídila ty, tak bys měla všechno víc pod kontrolou a sobě věřila nejvíc.
A jednoznačně je pro mě nejhorší letadlo, protože tam nemůžu vystoupit ani kdybych chtěla ![]()
@Martina1991: jjo, taky jsem o tom cetla, ze nejlepsi je to ignorovat, rict si proste: uz me zase otravujes? Proste se moc nesnazit, a pak to odejde samo. Ale je to tezko, nekdy jsem uplne motivovana a super a pak to zase na me jde a uplne uz to vzdavam! I kdyz uz jsem to mela tisickrat. http://psychologie.cz/…luce-hruzou/ http://psychologie.cz/…kou-poruchu/ : tady jsou dobre clanky. Clovek to chape, ale stejne ma porad z toho strach, jak blby
A muze mi nekdo rict, proc maji pomoct antidepresiva kdyz nemame depresi? Ja jsem brala asi jen pul roku uklidnujici prasky ale z tech jsem byla jak zdrogovana ( z toho mam vlastne strach) tak jsem je prestala brat… Do letadla taky ani krok ![]()