Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám syna, kterému bude 13 měsiců a budí se celou dobu tak v průměru jednou za 2 hodiny, když byl mladší, tak i dřív. Teď spí nejdýl 4 hodiny od začátku spaní někde okolo 20h jde spát a kolem 22h je vzhůru na první kojení, vyjímečně až o té půlnoci. V noci si ho vezmu do postele a spí se mnou do rána. Jenže od 4h ranní je schopný být přisátý až do 7h. Někdy i celou noc. Nemůžu se ani otočit, aby se nevzbudil.. Jak mu prso vezmu, tak brečí. Což o tohle všechno, ale já cítím, že už to nedávám, jsem totální chodící mrtvola. Začla jsem se s tím už i léčit, protože už nemůžu. Takovou ùnavu neznám a to mám doma ještě 6-letého, takže s ním toho mám taky hodně. Jde mi o to, jestli mám kojit za každou cenu, když jsem na tom takhle. Mudr. kde se s tou unavou léčím mi chce dát homeopatika na zastavení laktace. já ale nevím, řikám si ale že kojení je důležité..jenže do kdy?
@Sunnyess do té doby, dokud to matka a dítě chtějí. Pokud to jednoho omezuje, dělá mu to problém, tak není špatně skončit.
Měla jsem to stejně, ale musela jsem být fakt už na konci sil a pevně přesvědčená, že s nočním kojením prostě končíme. Malému bylo 14měsíců. Pak jsem ještě necelý měsíc kojila ráno a večer. A pak odstavila. Od sebrání nočního kojení spí celou noc, max. se jednou vzbudil. Když měl žízeň, dala jsem mu vodu.
@Sunnyess Velká část dětí v tomto věku už kojena není, takže pokud tě kojení vyčerpává, myslím že ho můžeš ukončit bez výčitek. Taky kojím 13.měsíční, občas mě to otravuje
ale nevyčerpává a rozhodně nejsem připravená na odstavení ![]()
Kojené děti to tak občas mají
Ale třeba dcera taky spala a spí s náma a prostě se nakojila sama, víceméně spala jsem dál. A vidím, že kojení večer a v noci má postupně snižující se frekvenci:-) Pokud ti to vadí, tak máš dvě možnosti, buď přestat úplně nebo dítko naučit, že se v noci nepije a kojit např. jen ráno a večer. Určitě jde i ta druhá možnost a možná bude méně drastická, než utnout kojení najednou a hned. Ale to si v sobě musíš ujasnit sama.
@Sunnyess ja bych rekla, ze nejsi unavena z kojeni, ale z nevyspani.
A je jen na tobe, jestli jsi ten typ matky „diteti se musi vyhovet“, nebo jestli najdes dost sil vytahnout na nej estivila.
Dudlik nefunguje?
Všechny děti jsem kojila hodně dlouho, ale žádné v noci. Nejmladší má 8,5 měsíce a v noci se vzbudí maximálně jednou. Kojení ročního dítěte určitě neukončovala, ale dítě by spalo ve své postýlce a pokud by to nepomohlo, tak i v jiné místnosti. A rozhodně neusínat u prsu.Moje nejmladší usíná po nakojení sama, z bdělého stavu.
To si musí každá máma ujasnit sama, ale myslím si, že ani ty největší zastánkyně kojení(jako já
) nebudou obhajovat to, že roční dítě doslova visí na prsu celou noc ![]()
Prostě utnout noční kojení, jednu dvě noci bude ječet a pak bude nejspíše spát. Kojila jsem do 17 měsíců, ale v noci jsem přestala někdy meti 13-14 měsícem. Děti jsem měla v posteli.
@Sunnyess a proč se takhle trápíš? Já kojení utnula 10 m a špatný pocit z toho nemam.. on Tě má jen jako dudel, nic víc.. jestli chceš kojit, nakoj před spaním a pak dávej vodu nebo čaj.
Díky za reakce. Já nevím proč to neumím jen tak utnout, asi proto, že první dítě jsem nekojila (nechtěl) a že jsem ráda, že se to teď povedlo.. Skončit teda úplně nechci, spíš jen zrušit to noční kojení. Asi další věc co mě brzdí a dělám s tím cáry, je kvůli tomu, že vím jak ho to vezme až mu v noci nedám, to bude řevu! ![]()
@Sunnyess bude,ale konečně se vyspis. A ráno a večer můžeš kojit ještě dlouho.
@Sunnyess dobrý den, chci se zeptat, jak vám dopadla tato situace s nočním kojením? ????