Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, potřebovala bych poradit.
Mám 2,1/2 měsíční holčičku. Kojím a vydrží vždy 2 h v kočárku 3-4 h ale její pití je příliš krátké, teda ona by sála, ale ja cítím jak to z prsu moc neteče. Kdyz se přisaje cca 1/2 min trvá než se mlicko uvolní a pak se roztoče to krásné pije ale jsou to tak 3 min z každého prsu. Kdyz jsem ji pak zvazila zjistila jsem ze pije pouze 50 ml a dnes to bylo třeba cely den jen 35 ml. Mala si pak rihne a je v poho ale me to dost znepokojuje, kdyz jsem ji několikrát po kojení udělala nutrilon vypije klidně 60-90 ml a někdy nedá jen 30ml a někdy ho úplně odmítá ale kdybych ji ho nedala tak je úplně v poho a nechce nic jiného a je spokojena neplace.
Co by jste dělali na mem místě? Chtěla bych plné kojit ale z prsou asi víc nedostanu, piju čaje, beru homeopatika odsavam ( po kojení a podaří se mi odsat jen 10 ml) Mám malou vždy prikrmovat? nebo čím ještě zvýšit větší produkci mléka? Dekuji za vaše názory.
Zkoušela jste před kojením nahřát prsa? to pomáhá maminkám, jejichž děti mají problém s taháním- moc jim mléko neteče. jinak můžete zkusit probrat s dětskou lékařkou či laktační poradkyní. Na rozkojení pomůže hlavně nestresovat se, pořádně jíst, dost pít a často přikládat dítko i když nemá hlad.
Na poslední 2 měsíční prohlídce to vycházelo na 200 g tydne ale to jsem ji občas dávala nutrilon protože hodně plakala měla prdiky a už jsem nevěděla jestli to nebylo i hlady. Tak jsem dala nutril a po několika dnech jsem zjistila ze ho vlastně nepotřebuje, prdiky už zvládá sama, ale teď me šokuje ze pije tak málo. Teď jsem ji třeba po kojení na noc udělala 120 ml a 100ml vypila.
@Lenka-Elenka prestala bych ji davat nutríon, pokud nebreci hlady a zvazila ji za tyden. Pokud pribere aspon 120-150g, nemusis to resit. Moje dite pilo vzdy jen 4 minuty, nevim, kolik si vytahla, nevazila jsem ji pred a po kojeni, ale stacilo ji to.
@Lenka-Elenka a mne pila 4 minuty jen z jednoho, druhe nechtela.
@Lenka-Elenka A kolik malá váží? Za 24h by měla vypít (orientačně) jednu šestinu své váhy, ale když přibírá, tak ani tolik nemusí. Můj synek vypil v tomto věku cca osminu své váhy a přibíral úplně ukázkově (je tedy na UM, ale ten princip bude stejný).
Před večerním kojením se vždy vykoupu a prohreju prsa. Kdyz si vzpomenu tak 14 dni po porodu jsem měla půjčenou váhu a vždy jsem kojí ká tak 60-70 max 80 ml nikdy jsme se nedostali na 100 ml při jednom kojení. Pak jsem váhu vrátila a teď ji mám doma od pondělí a jsem z těch Kojicích g překvapena, je to bída.
@Lenka-Elenka Pokud bude přibírat, jak píše @blumen, tak bych to neřešila. Vůbec bych se nestresila délkou kojení nebo kolik toho vypije. Směrodatné je přibírající dítě, které neřve z hladu.
Pro syna jsem kvůli práci odstříkávala a tak vím, že v půl roce při váze přes 7 kg pil tak 80-100 ml. Víc si toho prostě nevzal, zato jedl častěji.
V roce (to už bylna UM) pil tak 180 ml, jinak to blil (ale byl schopný vyžahnout i 240).
Na 2 měsíční prohlídce měla 4330 g porodní váha 3200g a kdyz jsme šli domu tak měla 2890 g
Ja si říkám ze kdyz nebreci tak je spokojena, neměla jsem si tu váhu půjčovat protože jsem z toho teď docela v šoku, navíc mi kamarádka která ma o 3 týdny mladšího chlapečka řekla ze on ji vypije 190-210 ml při jednom kojení. Mám první dítě takže nemám zkušenost jestli 35ml je dostačující.
@Lenka-Elenka Na to, kolik kojí kámoška, se vyprdni. Dostačující je, pokud přibírá během prvních cca 4 měsíců těch 120 g/ týden (100-120 se bere za hraniční, optimálně by to mělo být alespoň 150). Pak se to přibírání jetě zpomaluje.
Takže jestli chceš vážit, tak zvaž jednou týdně a šmitec.
Mám kamarádku, která takhle furt blbla z vážením, dokrmováním, pak do dítěte rvala horem dolem příkrmy, protože dítě nejedlo tabulková množství. Výsledkem je dítě s nepřílišdobrým vztahem k jídlu. Což po 2 letech uznává i ona kamarádka, že si za to můlže sama.
@Lenka-Elenka A proč vůbec vážíš? Vyprdla bych se na vážení a Nutrilon a řídila se spokojeností dítěte, tím, jestli má dost počůraných plen a případně občasným zkontrolováním hmotnosti (jestli přibírá). Vůbec nevím, kolik mladší vypil a taky pil strašně krátce.
Vážení po každém kojení je dobré na jedinou věc - na vystresování matky.
očividně to funguje
VYPRDNI SE NA TO
jak už píšou holky výše: