Jak pokračovat s kojením při příkrmech

Lutonka
15.10.15 10:46

Jak pokračovat s kojením při příkrmech

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jak pokračovat s kojením, aby to nešlo do kopru. Dcerka má půl roku, do 4m byla plně kojená, pak jsme najeli na příkrmy (hlavně kvůli gen. dispozici k alergiím). Momentálně jí velkou obědovou porci maso-zeleniny (dá i 200g), odpolední svačinku má ovocnou a pomalu zařazuji i dopolední sváču (ovoce s jogurtem nebo jen samotné). Kaši zatím nedávám, moc jí nejede a není důvod, ale časem jí chci taky zařadit.

Jenže s prvorozeným šlo právě touto dobou kojení do háje, zřejmě protože jsme nahradili hodně jídel a přes den ho to vyloženě „nebavilo“ – měl pořád na práci něco jiného, než prso ;) Kojila jsem ho pak jen v noci a ráno v polospánku a jelikož jsem měla váhu, tak vím, že mléko postupně ubývalo a v 8mi měsících už v podstatě nebylo, takže jsem odstavila úplně.

Nerada bych, aby se stalo to samé, chtěla bych teď kojit alespoň do roku, ale nevím, jak na to. Zatím dělám to, že jí prso nabízím i přes den, třeba po obědě (to si maximálně trochu cucne) a po odpoledním spaní. „Plnou“ dávku si dává ráno a dvakrát večer. Takže kojím tak 5× denně (max.), v noci nekojíme od 2m.

A k dotazu: jak dosáhnout toho, aby nám zůstalo ranní a večerní kojení a laktace se udržela? Mám dojem, že minimálně do roku věku by dítě mělo mít asi 500ml mléka denně, ale myslím, že při jednom kojení ani náhodou nevypije 250ml! Podle toho, kolik vypije z lahvičky, když nejsem doma, si dává tak 120–150ml. Bude jí to stačit? Děkuji předem za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
brko
15.10.15 10:52

Mně přijde, že to děláš správně. prostě hned ráno jí dej prso, at vytáhne co nejvíc, večer tp samý. neřeš, kolik by „měla“ vypít. a po každém příkrmu dokojuj.

• Citovat
  • Upravit
553
15.10.15 10:55

Ja jsem kojila vzdy, kdyz dite chtelo. A nemam poneti kolik ml to bylo. To bys musela dite vazit pred a po kojeni, abys to zjistila. Ale pokud dite nebude samo chtit, tak ho zadnym zpusobem nedonutis k tomu, aby pilo.
Pokud mas pocit, ze mas mleka malo, tak prikladej dite casteji nebo odstrikavej. Ale jak jsem rekla, pokud dite nebude chtit, tak stejne pit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
15.10.15 11:03

A co v noci?

Ahoj, já kojím už devátý měsíc, samozřejmě při příkrmech a mlíka mám pořád dost. Asi mi trochu pomáhá i noční kojení, malá se tak kolem jedné, druhé budí a dost toho vypije. Na druhou stranu jestli ti spí celou noc, tak už ji nebuď a jak psaly holky, nakoj pořádně ráno, v poledne před spaním a večer a klidně i mezi tím, když si řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.10.15 11:10

@Lutonka Nezarazovala bych tak rychle prikrmy. Dávat jen jednu svačinu a oběd, zbytek kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
15.10.15 11:11

Dík holky, když mě se právě moc během dne kojit nechce už jen z toho důvodu, že se mi začíná sápat do výstřihu, když jí chovám :lol: Ráda bych z toho udělala záležitost rána, večera a případně noci, ale asi ještě chvíli vydržím kojit (nebo třeba odsát) i přes den, aby mi pak ta laktace moc neklesla..

• Citovat
  • Upravit
Lutonka
15.10.15 11:13
@Svistice píše:
@Lutonka Nezarazovala bych tak rychle prikrmy. Dávat jen jednu svačinu a oběd, zbytek kojení.

No však já dávám jen svačinu a oběd. Tu dopolední jsem zařadila nikoli na úkor kojení, tu jsem tam jen „vložila“ mezi ranní kojení a oběd. Jinak totiž vyžadovala oběd v 11, s tou sváčou stačí až s námi, kolem 12:00.

• Citovat
  • Upravit
802
15.10.15 11:15

http://www.mamila.sk/…e-a/prikrmy/

Urcite souhlasím, ze nepřiměřene zavádění prikrmu snižuje tvorbu mléka a ohrožuje kojeni, v odkazu je postup, ktery urcite pomůže :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2094
15.10.15 11:21

Já vždy dám příkrm+dokojím. Žádnou tekutinu nepodávám, tak vím, že má žízeň.
Ráno kolem 9-10h má sladkou přesnídávku + kojo a oběd má zeleninku+kojo, takže ikdyž dávám dva příkrmy kojím pořád 7× denně. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22169
15.10.15 11:22

@Lutonka Noční kojení velmi důležité pro udržení laktace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.10.15 11:27

@Lutonka bude jí to stačit, neboj. Já dávala „cucnout“ po obědě atd.. laktace se udrží, pokud budeš kojit pravidelně - ráno a večer, tělo se tomu přizpůsobí - dělala jsem to stejně, starší takto kojený do 16 m ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
15.10.15 11:30
@honey-honey13 píše:

To je sice možné, ale od porodnice se mi v noci budila jen 1× a po 2m už vůbec (resp. posunula si to kojení až na ráno, teď spí tak 20-5:00) a mléka mám na rozdávání (doslova, dávám ho i tříletému synovi) :lol:

@iizabela píše:
http://www.mamila.sk/…e-a/prikrmy/Urcite souhlasím, ze nepřiměřene zavádění prikrmu snižuje tvorbu mléka a ohrožuje kojeni, v odkazu je postup, ktery urcite pomůže :palec:

Dík za odkaz, pročtu. Ale nemyslím, že zavádím „nepřiměřeně“ dokrm. Za dva měsíce nahradit 2 kojení je naprosto přiměřené.

• Citovat
  • Upravit
Lutonka
15.10.15 11:31
@honey-honey13 píše:

Rozhodně nebudu budit krásně prospívající miminko (skoro 1kg za měsíc) na noční kojení :lol:

• Citovat
  • Upravit
3871
15.10.15 11:32

Já dávala v 6 měsících malého jeden příkrm.. Píšeš, že na jednu stranu nechceš přes den moc kojit, ať se ti nesápe do výstřihu a v noci nekojíš už dlouho, tak je jasný, že laktace odchází…
Navíc každé z nás se tvoří mléko v jiné míře. Další faktor je chuť dítěte pít. Já mám třeba kojomila, co není línej si mléko „vytáhnout“. Kdyby nebyl, už bych asi taky nekojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
15.10.15 11:33

Vsak neříkám ze to děláš nepřiměřeně, jen ze to tak funguje, pokud se to tak děla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová