Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dneska jsem se zaměřila na plavání.Už diskutuju o plavču kojenců,ale teď mě upoutala vana.
Jak se líbí plavání vašim mimiskům?Učil vás to někdo?Kde sehnat informace?
Stepiku, na to sme meli taky kurz
Ale zacli sme pozde a ke konci uz malej byl tezkej, takze 2 lekce sme vynechali
Jiank malej byl spokojenej ze zacatku…pak uz moc ne.....
Ahoj,
my chodili od 2-4měsíce.Malému se to moc líbilo.Ideální je když m§žeš docházet na ty speciální vany a když mění vodu po každém dítěti.Což jak jsem se dozvěděla není u všech kurzů samozřejmostí.
Gabka
Ahoj, když byly Máťovi necelé 2 měsíce, tak jsme začali s plaváním ve vaně doma. Scházely jsme se celkem 3 mamky /z nichž jedna byla instruktorka plavání/, každá se synem. Oba ostatní kluci to snášeli dobře, mému Máťovi se va vaně celkem líbilo, ale byl nervózní z toho množství lidí, prakt. celé to probrečel, tak jsme s tím přestali. Začala jsem s ním ve 4 měsících docházet na plavání ve vaničkách ve spec. zařízení /vana je oválná, vysoká, nemusíš se ohýbat, voda vždy nová, mimčo je nahé, bez plínky/. Nastal velký zlom, Máťovi se to zalíbilo, moc si to užíval, hezky se uvolnil, naučil se abecedu potápění a asi za 6 týdnů jsme přešli do bazénku. L.
No ona je vana a vana, jednak jsou kurzy, kde dochází učitelky plavča domů a dítě plave ve vaší vaně- nemusíte přejíždět, ale popravdě je to o záda:-( nebo se pak dojíždí do plavča, kde mají velkou vanu, postavenou ve výšce, takže se tolik člověk nepředklání a je taky větší takže v ní se dá plavat až do 8 měsíce, když je dítě drobnější tak až do roka:-) cena je ovšem dražší jelikož vždy vanu desinfikují a napouští novou vodu:-)) např. rozdíl 400,– a doma 200,–, ale mívají u nás akce přes zimu, že vana velká může taky stát 200,– kč za hodinu:-)) tu jsme právě chytli a je to opravdu žůžo:-)
Jinak plavat se začíná např. už od 6týdnů:-)
My máme opravdu plaváčka- užívá si to naprosto fantasticky:-) učí se tam signálek na potápění- jde mu skvěle.
A jak se pozná, jestli je dítě plaváček od „přírody“, každé dítě je schopné naučit se reagovat na signál k potopění- postupně viz. abeceda potápění:-) ale pokud máte skutečně plaváčka, tak i při cákání se nezakucká a bude cákat jako o život, neplaváček na signál vše v pohodě udělá i super ponor, ale jakmile mu cákne voda do obličeje bez signálu , tak je schopné jak se říká se utopit ve lžičce vody:-(
Myslím si, že je to dobré i na zpevnění tělíčka:-))
Ale popravdě LUkáškovi je 7měsíců a má 8,5kg a plavčo ve vaně- velké mě už začíná pěkně zmáhat- bolí zádíčka, ale je fajn, že ho mamča nedrží celou hodinu sama, různě se střídají s instruktorkou + voda naštěstí nadnáší:-))
Potom děti od 6-8 měsíce, je lepší až od 8měsíce chodí plavat do většího bazénu i s maminkou- ale tam občas začínají problémy, dítě kde co chytne nepř. zánět očiček atd.- ale to záleží na kvalitě prostředí a jak moc se věnují provozovatelé hygienické stránce:-) a i v tomto věku se dá teprve začínat- trénovat signálek na potopení atd.:-)
Tak tolik mé zkušenosti, jinak jsem z HK, takže pokud někdo budete chtít něco bližšího tak mi písněte SZ:-)
A kde se kurzy konají: Hvězdička, Štef. Ulice, tam je vana
Eliška- hotel u královny Elišky na staráči,větší bazének pro děti s rodičema
Všestary- další pokračování:-)
Mějte krásný den a papa Hana a Lukášek
Ahojky,
začala jsem chodit s Jírou do vaniček ve 3 měsících jeho věku. Byl to takový malý bazén. Byla jsem v plavkách a on naháček. Voda byla bez chlóru a měnila se pokaždém miminku. Byl to kurz o 10 lekcích. Teď chodíme na plavání i s dalšími miminky. Do bazénu nás jde maximálně 8 maminek. Jírovi se koupání moc líbí.
Jana