Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
třeba se tu najde nějaká mamina se zkušeností… Moc prosím, potřebovala bych poradit: minulý zaměstnavatel se mne zbavil hned po porodu, takže od května 2005 jsem nezaměstnaná, od srpna beru rodičák. Teď jsem se dozvěděla, že na další mimi (termín v září 2006) už mateřskou brát nemůžu (naopak musím dokázat, že ji neberu, aby mi nesebrali i rodičák
), jelikož nesplním podmínku 270 dnů pojištění za poslední 2 roky. Napadlo mne, že kdybych se hned teď nechala zaregistrovat na Úřadu práce, možná bych těch 270 dní dohromady ještě dala; ale stojí to za to? Z čeho by se to potom počítalo - z bývalého zaměstnání, nebo jinak? Nevíte někdo?
Ahoj,
promiň že se Ti pletu do diskuze,když nic neporadim.
Ale zajímalo by mě,zda se zaměstnavatel může zbavit ženský hned po porodu.To neexistuje ochranná doba?Je to vůbec legální?
já nevím jestli ti poradím přesně - snad jen zeptej se na úřadu práce nebo úřadě státní soc.podpory..Ale nelegální to určitě je - ty jako těhotná a pak matka jsi pod ochranou zákona a zaměstnavatel ti musí stejné místo držet min. po dobu mateřské (tj. asi do 6.m po porodu) ale ani tehdy tě nesmí vyhodit a musí ti držet místo (už i jinou prac.pozici) po dobu 3let!!!!!! Teď už je asi pozdě s tím něco dělat, leda bys ho chtěla žalovat…Co se týče „mateřské“ tedy částky po dobu 29týdnů tak asi budeš místo ní dostávat i nadále rodičák (a od ledna bude vyšší tak to není tak hrozné
. Já jsem třeba od porodu pobírala rodičák - tedy ty 3,5tis neb jsem předtím byla studentka a tudíž jsem nárok na mateřskou jako takovou neměla. A teď mě napadá že nemůžeš být registrovaná na pracáku, když jsi vlastně na mateřské - pokud bys ukončila mateřskou a nastoupila na pracák, tak přijdeš o rodičák. A vzhledem k tomu že bys pak asi stejně od pracáku dostala ten rodičák (až po nástupu na novou mateřskou 6t. před porodem) by to bylo asi zbytečné..
no snad jsem to napsala srozumitelně a dobře ![]()
Klaris
Ne, žalovat zaměstnavatele o neplatnost výpovědi můžu jen do dvou měsíců od doby, kdy se mnou byl rozvázán pracovní poměr, a já jsem výpověď dostala ještě ke všemu se zpětnou platností (je to trochu složitější a nechci to sem psát veřejně, to vám radši pošlu SZ ).
Klaris, děkuju; mateřskou už ale samozřejmě nemám, beru rodičák a s tím bych na Úřadu práce být registrovaná mohla. (S rodičákem to taky není tak jednoduché, na sociálce mi řekli, že po narození dalšího mimi musím dokázat, že nejsem zaměstnaná a nemám od nikoho nárok na PPM, protože nemám ani Zápočtový list
) Jde mi spíš jen o to, abych se nezaregistrovala na ÚP a nakonec s tím neměla jen papírování a peníze pořád stejné.
Protože, když se na ÚP nezaregistruju, tak stejně žádná mateřská nebude…
Jo, mimochodem, v nějaké jiné diskusi jsem se tu dočetla, že zvyšování rodičáku od příštího roku je pořád ještě nejisté, protože nebylo podepsáno prezidentem… ![]()
Ještě jsem zapoměla: všude se píše, že do těch 270 dní pojištění se počítá i doba, kdy žena pobírá PPM, ale na sociálním odboru i na PSSZ tvrdí, že ne?! Mám v tom nějaký zmatek… ![]()
ahoj,
asi neporadim, ale reknu co jsem zjistila ja
takze: jsem studentka a ted mam prerusene studium, takze vlastne nejsem, studium jsem prerusila kdyz jsem zjistila ze jsem tehotna (rizikove tehotenstvi) a na UP nejsem. Po porodu si zazadam o rodicak, materska se me nebude tykat. proste nebudu mit nic 6 tydnu pred, ale potom uz jo (a je to stejna castka jako kdybych mela materskou). A od ledna je to zvysene - bylo to ve stejnem zakone jako zvyseni porodneho ![]()
EnkoL, když jsem čekala před 6,5lety synka, tak jsem také byla registrovaná na UP. V dubnu 99 jsem otěhotněla a v květnu 99 maturovala. Pobírala jsem PPM od ČSSZ, dokonce mě tam z UP poslali. Brala jsem vlastně to samé, co byl potom po půl roce rodičák.
Monalisa: jj ja vim ze to tak slo, ale kdyz jsem se mela na zacatku zaregistrovat na UP, tak mi nebylo zrovna nejlip (a do ted jsem na rizikovem tehu), takze jsem to vzdala a vyridim si to po porodu
proste ozelim tech prvnich 6 tydnu materske, kdyz po porodu pak budu brat vlastne to same ![]()