ÚP, konec podpůrčí doby
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@evik123 píše:
Pokud se na našem příštím sezení odmítnu jít ucházet o zaměstnání na doporučenku, co mi hrozí?
Zákon o zaměstnanosti, § 30 odst. 2 písm. a):
Uchazeče o zaměstnání krajská pobočka Úřadu práce z evidence uchazečů o zaměstnání rozhodnutím vyřadí, jestliže bez vážného důvodu odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání (§ 20).
@evik123 píše:
Pokud mě na poslední chvíli vyřadí z evidence uchazeče o zaměstnání, musí mi pak ÚP dále hradit sociální a zdravotní pojištění?
Ne. A sociální ti neplatí, ani když tě nevyřadí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
nebudou za tebe hradit vůbec nic
jinak nech si dát umístěnku a v tom podniku to vysvětli za mě bývali hodně chápaví , taky mě poslali 40km daleko a já bez řidičáku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já tomu rozumím, že mě můžou vyřadit a i vyřadí, pokud tu nabízenou práci odmítnu. Ale spíě mi jde o zdravotní pojištění. Kdo ho za mě bude platit, pokud mě vyškrtnou? A pokud mě nevyškrtnou, budou mi ho platit dál? Nemám nějaký právo do 4. věku dítěte na to, aby mi ho platila pojišťovna nebo zrovna ÚP? Jinak děkuji za příspěvky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no rozhodně za tebe nebudou nic hradit, když tě vyloučí. Buď pak budeš mít dítě ve školce jen 4 hodiny a nahlásíš se jako osoba celodenně pečující o dítě do sedmi let věku na zdravotní pojišťovně. Nebo si to budeš hradit sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše:
nebudou za tebe hradit vůbec nic
jinak nech si dát umístěnku a v tom podniku to vysvětli za mě bývali hodně chápaví , taky mě poslali 40km daleko a já bez řidičáku
Jinak vážně nechápu, co je to za logiku, posílat někoho dojíždět takovou dálku, bez řidičáku nebo když musí řešit dvě děti. Některé úřednice jsou vyloženě empatické duše ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pokud mě nevyloučí z evidence, budou za mě na pracáku dál zdravotní platit nebo se budu muset stejně přihlásit zpátky na svojí pojišťovnu? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evik123 píše:ÚP za tebe neplatí zdravotní pojištění. Platí ho stát z důvodu, že jsi uchazeč o zaměstnání, evidovaný na ÚP.
A pokud mě nevyloučí z evidence, budou za mě na pracáku dál zdravotní platit nebo se budu muset stejně přihlásit zpátky na svojí pojišťovnu?
Pokud nebudeš evidovaná na ÚP, můžeš být podle § 7 odst. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění také státním pojištěncem, pokud budeš:
- příjemcem rodičovského příspěvku (písm. c) )
- osobou pobírající dávku hmotné nouze nebo osoubou s ní společně posuzovanou (písm. f)
- osobou celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec, nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů,16) pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti (písm. l).
Po vyřazení je třeba navštívit zdravotní pojišťovnu, oznámit jim změnu a domluvit se na tom, co je třeba doložit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon
Díky za vyčerpávající odpověď ![]()
A nevíte někdo náhodou, pokud mi skončí ta podpůrčí doba 5. měsíců, nebudu muset pak už na ten úřad chodit kvůli nabídkám případného zaměstnání nebo ano?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evik123 píše:
@eumedon
Díky za vyčerpávající odpověď
A nevíte někdo náhodou, pokud mi skončí ta podpůrčí doba 5. měsíců, nebudu muset pak už na ten úřad chodit kvůli nabídkám případného zaměstnání nebo ano?
Nezlobte se, ale ptáte se stále dokola.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše:
Nezlobte se, ale ptáte se stále dokola.
A můžete mi zkopírovat, kde přesně jsem se v předchozích dotazech ptala, jestli budu muset navštěvovat i po ukončení podpůrčí doby referentku pro zprostředkování zaměstnání (fyzicky docházet na ÚP)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evik123 píše:
@eumedon
Díky za vyčerpávající odpověď
Budes muset chodit, jsi na pracaku, jestli u toho beres nebo neberes podporu je uplne jedno. To s tim nijak nesouvisi. Dokud jsi na pracaku, musis plnit vse, co po tobe vyzaduji. Nebo se odhlas z pracaku, kdyz ti dle tvych slov o ty usmoleny 4000 nejde, prihlas se na zdravotni pojistovne jako osoba pecujici o dite do sedmi let veku. Dite davej do skolky jen na 4 hodiny, to ti na hledani prace staci a nemusis nikam chodit. Urednice se tak na tebe divaji, protoze v dnešní době, kdy je absolutni nedostatek pracovniku, je podivne byt na pracaku delsi dobu. Nechces- li to, odhlas se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evik123 Místo sankčního vyřazení pro odmítnutí zprostředkovaného zaměstnání raději písemně požádej o ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání podle 29 písm. b) (na vlastní žádost). Má to tu výhodu, že kdyby sis to pak rozmyslela, tak se můžeš zase kdykoliv zaregistrovat a nemusíš čekat půl roku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit